Debat

Å spidskandidat: EU skal slå ned på medlemslande, der svigter grønne aftaler

EU kan straffe medlemslande, der slækker på retsstatens grundlæggende værdier. En tilsvarende mekanisme skal gælde for den grønne dagsorden, skriver Jan Kristoffersen.

Noget af det vigtigste for den næste periode i Europa-Parlamentet er at fortsætte den kurs, som Green Deal har sat, skriver Jan Kristoffersen.
Noget af det vigtigste for den næste periode i Europa-Parlamentet er at fortsætte den kurs, som Green Deal har sat, skriver Jan Kristoffersen.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Jan Kristoffersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag er vores dyrkning af jorden dybt afhængig af sprøjtemidler og kunstgødning, og det påvirker selvfølgelig kloden og vores miljø.

Det påvirker vandet omkring markerne, og det påvirker vandet under markerne. Når vi spiser mad, som er dyrket med brug af sprøjtegift og kunstgødning, påvirker det selvfølgelig os som mennesker.

Derfor er det en meget vigtig opgave at arbejde for et europæisk landbrug, hvor maden bliver dyrket inden for de rammer, som jorden rent faktisk kan bære, hvis vi som mennesker også skal være på kloden.

Det er også en meget stor opgave. Derfor skal en af EU's helt store muskler også på arbejde.

Burde have kæmpet for forbud mod bundtrawl

EU's landbrugsstøtte udgør omkring en tredjedel af EU's budget. I 2022 var det 40,51 milliarder euro i direkte støtte. 

Den nuværende ordning udløber i 2027, og derfor skal rammerne for den næste landbrugsstøtte forhandles og aftales af det næste Europa-Parlament.

De første drøftelser er allerede begyndt imellem medlemslandenes regeringer.

Den næste landbrugsstøtte skal være målrettet en omstilling til bæredygtigt landbrug – for kloden, bønderne, borgerne og dyrene, og den skal medvirke til et stop for sprøjtegift og kunstgødning. 

Læs også

Vi skal genoprette vores natur, hvilket også vil have stor betydning for et sundere miljø. Vi skal nemlig have renere luft og et sundt og godt havmiljø.

Danmark har som et lille land, der er omgivet af hav, et ekstra stort ansvar for, at vores havmiljø genoprettes.

Danmark burde have kæmpet for et forbud mod bundtrawl under forhandlingerne om beskyttelse af natur, da det i den grad ødelægger miljøet under bølgerne.

Vejle Fjord er begravet og Øresund risikerer at undergå store, fatale forandringer på grund af byggeriet af en ny stor ø uden for København, som mest af alt fremstår som et politisk projekt uden omtanke for klimakrise, naturkrise og miljøkrise.

Brug for grøn vagthund

De ting, som foregår i Danmark og modarbejder en grøn og bæredygtig omstilling, foregår også andre steder i EU.

Derfor er en af de vigtigste opgaver for EU – og især Kommissionen og Parlamentet – at sørge for, at EU's regler bliver håndhævet, især på områder som klima, miljø og natur. Der er brug for en grøn vagthund.

Hvis EU havde haft flere muskler, kunne det godt være, at Vejle Fjord stadig havde været i live.

Jan Kristoffersen (ALT)
Spidskandidat til europaparlamentsvalget

Det betyder også, at der skal lidt flere muskler til EU, så der kan ske en egentlig håndhævelse af reglerne.

Hvis EU havde haft flere muskler, kunne det godt være, at Vejle Fjord stadig havde været i live. For Vejle Fjords død har faktisk været italesat og forudset af EU og eksperter i lang tid, da Danmark konsekvent har undladt at leve op til EU's regler i vandrammedirektivet.

Men EU har ikke haft mandat eller muskler til at træde til og handle.

I denne periode har EU lavet en mekanisme, som giver EU muskler til at handle, hvis medlemslande glider tilbage på grundlæggende værdier som retsstat og demokrati.

EU burde have tilsvarende muskler, hvad angår den grønne og grænseoverskridende dagsorden. En grøn klodesikringsmekanisme. 

Globalt gearskift

Noget af det vigtigste for den næste periode i Europa-Parlamentet er altså at fortsætte den kurs, som Green Deal har sat.

Det kan blive enormt svært, men ambitionen må være at holde øjnene på de langsigtede mål, som verden allerede har sat med Paris-aftalen og verdensmålene.

Det skal kunne ses og mærkes både i EU og uden for EU.

Hvis det skal mærkes uden for EU, er det vigtigt, at de regler, som vi sætter i EU, afspejles i de vilkår, vi handler med resten af verden på.

Så vi gennem økonomien sætter gang i et globalt gearskift, og verden begynder at producere vores mad, tøj, sko, telefoner og biler inden for klodens bærevne. 

Temadebat

Hvad topper EU-kandidaternes dagsorden for miljøområdet?

Grønne krav for landbruget og naturgenopretning har den seneste tid skabt debat i EU.

Forud for valget til Europa-Parlamentet spørger Altinget Miljø derfor danske kandidater, hvad der står øverst på deres liste for miljøområdet - og hvordan planerne konkret skal realiseres?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Kristoffersen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (ALT), politisk rådgiver, Alternativet, medlem, Skatterådet
LL.B (Københavns Uni.)

0:000:00