Debat

Enhedslisten: Her er de fire kulturkampe, vi vil kæmpe efter valget

I lyset af de store kriser, vi står over for, er kulturpolitikken desværre druknet som emne i valgkampen. Men der er alvorlige udfordringer på kulturområdet, som Enhedslisten er klar til at løse efter valget, skriver Søren Søndergaard (EL).

Der kommer en dag efter 1. november, hvor der skal findes svar på de store udfordringer på kulturområdet. Derfor vil jeg godt pege på fire områder, jeg vil tage fat på efter valget, skriver Søren Søndergaard (EL).
Der kommer en dag efter 1. november, hvor der skal findes svar på de store udfordringer på kulturområdet. Derfor vil jeg godt pege på fire områder, jeg vil tage fat på efter valget, skriver Søren Søndergaard (EL).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Bo Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man kan næppe påstå, at kulturpolitik har været et hovedemne i valgkampen. Og det bliver det nok heller ikke i valgkampens sidste dage.

Måske ikke så overraskende med de andre store kriser, som er på bordet: Klimakrisen, krisen i sundhedsvæsenet og den galopperende inflation. Og så alligevel.

Kulturelle aktiviteter i bred forstand – det være sig som deltager eller som modtager - har en vigtig plads i langt de fleste voksne og børns hverdag. Men altså ikke i valgkampen.

Men der kommer en dag efter 1. november, hvor der skal findes svar på de store udfordringer på kulturområdet. Derfor vil jeg godt pege på fire områder, som er blandt de vigtigste, jeg vil tage fat på efter valget.

Kultur til og for alle

Med Aftalen om nyt kontanthjælpssystem med plads til børnene fra juni 2022 fik 40.000 børn og unge i fattige familier en økonomisk håndsrækning til at deltage i kultur- og foreningslivet.

Men dels er håndsrækningen allerede undermineret af inflationen, og dels er der stadig mange børn og unge, som ikke kom med. Kulturelle aktiviteter skal være for alle, da det er gennem kulturen, vi både spejler og udvikler os som mennesker.

Konkret vil Enhedslisten blandt andet arbejde for:

  • Forbedre fritidstillægget og dermed styrke flere børn og unges muligheder for at deltage i foreningsdrevne fritidsaktiviteter og få kulturelle oplevelser.
  • Udvide børn og unges muligheder for at kunne deltage i musik- billed- og kulturskoler i alle landets kommuner.
  • Styrke ligestilling og diversitet i kulturbranchen.

Multinationale selskaber skal ikke styre

Det kulturelle udbud presses af pengeinteresser. Store multinationale techgiganter og streamingtjenester bestemmer i stort omfang det kulturelle indhold, som vi har mulighed for at se og høre. Derfor er det en vigtig opgave at sikre alternativer.

Konkret vil Enhedslisten blandt andet arbejde for:

  • Kulturbidraget, som blev aftalt i medieforliget i sommer, hvor streaminggiganterne skal bidrage med 6 procent af deres omsætning i Danmark, skal gennemføres trods de borgerlige partiers modstand. Dette kulturbidrag vil fremover sikre en fast finansiering af dansk kvalitetsindhold indenfor billeder og lyd.
  • Oprette et alternativ til streamingtjenester som for eksempel YouTube og Spotify, der sikrer, at rettighedshaverne får en bedre betaling for deres indhold, end den streamingtjenesterne tilbyder, og som samtidig forhindrer, at multinationale selskaber kan lukke ned for dansk indhold.

Læs også

Hjælp til trængte kunstnere og kulturinstitutioner

Coronapandemien har været en mavepuster for store dele af kulturlivet, og flere kæmper stadig med efterdønningerne. Oven i er nu kommet den voldsomme inflation, som rammer kulturforbruget.

Enhedslisten ønsker et bredt og mangfoldigt kulturudbud i hele Danmark, og derfor er der brug for en håndsrækning til dele af kulturlivet.

Enhedslisten vil blandet andet arbejde for:

  • Nødlidende dele af kulturlivet skal kortlægges, og der skal laves støttepakker specifikt rettet til de mest pressede dele af kulturbranchen.
  • Huskunstnerordningen skal udvides, så flere institutioner kan få tilskud til at booke en kunstner til at komme ud at optræde, undervise eller lignende.

Foreningsdanmark skal styrkes

Danmark har et enestående foreningsliv, og det frivillige engagement er med til at skabe en positiv forskel i mange menneskers liv.

Kimen til at tage aktiv del i foreningslivet etableres i barndommen og ungdommen. Men mange steder oplever man benspænd for det aktive foreningsliv.

Enhedslisten vil blandt andet arbejde for:

  • Det skal være lettere at drive små foreninger og klubber ved at lempe administrative byrder og begrænse uforståelige bureaukratiske krav, som trækker energi og økonomiske ressourcer væk fra foreningens formål. 
  • Der skal oprettes én offentlig indgang til at søge om tilladelser til at afholde aktiviteter i foreningsregi.
  • Det skal være muligt at få godtgjort frivilligt foreningsarbejde som et ECTS-pointgivende på de uddannelser, hvor det er muligt, så flere unge også kan se et uddannelsesperspektiv i det aktive foreningsarbejde.

Så ét er sikkert: Kulturkampen fortsætter efter valget!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00