Debat

EL-spidskandidat holder fast i omstridt forslag: EU-lande skal forpligtes til at reducere brugen af pesticider inden 2030

Vores drikkevand og miljø er truet. Desværre er det lykkedes landbrugs- og kemilobbyen at udvande et forslag om strammere regler for sprøjtegifte, skriver Per Clausen.

Jeg vil arbejde for, at EU-landene forpligtes til at reducere brugen af pesticider med mindst 50 procent inden 2030, og at der indføres et totalforbud i EU mod brugen af stoffet glyfosat, skriver Per Clausen.
Jeg vil arbejde for, at EU-landene forpligtes til at reducere brugen af pesticider med mindst 50 procent inden 2030, og at der indføres et totalforbud i EU mod brugen af stoffet glyfosat, skriver Per Clausen.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Per Clausen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Havbunden gisper efter luft, der bliver fundet sprøjtegifte og farlig kemi i vores drikkevand og nærmiljø, og luftforurening er stadig en trussel mod sundheden.

Disse udfordringer kræver hurtige og effektive beslutninger og handlinger, hvis vi skal løse dem.

Det bliver svært, fordi vi er oppe imod stærke erhvervsinteresser og lobbyister, som ofte støttes af de konservative og resten af højrefløjen i Europa-Parlamentet. Men det er muligt, hvis den politiske vilje er til stede. 

Jeg vil i mit arbejde i Europa-Parlamentet fokusere på fem områder, hvor jeg mener, der er et særligt stort behov for at gøre en indsats.

Sprøjtegift er en trussel

For det første vil jeg fokusere på at sikre rent drikkevand og reducere brugen af sprøjtegifte.

Vores drikkevand og miljø er truet af fundet af rester fra sprøjtegifte og andre skadelige stoffer. Desværre er det lykkedes landbrugs- og kemilobbyen at udvande forslaget om strammere regler for sprøjtegifte.

Jeg vil arbejde for, at EU-landene forpligtes til at reducere brugen af pesticider med mindst 50 procent inden 2030, og at der indføres et totalforbud i EU mod brugen af stoffet glyfosat, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende og som blandt andet findes i sprøjtegiften Roundup.

Læs også

For det andet skal vi have hormonforstyrrende stoffer ud af forbrugerprodukter og legetøj.

Når du er på indkøb, kan du let komme til at købe produkter, der indeholder skadelig kemi. Undersøgelser viser, at hvert femte forbrugerprodukt, herunder legetøj, der sælges på EU's marked, indeholder hormonforstyrrende stoffer. 

Temadebat

Hvad topper EU-kandidaternes dagsorden for miljøområdet?

Grønne krav for landbruget og naturgenopretning har den seneste tid skabt debat i EU.

Forud for valget til Europa-Parlamentet spørger Altinget Miljø derfor danske kandidater, hvad der står øverst på deres liste for miljøområdet - og hvordan planerne konkret skal realiseres?

Jeg vil arbejde for et reelt forsigtighedsprincip i EU's kemipolitik, så stoffer fremover kan forbydes i de tilfælde, hvor et stof er mistænkt for at have skadelige effekter, men hvor den videnskabelige dokumentation endnu ikke foreligger.

Det gælder blandt andet de problematiske PFAS-stoffer. Der skal også være mulighed for at forbyde grupper af kemikalier, som er tæt beslægtede.

Jeg vil også arbejde for, at medlemslandende får mulighed for at vedtage skrappere beskyttelsesregler, end dem, vi kan komme igennem med i EU.

Samtidig skal varedeklaration på legetøj gøres obligatorisk, som vi kender det fra fødevarer og kosmetik, så forbrugeren kan se, hvilket kemi legetøjet indeholder. 

Stop import af spildevand

For det tredje skal vi stoppe udledning af farligt spildevand i vores have.

I årevis er der blevet importeret farligt og olieholdigt spildevand til Danmark fra andre europæiske lande. En stor del er endt i havet ved Storebælt.

Det har kunnet lade sig på grund af uklare EU-regler og en svag fortolkning af dem. Denne form for import vil jeg arbejde for for at få stoppet ved at få strammet de eksisterende EU-regler.

EU overskrider gang på gang de videnskabelige anbefalinger for bæredygtigt fiskeri. Det er udtryk for, at erhvervsinteresser sættes før biodiversitet og naturbeskyttelse.

Per Clausen (EL)
Spidskandidat, europaparlamentsvalget

Samtidig vil jeg arbejde for en effektiv implementering af det nye direktiv for by-spildevand, så det bliver forureneren fra kosmetik- og medicinalindustrien og ikke forbrugerne, som kommer til at betale for rensningen af deres spildevand.

For det fjerde vil jeg arbejde for at få forbudt bomtrawl og stoppet overfiskeriet.

EU overskrider gang på gang de videnskabelige anbefalinger for bæredygtigt fiskeri. Det er udtryk for, at erhvervsinteresser sættes før biodiversitet og naturbeskyttelse.

Dette overfiskeri skal stoppes. Hollandske og belgiske bomtrawlere efterlader samtidig en ødelagt og død havbund i områder, som Skagerak og Jammerbugt. 

Derfor vil jeg arbejde for et EU-forbud mod bomtrawl og om nødvendigt at arbejde for, at Danmark går foran med et forbud.

For det femte skal vi sikre, at alle mennesker har adgang til frisk og ren luft. Luftforurening er en af de største miljømæssige trusler mod sundheden i EU.

Partikelforurening er alene i Danmark hvert år skyld i mellem 4.000 til 6.000 for tidlige dødsfald samt et væld af kroniske sygdomme og koster årligt samfundet milliarder af kroner.

Der er tale om et grænseoverskridende problem, hvor vi har brug for fælles løsninger.

Jeg vil derfor arbejde for, at EU's grænseværdier for luftforurening skærpes, så de lever op til målet om at nå under verdenssundhedsorganisationen WHO's anbefalinger for luftforurening inden 2030.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00