Debat

Affalds- og ressourceindustrien: EP-valget er langt vigtigere for Danmarks grønne fremtid end folketingsvalget

Går man op i cirkulær økonomi, bør der ikke herske nogen tvivl om, at valget til Europa-Parlamentet har større betydning end folketingsvalget. Det er vigtigere end nogensinde før, at Danmark sender viljestærke kandidater til Bruxelles, skriver Henrik Grand Petersen.

Danskernes stemme 9. juni er afgørende for fremtidens cirkulære økonomi, skriver Henrik Grand Petersen.
Danskernes stemme 9. juni er afgørende for fremtidens cirkulære økonomi, skriver Henrik Grand Petersen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Henrik Grand Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU definerer de danske rammer for den cirkulære økonomi.

Beslutninger, som bliver truffet i Bruxelles og Strasbourg, har kæmpe indflydelse på danskernes hverdag. Alligevel er EU stadig noget, som er meget langt væk for de fleste.

Det skal vi ændre på nu.

Der er nemlig lige nu stærke kræfter på tværs af Europa, der arbejder imod den grønne omstilling. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at vi sender kandidater til Europa-Parlamentet, der er i stand til og klar til at tage de grønne kampe, samtidig med at der også er mange andre vigtige dagsordener, der skal håndteres.

Der bør nemlig ikke herske nogen tvivl om, at hvis man går op i skabe de bedste vilkår for cirkulær økonomi, så er Europa-Parlamentsvalget langt vigtigere end folketingsvalget.

Holder øje med forordning om kritiske råstoffer  

I ARI, Affalds- og Ressourceindustrien, holder vi i øjeblikket skarpt øje med de kommende gode og vigtige initiativer fra EU's side, der baner vejen for at placere EU solidt og selvstændigt i verden som et marked, der er i stand til at genanvende sine ressourcer og forsyne sig selv.

Vi holder øje med både Critical Raw Materials Act, EU-forordning om kritiske råstoffer, og producentansvaret på tekstiler, som er eksempler på kommende lovgivning, der får indflydelse på både virksomheder og forbrugeres hverdag.

Læs også

Critical Raw Materials Act kobler på fineste facon grøn omstilling og sikkerhedspolitik sammen og er et afgørende step for en mere cirkulær økonomi og et stykke lovgivning, der imødekommer en verden i forandring.

Critical Raw Materials Act sætter nogle klart definerede mål for, hvor meget vi selv skal kunne udvinde, forarbejde og genanvende af kritiske råstoffer som eksempelvis kobber, lithium, kobolt og andre mineraler og metaller, som er afgørende i produktion af alt fra batterier, solceller og vindmøller. Teknologier, der skal hjælpe os i mål med den grønne omstilling.

Tekstiler kan blive en udfordring 

Zoomer vi ind på det kommende producentansvar for tekstiler, ser vi et stykke lovgivning med potentiale til at løse en kæmpe hårdknude, nemlig storskalagenanvendelsen af tekstiler.

Virkeligheden er, at materialet er enormt vanskeligt at genanvende, så der er behov for muskler som EU's for at skubbe på den cirkulære økonomi.

Et lysende eksempel på succesfuldt implementeret grøn lovgivning er affaldstransportforordningen.  

Henrik Grand Petersen
Bestyrelsesleder, ARI

Vi ser derfor frem til producentansvaret på tekstiler, der – hvis det implementeres rigtigt – vil være en gamechanger for tekstil- og modebranchen.

Lovgivningen vil skabe præcis de incitamenter, vi lige nu mangler, for at virksomheder designer og producerer langt mere bæredygtigt.

Et lysende eksempel på succesfuldt implementeret grøn lovgivning er affaldstransportforordningen.

Det er en forordning, der siden 1993 effektivt har understøttet EU's cirkulære økonomi ved at sikre, at der kan blive skabt nye materialer ud af det, vi før kaldte affald.

Affaldstransportforordningen sikrer rammerne for at se på EU som ét enkelt samlet marked og for at affald i EU kan blive til nyt råmateriale, der kan føres tilbage i produktionen af nye varer og materialer.

Det er et udtryk for et system, der virker, og hvor vi på bedste vis udnytter hinandens spidskompetencer for genanvendelse på tværs af landene til gavn for alle. Forordninger som den skal vi værne om og interessere os for.

I ARI stopper vi ikke, før alt affald, der kan genanvendes, bliver genanvendt som nye råmaterialer. Vi er stålfaste, når vi siger, at alle bør interessere sig for, hvilken enorm indflydelse EU har på vores grønnere hverdag.

Danskernes stemme 9. juni er afgørende for fremtidens cirkulære økonomi.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Grand Petersen

Adm. direktør, Stena Recycling, formand, Affalds- og Ressourceindustrien, fhv. adm. direktør, RGS Nordic
cand.polyt. (DTU 1996)

0:000:00