Debat

Producentforening om filmudspil: Der mangler vigtige detaljer

DEBAT: Vi skal have sat en stopper for, at DR og TV 2 kan sætte sig på rettigheder, som producenten skal bruge for at sikre filmens økonomi, skriver Klaus Hansen, der ser både godt og skidt i regeringens udspil til filmaftale.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Klaus Hansen
Direktør i Producentforeningen

Vi håber, at regeringen er åben for at øge omsætningskravet, så vi sikrer, at også streamingtjenesterne bidrager til dansk indholdsproduktion.

Klaus Hansen
Direktør, Producentforeningen

Kulturminister Mette Bock (LA) offentliggjorde sidst på eftermiddagen tirsdag regeringens udspil til Filmaftale 2019-2023.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Udspillet er meget overordnet og meget skal præciseres i de politiske forhandlinger. Set fra vores side er der både godt og skidt i udspillet, og et par elementer kan være decideret farlige for dansk film, hovedsageligt i kraft af at de mangler.

På positivsiden er vi glade for, at regeringen tilkendegiver, at dansk film er en vigtig kulturmarkør og et meget stærkt udstillingsvindue for Danmark i verden. Dansk film er vigtig.

Vi er også meget glade for, at regeringen har lyttet til os, i forhold til at pengene hos FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje skal bruges til direkte finansiering af dokumentar- og spillefilm og ikke administration og andet. Det har ministeren også slået fast i et svar på et folketingsspørgsmål onsdag. Det er uhyre vigtigt for branchen, at de regionale filmpenge bliver brugt til grundfinansiering af danske film.

Vi vil også kvittere for, at regeringen har stort fokus på talentudvikling, i og med at New Danish Screen bevares og får et bredere fokus.

Men
Der er som nævnt elementer, der kan forbedres i oplægget. Blandt andet har vi hele efteråret givet til kende, at man fra politisk hold bør gøre ordentlige samhandelsbetingelser (terms of trade) med tv-stationerne til en politisk prioritet.

Vi forventer, at det indgår i forhandlingerne, og indskrives i filmaftalen, når detaljerne skal præciseres. Vi skal have sat en stopper for, at DR og TV 2 kan sætte sig på rettigheder, som producenten skal bruge for at sikre filmens økonomi.

DR og TV 2 har en distributionsopgave, og producenten har en produktionsopgave – og det er producenten, der sikrer, at en film kan løbe rundt økonomisk, så de private investeringer bliver tjent hjem og forrentet, og alle involverede får betaling.

Det producenten kan handle med og tjene penge på, er filmens rettigheder. Rettigheder sikrer dermed, at der er penge til filmen – og den næste film. Det ser vi meget gerne blive en del af de kommende forhandlinger.

Læs også

Apropos DR og TV 2 så forventer vi, at filmaftalen konkretiserer de overordnede rammer for, præcist hvordan de skal engagere sig i danske film. Det er der behov for at få konkretiseret i de kommende forhandlinger, da det er farligt for branchen at agere i uvished, og mange producenter er nervøse for fremtiden.

Vi mener også, at der skal tages stilling til streamingtjenesternes yderligere bidrag til dansk indholdsproduktion.

Vi har tilkendegivet, at fem procent af omsætningen i Danmark er et fornuftigt niveau, som vil kunne løfte dansk film. Vi håber derfor, at regeringen er åben for at øge omsætningskravet, så vi sikrer, at også streamingtjenesterne bidrager til dansk indholdsproduktion. Og vel at mærke dansk indhold, ikke blot indhold optaget i Danmark. 

Efterlyser billetstøtteordning
Vi kunne også godt have tænkt os, at regeringen havde gjort antræk til særskilt at støtte de film, der sælger mange billetter.

Producentforeningen har foreslået en billetstøtteordning, og flere partier bakker op om dette. Vi ønsker at bringe dansk films markedsandel op, hvor den hører hjemme, og en sådan ordning kan være et af midlerne til at nå hen, hvor vi gerne vil være.

Regeringen lægger i udspillet også op til stor fleksibilitet i filmstøtteordningerne – men er meget lidt detaljeorienteret i forhold til de krav, man har til ordningerne. Det giver selvfølgelig en stor handlefrihed hos de, der administrerer ordningerne, men giver samtidig risiko for magtkoncentration. Vi vil derfor opfordre til, at man i forhandlingerne tager hånd om at øge detaljegraden i krav til og formål for støtteordningerne.

Slutteligt ønsker vi, at filmaftalen ender med at afspejle, at aftaleparterne også er ambitiøse på vegne af dansk spil. I regeringens udspil bevares spilordningen på Det Danske Filminstitut, men man afsætter blot ti millioner kroner årligt – det tal mener vi skal være højere. Ikke mindst set i lyset af at spilbranchen har kæmpe potentiale. Den bør vi investere mere i.

Af disse mange grunde ser vi meget frem til de kommende politiske forhandlinger og vil gerne bidrage konstruktivt med vores viden om dansk indholdsproduktion. Som alle ved, ligger djævelen i detaljen, så der er behov for lidt flere detaljer i den kommende filmaftale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Hansen

Adm. direktør, FilmFyn, fhv. direktør, Producentforeningen
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00