Danmark vil øge pres på EU om farlig kemi

KEMIKALIER: Alle Folketingets partier står bag ny aftale om kemikalier. Både erhvervsliv, forbrugere og astmatikere er tilfredse med, at aftalen fokuserer på den internationale indsats.
Danmark vil presse på internationalt for at få reguleret skadelige kemiske stoffer.
Danmark vil presse på internationalt for at få reguleret skadelige kemiske stoffer.Foto: colourbox
Anders Jerking

Jeg håber, at man vil blive ved med at gå foran. Det har vist sig, at det kan lade sig gøre, og at det er nødvendigt at sætte pres på EU.

Claus Jørgensen
Forbrugerrådet

Danmark skal øge presset i EU og globalt for at få bremset kemiske stoffer, der kan skade børn og voksnes sundhed.

Det er et af hovedpunkterne i den kemikalie-indsats, som alle Folketingets partier onsdag blev enige om. Med aftalen afsættes i alt 184,8 millioner kroner til arbejdet fra 2014-2017.

Halvdelen af pengene – 92 millioner – skal gå til det internationale arbejde – ikke mindst i EU, hvor REACH-direktivet sætter rammerne for kemikaliepolitikken.

Politikerne vil blandt andet presse på i EU, for at farlige stoffer kommer på den såkaldte Kandidatliste over stoffer, der skal udfases, ligesom Danmark vil arbejde for at skaffe ny viden om hormonforstyrrende stoffer, ”så Danmark kan bringe dokumentation ind i forhandlingerne i EU og globalt”.

Netop på kemi-området har et flertal bestående af rød blok og DF flere gange i de seneste år stik imod den normale danske EU-politik valgt at gå imod EU-lovgivningen og indføre nationale forbud mod hormonforstyrrende stoffer i stedet for at vente på undersøgelser fra EU's fødevaresikkerhedsinstitut, EFSA.

Dansk enegang 
Den danske enegang er blevet stærkt kritiseret af Dansk Erhverv, som derfor nu roser den nye aftales fokus på internationale aftaler.

”Det internationale spor er den eneste farbare vej, da mange af Danmarks produkter fremstilles til et globalt marked. Et samarbejde og styrkelse af REACH er og bliver vejen frem, og samtidig bør vi arbejde for at få andre lande uden for EU til også at bruge REACH-principperne, f.eks. Kina og Korea, hvor store dele af verdens produktion finder sted,” siger miljøchef i Dansk Erhverv Jakob Lamm Zeuthen. 

I Astma-Allergi Forbundet er vicedirektør Anne Holm Hansen også tilfreds med det internationale fokus. Men af andre grunde end Dansk Erhverv. Hun håber, at dansk forskning og viden kan skubbe på, så den internationale regulering bliver strammet.

”Jeg har et håb om, at det internationale arbejde kan være en bro, som gør, at man hurtigere kan komme over vandet. Altså, at vi med dansk pres og ny dansk viden hurtigere kommer frem til at træffe internationale beslutninger,” siger hun og fortsætter:

”Det er nødvendigt, så det ikke ender i mange års diskussioner. Forbrugerne har brug for, at der sker noget her og nu, for vi har flere diskutable stoffer i omløb ”

Brug for pres 
I Forbrugerrådet glæder seniorrådgiver Claus Jørgensen sig også over det internationale fokus.

”Danmark har spillet en vigtig rolle i forhold til hormonforstyrrende stoffer, fordi både myndigheder, forskere og ngo'er presser på. Det er godt, at det arbejde fortsætter,” siger han.

Men modsat Dansk Erhverv, så håber Forbrugerrådet, at de danske politikere fortsat vil gå enegang, hvis ny forskning viser miljø- eller sundhedsproblemer med kemiske stoffer.

”Jeg håber, at man vil blive ved med at gå foran. Det har vist sig, at det kan lade sig gøre, og at det er nødvendigt at sætte pres på EU,” siger han.

Også Det Økologiske Råd er tilfreds med det internationale snit.

”Det er afgørende, at Danmark ikke kun bidrager med ny forskning, men også presser på for, at EU lever op til sit lovmæssige ansvar i forhold til at regulere blandt andet de hormonforstyrrende stoffer,” siger Lone Mikkelsen, kemifaglig medarbejder i rådet.

Nyt forum
En af nyskabelserne i aftalen er, at der oprettes et nyt Kemikalieforum, hvor myndigheder, industri, forbrugerorganisationer og andre kan dele viden og sætte nye initiativer i gang i forhold til kemikalier.

Det initiativ modtages godt.

”Netop etablering af et nyt Kemikalieforum er en af Dansk Erhvervs mærkesager, som vi har ønsket at få med i kemiplanen. Vi glæder os til samarbejdet i dette forum,” siger Jakob Lamm Zeuthen fra Dansk Erhverv.

Astma-Allergi Forbundet understreger, at forbundet meget gerne vil deltage på vegne af de hundrede tusinde danskere, der har problemer med overfølsomheds-sygdomme. Også Forbrugerrådet vil gerne være med.

”Det lyder interessant. Vi håber, at det ikke bliver en snakkeklub, men en handlingsklub, så det kan rykke noget,” siger Claus Jørgensen.

Tidligere på året blev det besluttet at lukke Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS), og Claus Jørgensen havde håbet, at politikerne havde sat penge af til et alternativ, så forbrugerne fortsat kan få uafhængig information om kemiske stoffer i hverdagen.

”Vi havde håbet, at man ville lave et kemi-watch, som kunne være med til at lægge pres på virksomhederne, så de farlige stoffer bliver udfaset,” siger han.

Inden udgangen af november vil miljøminister Ida Auken (SF) fremlægge en mere detaljeret beskrivelse af aftalens elementer. Den forventes vedtaget i december.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00