Debat

Radar efter udpegning af regionale spillesteder: Vores skæbne er delvist i hænderne på politisk handling

Udpegningen af de nye regionale spillesteder giver anledning til at spørge, hvad der nu kommer til at ske med de omtrent 50 resterende danske spillesteder? Den manglende udpegelse er først og fremmest et kæmpe tab af identitet, og potentielt også mange års opbygget anciennitet, skriver Ole Grøndahl Jørgensen.
 

Eneste mulighed for at sikre midler til overlevelse og til at fortsætte det dedikerede arbejde med det mindre kommercielle, er enten at tjene pengene selv, eller blive udpeget som regionalt spillested, skriver Ole Grøndahl Jørgensen.
Eneste mulighed for at sikre midler til overlevelse og til at fortsætte det dedikerede arbejde med det mindre kommercielle, er enten at tjene pengene selv, eller blive udpeget som regionalt spillested, skriver Ole Grøndahl Jørgensen.Foto: Rolf Meldgaard/Radar
Ole Grøndahl Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er netop blevet udpeget nye regionale spillesteder.

19 dygtige institutioner har fået bevilling fra 2025 og fire år frem. De skal understøtte udviklingen af den danske musikscene og nye artisters vej til et bæredygtigt arbejdsliv med musikken. Det er et vigtigt og ærefuldt hverv.

Alligevel giver det anledning til at spørge, hvad der nu kommer til at ske med de omtrent 50 resterende danske spillesteder? 31 af dem har søgt puljen. Det viser med al tydelighed, at de danske spillesteder gerne vil understøtte udviklingen af et mangfoldigt musikmiljø, sikre stærke og ordentlige rammer for nye artister og bidrage til et blomstrende kulturliv i hele landet.

Det tyder også på, at der i hele landet er en vilje til at udvikle relevante institutioner og en ambition, samt et enormt behov for at sikre bedre vilkår for de lokale musikmiljøer.

Den manglende udpegelse er først og fremmest et kæmpe tab af identitet, og potentielt også mange års opbygget anciennitet.

Ole Grøndahl Jørgensen
Leder, Radar

Det er helt klart positivt, men som det ser ud nu, så er der rigtig mange, der ikke får mulighed for at bidrage med deres optjente viden og anciennitet, fordi de enten 1) er blevet frataget deres bevilling, 2) ikke har fået bevilling, eller 3) ikke har mulighed for at søge den endnu ikke vedtagne tilskudsmodel for netværks- og genrespillesteder.

Manglende økonomisk grundlag
Jeg er daglig leder på spillestedet Radar. Vi har plads til 300 publikummer, og Radar har været et regionalt spillested siden tilskudsmodellen blev oprettet i 2001. Denne gang har vi dog ikke fået forlænget vores bevilling, og vi skal fra 2025 være et "almindeligt" spillested.

For nogle giver det sandsynligvis anledning til at sige, "så er det nok også på tide med en udskiftning," og for andre vækker det undren. Især hvis man tillægger ordningen med regionale spillesteder en slags public service-værdi.

Får man støttekroner fra stat og kommune, så forpligter man sig til at være modig i sin programlægning, til at tage chancer, til at støtte op om nicherne, de helt nye artister, vækstlaget, det smalle og det eksperimenterende.

Alt sammen noget, der er ekstremt vigtigt for det musikalske udviklingspotentiale, og som udelukkende kan lade sig gøre, hvis man har et økonomisk grundlag at støtte sig til.

Læs også

I al beskedenhed, er det lige præcis det, vi har gjort på Radar gennem alle årene. Det er det, vi er gode til. Alle eksterne evalueringer og tilkendegivelser har peget på (og peger stadig på), at Radar gør en kæmpe forskel for den lokale, regionale og nationale musikscene.

Den manglende udpegelse er først og fremmest et kæmpe tab af identitet, og potentielt også mange års opbygget anciennitet. Dernæst tvinger det os til at tage nogle kommercielle briller på, der med en vis sandsynlighed vil gå ud over de mange projekter og samarbejder, vi har etableret for at fremme vilkår og muligheder for et balanceret liv i musikbranchen.

Det udfordrer også vores programprofil, og vi risikerer at miste nogle af de mange nysgerrige gæster, der ofte søger mod Radar for at opdage nye lyde i det danske musiklandskab.

Skæbne i hænderne på politisk handling
En anden konsekvens er en reduktion i medarbejderstaben, hvilket naturligvis gør ondt på et kollegialt og personligt plan, men som også betyder, at Radar mister kompetencer, viden og handlekraft.

Med andre ord er gulvtæppet blevet hevet væk under alt det, vi har arbejdet for de seneste 15 år.

Den eneste mulighed for at sikre midler til overlevelse er enten at tjene pengene selv, eller blive udpeget som regionalt spillested.

Ole Grøndahl Jørgensen
Leder, Radar

Som det ser ud nu, så er den eneste mulighed for at sikre midler til overlevelse og (hvis man er heldig) til at fortsætte det dedikerede arbejde med det mindre kommercielle, enten at tjene pengene selv, eller blive udpeget som regionalt spillested.

Under de nuværende markedsvilkår er det ekstremt svært at tjene pengene selv – især hvis man har en kapacitet under 500, og dermed ikke kan få de store stjerner på besøg.

Derfor er det ekstremt vigtigt, at der vedtages nye støtteordninger, så som puljen for netværks- og genrespillesteder.

På Radar giver vi naturligvis ikke op så let. Vi har et helt fantastisk spillested, og vi sætter alt ind på at kvalificere os til en alternativ støttemodel. Det er den eneste mulighed vi har for, at al den viden, alle de kompetencer og al den anciennitet, som Radar har opbygget gennem årene, ikke går til spilde.

Vi forsøger at holde os flydende, men vores skæbne er delvist i hænderne på politisk handling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Grøndahl Jørgensen

Leder, Radar

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024