Kunstnerråd og Pen: Fribyer for kunstnere på flugt skal kunne søge et årligt tilskud ved Kulturministeriet
Geopolitiske spændinger presser kunstners ytringsfrihed. Fribyordningen kan være Danmarks bidrag til kunstnere på flygt, men på grund af besparelser er en række kommuner faldet fra, skriver Søren Bang Jensen, Mille Rode og Anne-Mette Wehmüller.
Søren Bang Jensen, Anne-Mette Wehmüller og Mille Rode
Hhv. forperson og sekretariatschef, Dansk Kunstnerråd, generalsekretær, Dansk PenKun én kommune i Danmark, nemlig København, huser lige nu en kunstner på flugt under den såkaldte fribyordning, som formidles af fribynetværket International Cities of Refuge Network.
Det er på trods af, at vores nordiske naboer i Sverige og Norge sammenlagt har 50 kunstnere bosat under ordningen.
Dansk Kunstnerråd støttede i sin tid varmt op om etableringen af ordningen og har fulgt det store arbejde, som Pen har leveret, for at sætte fokus på vigtigheden af at sikre den kunstneriske ytringsfrihed.
En af de store udfordringer med fribyordningen er, som med så meget andet, manglende økonomi. Ophold kræver økonomisk støtte. Det bør besluttes fra Christiansborg at støtte ordningen, da kommunernes økonomi generelt set er for presset til at tilvælge ordningen.
Siden ordningen blev indført i 2010, er mange af de danske kommuner, som oprindeligt var fribyer, faldet fra, så der nu i 2024 kun er to fribykommuner tilbage i Danmark. Dette er sket med henvisning til besparelser på kulturområdet.
Kunstneres ytringsfrihed er truet på grund af et stort geopolitisk pres.
Søren Bang Jensen, Anne-Mette Wehmüller og Mille Rode
Hhv. forperson og sekretariatschef, Dansk Kunstnerråd, generalsekretær, Dansk Pen
Fribyer skal have tilskud
Da fribyordningen i sin tid blev vedtaget, kunne de første kommuner, der meldte sig ind i ordningen, modtage et opstartsbeløb på 300.000 kroner fra Kulturministeriet.
I Dansk Kunstnerråd, fribynetværket og Dansk Pen er det et fælles ønske, at fribyerne skal kunne søge et årligt tilskud ved Kulturministeriet på 120.000 kroner.
Det dækker langt fra alle omkostningerne ved værtskabet, men det vil være en stor støtte i det kommunale budget til fribyindsatsen – og vi er sikre på, at det vil bidrage til at animere nye byer til at gå med i ordningen.
En god ambition kunne være at få tre til fem byer mere med i ordningen i løbet af de kommende to år.
For at sætte det aktuelle behov for fribyordningen i perspektiv ventede omkring 600 kunstnere alene i 2024 på at blive fribykunstnere.
Vi står i en tid med krig og ufred rundt omkring i verden. Kunstneres ytringsfrihed er truet på grund af et stort geopolitisk pres. Det er ventelisten til fribyordningen et levende eksempel på.
Mange steder i verden udsættes musikere, filminstruktører, billedkunstnere, forfatter, skuespillere og dansere for censur, fængslinger, tortur, frihedsberøvelse, rejseforbud og i værste tilfælde drab. Kort sagt: Den kunstneriske ytringsfrihed er under pres.
Kunstnerisk ytringsfrihed er en ret
I Dansk Kunstnerråd, som er paraplyorganisation for samlet set cirka 18.000 professionelle danske kunstnere, og Pen samarbejder vi om at fremme vilkårene og rammerne for, at de professionelle kunstnere kan udøve deres virke.
Den kunstneriske ytringsfrihed er en grundbetingelse. Uden ytringsfrihed kan kunsten ikke leve frit. Samfund, som ikke værner om rettigheden til at problematisere samfundsnormer, magthavere og lignende, er ikke frie samfund.
Lige nu er kunstnernes ytringsfriheden under pres, og derfor er der behov for konkrete initiativer. Forfølgelse, censur, fængsling og sågar drab. Det er den pris, kunstnere rundt i verden – grundet de geopolitiske spændinger – risikerer at betale for at udøve deres kunst.
Et samfund med begrænset ytringsfrihed er ikke kun et problem for kunstnerne.
Søren Bang Jensen, Anne-Mette Wehmüller og Mille Rode
Hhv. forperson og sekretariatschef, Dansk Kunstnerråd, generalsekretær, Dansk Pen
Et samfund med begrænset ytringsfrihed er ikke kun et problem for kunstnerne. Det er et problem for de frie samfund og et anslag mod demokratiet.
Retten til ytringsfrihed er beskyttet af både Grundloven, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og FN's konvention om borgerlige og politiske rettigheder.
Vi har derfor noget at være stolte af i Danmark, men også noget at værne om. Et regelsæt, en tilgang og en tradition, vi skal bruge aktivt i arbejdet for en bedre og mere fredelig verden.
Med flere fribykommuner og en statslig prioritering og medfinansiering giver vi flere kommuner de økonomiske muligheder til helt reelt og håndgribeligt at hjælpe udenlandske kunstnere, som søger tilflugt grundet frygt for deres sikkerhed i deres hjemlande.
Der er med andre ord mindst 600 gode grunde til at finde en løsning. I Dansk Kunstnerråd og Dansk Pen bidrager vi gerne med at sammensætte en holdbar løsning.