Flertal: Det offentlige skal retsforfølge medier

MEDIEETIK: Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil nu lade Straffelovrådet vurdere, om anklagemyndigheden skal kunne rejse tiltale mod medier, der hænger folk ud med urigtige historier og brud på privatlivets fred. Rådet skal samtidig også modernisere synet på, hvad ”privatlivets fred” rent faktisk omfatter.

Nu skal det overvejes, om det offentlige selvstændigt skal kunne rejse tiltale mod medier, der krænker borgere med usande historie, bagvaskelse og brud på privatlivets fred.
Nu skal det overvejes, om det offentlige selvstændigt skal kunne rejse tiltale mod medier, der krænker borgere med usande historie, bagvaskelse og brud på privatlivets fred.Foto: www.colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Men hvis du bliver hængt ud af medierne, så skal du selv stå for hele det juridiske klagearbejde eller alternativt hyre en advokat for egne penge, og den erstatning, du måske får bagefter, står oftest på ingen måde mål med de omkostninger og tab, du har lidt.

Ellen Trane Nørby (V)
Medieordfører
Fakta
Se og Hør-skandalen har åbnet politikernes øjne for problemstillinger med datasikkerhed og mere generelle medieetiske og medieansvarsmæssige problemstillinger. Mens en arbejdsgruppe under Folketingets Retsudvalg tager sig af datasikkerheden, har en arbejdsgruppe under Folketingets Kulturudvalg kulegravet medieetik, herunder mediers brug af betalte kilder, erstatningsansvaret over for personer, der udsættes for bagvaskelse og krænkelse af privatlivets fred og praksis over for medier ved publicering af urigtige historier. Arbejdet i gruppen, der bl.a. også har omfattet en offentlig høring med fokus på mediernes refleksioner i kølvandet på Se og Hør-sagen og på definitionen af privatliv og privatlivskrænkelser, mundede i december ud i en betænkning til justitsminister Mette Frederiksen. Hun følger nu op på to af de punkter, som der var bred enighed om i arbejdsgruppen: Nemlig at undersøge, om det offentlige skal have påtaleret over for medier - og om reglerne for privatlivsbeskyttelse skal opdateres.

Folk eller firmaer, der uretmæssigt hænges ud i medierne med usande historier, brud på privatlivets fred og andre krænkelser, er på herrens mark, hvis de søger at opnå erstatning ad rettens vej.

Ofte vil en eventuel erstatning slet ikke stå mål med skaderne, og i andre tilfælde kan sagsomkostningerne blive så store, at det på forhånd afholder folk fra at gå rettens vej.

Derfor skal det nu overvejes, om forurettede ofre for medierne fremover skal kunne hente hjælp fra politi og anklagemyndighed, så de ikke selv hænger på store udgifter til sagsomkostninger.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00