Debat

Syv aktører: Regeringens handlingsplan mod afskovning kan gøre Danmark til foregangsland

En ny handlingsplan mod afskovning skal gøre dansk import af soja og palmeolie ansvarlig og afskovningsfri i 2025. Der er behov for en samlet, dansk indsats for at sikre, at vores forbrug ikke bidrager til afskovning, mener syv aktører.

<div>Danmark kan ikke nøjes med, at vores egen import og forbrug er i orden. Det er nødvendigt at bidrage til en indsats mod afskovning i producentlandene, mener syv aktører.</div>
Danmark kan ikke nøjes med, at vores egen import og forbrug er i orden. Det er nødvendigt at bidrage til en indsats mod afskovning i producentlandene, mener syv aktører.
Foto: Paulo Whitaker/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære regering: Jeres nye afskovningshandlingsplan sætter kurs mod, at vores danske import af soja og palmeolie er ansvarlig og afskovningsfri i 2025.

Samtidig er EU netop kommet med forslag til lovgivning, der betyder, at varer, som sælges i Europa, ikke længere må bidrage til afskovning andre steder i verden.

Vi hilser ambitionerne varmt velkommen og ser det som en nødvendig anledning til, at danske aktører står sammen om at gøre ord til handling og bidrage til blandt andet verdensmål 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

Vi opfordrer til, at virksomheder, finansielle aktører, myndigheder og organisationer sammen bruger dette momentum til reelt og konkret at vise, at vi kan finde en vej væk fra forbrug og import af varer, der har betydet afskovning.

Vi præsenterer her vores tre fælles sigtepunkter i den kommende indsats, der kan sikre de rette incitamenter til omlægning af forretning og investeringer.

Stop afskovning
Vi skal kunne sikre os, at vores forbrug og produktion ikke bidrager til afskovning eller ødelæggelse af vigtige naturområder. Den ødelæggelse af vigtig natur, der foregår mange steder, er uholdbar.

Derfor er alle enige om, at vi skal bremse og bidrage aktivt til at beskytte og genoprette verdens skove af hensyn til klimaet, miljøet, dyr, planter og de oprindelige folk, der bor i og lever af skovene.

Afsenderne
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær for WWF
  • Nanna Callisen Bang, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Morten Boje Hviid, direktør i Landbrug & Fødevarer
  • Asbjørn Børsting, direktør i Dakofo
  • Preben Sunke, vicedirektør i Danish Crown
  • Jesper Pagh, vicedirektør i DLG
  • Kristian Eriknauer, vicedirektør i Arla

At stoppe afskovning og omlægning af anden værdifuld natur kræver henholdsvis en omstilling af de mange relevante varekæder, ansvarlige investeringer samt en bred indsats i producentlandene.

Varekæderne dækker fra træprodukter til soja, der findes i foder til svin, kvæg og høns, og palmeolie, der findes i blandt andet fødevarer, shampoo, rengøringsmidler og chokolade. Dertil kommer oksekød, læder, kakao og kaffe, som også kan have skov og anden værdifuld natur på samvittigheden.

Men Danmark kan ikke nøjes med, at vores egen import og forbrug er i orden og dermed ikke direkte forårsager afskovning. Det er nødvendigt at bidrage til en bredere indsats mod afskovning i producentlande.

Dansk koordineret indsats
I Danmark er vi kommet et stykke af vejen ved at samarbejde og dele viden om indsatsen mod afskovning.

Dansk dagligvarehandel, fødevareproducenter, organisationer og myndigheder er sammen med de danske alliancer for ansvarlig soja og palmeolie gået sammen i en forpligtende indsats for at komme problemerne bag soja- og palmeolieproduktionen til livs.

Denne tilslutning til Dansk Initiativ for Etisk Handels arbejde viser, at der er vilje fra langt størstedelen af de private aktører i Danmark. Samtidig er en række virksomheder kommet med handlingsplaner for afskovningsfri råvarer.

Men virksomhederne kan ikke nå i mål alene. For at nå den vision, der er fremlagt i regeringens handlingsplan, er det nødvendigt, at der bliver udarbejdet en koordineret dansk indsats mod afskovning, der kan skabe synergier mellem private, offentlige og civilsamfundsaktører.

En bred inddragelse af danske aktører kan forankre initiativerne i den danske ressourcebase og bygge videre på det samarbejde, der allerede findes.

Etablering af bæredygtige leverandørkæder, ansvarlige investeringer og minimering af Danmarks globale klimaaftryk – som konsekvens af blandt andet vores import af soja – kan ikke gennemføres på kort sigt

Bo Øksnebjerg, Nanna Callisen Bang, Morten Boje Hviid, Asbjørn Børsting, Preben Sunke, Jesper Pagh og Kristian Eriknauer
Se afsenderne i faktaboksen

Som den danske handlingsplan også pointerer, er der tale om komplekse værdikæder med behov for løsninger på flere niveauer, i koordination med europæiske og internationale initiativer og i respekt for menneske- og arbejdstagerrettigheder.

Tænk langsigtet
Det er ikke tilstrækkeligt, at der er styr på den enkelte virksomheds indkøb af for eksempel soja, når der ryddes skov rundt omkring den mark, der indkøbes soja fra.

Det er hverken effektivt for at skabe den nødvendige omstilling til at undgå afskovning eller holdbart for den enkelte virksomhed, der risikerer anklager om greenwashing.

Derfor skal vi i fællesskab have fokus på, hvordan ansvarlige og afskovningsfrie værdikæder ser ud, og hvordan vi igennem samarbejde med andre aftagerlande, producentlande og lokalbefolkninger kan bidrage til, at afskovningen stopper.

Ambitionen kan tage udgangspunkt i foderindustriens egne retningslinjer for bæredygtig soja (Fefac), som baserer sig på internationale fælles rammer for at adressere afskovning (Accountability Framework Initiative).

Etablering af bæredygtige leverandørkæder, ansvarlige investeringer og minimering af Danmarks globale klimaaftryk – som konsekvens af blandt andet vores import af soja – kan ikke gennemføres på kort sigt.

Det kræver en langsigtet indsats, og vi opfordrer derfor regeringen til en stærk og langsigtet forpligtelse frem mod 2030, så den nødvendige omlægning af forretning og private investeringer kan finde sted.

Vi glæder os til samarbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asbjørn Børsting

Direktør, Dakofo, præsident, FEFAC
cand.agro. (Den kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1979)

Bo Øksnebjerg

Afgående generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

Preben Sunke

Viceadministrerende direktør, Danish Crown
MBA (Henley Management College 2003)

0:000:00