V-kandidat til Europa-Parlamentet: EU skal have en kommissær, der sikrer, at grønne mål bliver til handling
I mange EU-lande halter det med at implementere love. Derfor skal vi i den kommende periode have en håndhævelseskommissær, og jeg vil holde kommissæren op på, at vi ser naturgenopretning i hele EU, skriver Marianne Lynghøj.
Marianne Lynghøj
Fhv. folketingskandidat (C), vicedirektør, Ulvemand & BørstingJeg drømmer om et EU, hvor vi gør vores grønne mål til grøn handling.
Grønne mål er godt, for mål sætter retning. Men det er handling, som klimaet, naturen og vores miljø har brug for, og det har haltet med handling på miljøområdet.
Revisionen af EU’s kemikalielovgivning er blevet udskudt på ubestemt tid, og forslaget om reduktion af pesticider faldt, fordi højrefløjen mente, at det var for vidtgående, og venstrefløjen mente, at det ikke gik langt nok.
Venstre er en del af Renew-gruppen i Parlamentet. 89 procent af vores grønne ændringsforslag bliver stemt igennem i Parlamentet. Det gør de, fordi vi har fokus på grøn handling, hvor bæredygtighed, innovation og udvikling går hånd i hånd.
Grønne ideer drukner i bureaukrati
EU har grønne løsninger, og vi har grønne virksomheder, der er i fuld gang med at skabe den innovation, der skal til, for at vi når vores klimamål.
EU's udfordring er ikke, at vi mangler udvikling og innovation i erhvervslivet. Udfordringen er, at vores regler og bureaukrati står i vejen for, at de løsninger kan komme ud at arbejde til gavn for sundhed, miljø og natur.
Jeg ved godt, at det er usexet at tale om handling frem for mål, og jeg ved godt, at mål og skåltaler trækker flest overskrifter.
Men handlingsorientering er nu engang en af de erhvervsskader, man får, når man har en baggrund i erhvervslivet. For her er det handling og resultater, der tæller - og den mentalitet vil jeg trække med ind i Europa-Parlamentet.
EU skal opdatere kemikalielov
EU's kemikalielovgivning reguleres i et 20 år gammelt og utidssvarende direktiv kaldet Reach-direktivet.
Siden direktivet blev formuleret, er der kommet nye skadelige kemikalier til, og vi har fået nye biologiske løsninger i form af biosolutions, der kan erstatte den kemi, som skader vores sundhed og miljø.
Det er en katastrofe, at EU-Kommissionen ikke har fremlagt en revision af Reach-direktivet, som de har lovet.
Marianne Lynghøj (V)
Kandidat til Europa-Parlamentet
Men de mange nye biologiske løsninger kan ikke komme på markedet i EU, fordi vores lovgivning simpelthen ikke passer til biologi frem for kemi.
Derfor søger de nye biologiske løsninger til USA, hvor det er meget nemmere at få dem på markedet. Det er til skade for både vores sundhed, miljø og erhvervsliv.
Derfor er det en katastrofe, at EU-Kommissionen ikke har fremlagt en revision af Reach-direktivet, som de har lovet. Derfor er det helt afgørende, at Kommissionen fremlægger en revision af Reach-direktivet i den kommende periode. Det, vil jeg presse på for, sker.
Revisionen skal gøre det nemmere at udskifte kemiske løsninger med biologiske løsninger, og vi skal have et forbud mod PFAS, som både er kræftfremkaldende og yderst skadelig for kvinders fertilitet.
Pesticide-forslag deler EU
For få måneder siden faldt EU's forslag om reduktion af pesticider. Forslaget var ikke perfekt. Men det var bestemt et skridt i den rigtige retning.
Forslaget indeholdt det princip, at lande, der er langt i forhold til at reducere forbruget af pesticider, skulle reducere mindre, mens lande, der havde gjort mindre for at reducere forbruget, skulle gøre mere.
Hvad topper EU-kandidaternes dagsorden for miljøområdet?
Grønne krav for landbruget og naturgenopretning har den seneste tid skabt debat i EU.
Forud for valget til Europa-Parlamentet spørger Altinget Miljø derfor danske kandidater, hvad der står øverst på deres liste for miljøområdet - og hvordan planerne konkret skal realiseres?
Derfor skulle Danmark reducere forbruget af pesticid med 35 procent, og det øvrige krav var 50 procent inden 2030.
Det var åbenbart for meget for højrefløjen og for lidt for venstrefløjen.
Så forslaget blev stemt ned, og nu har vi slet ikke et måltal for reduktionen af pesticider.
Det er desværre endnu et eksempel på, at klimaet og miljøet ender som taberen i venstrefløjens jagt på det perfekte, frem for det, der bliver til noget.
Derfor vil jeg arbejde for, at det nye parlament tager handsken op og får vedtaget en reduktion af brugen af pesticider i hele EU.
Naturen i EU skal blomstre
Endelig skal vi gøre EU's naturgenopretningsplan til virkelighed. Gennem naturgenopretningsplanen skal EU-landene blandt andet stoppe tilbagegangen af bestøvere, skabe mere biodiversitet i byerne og skabe mere landbrugsjord med større mangfoldighed.
Vi skal i den kommende periode have en håndhævelseskommissær, og jeg vil holde den kommissær i ørerne, for at vi ser handling på naturgenopretning i hele EU.
Marianne Lynghøj (V)
Kandidat til Europa-Parlamentet
Desværre ved vi, at implementeringen halter i mange EU-lande.
Derfor skal vi i den kommende periode have en håndhævelseskommissær, og jeg vil holde den kommissær i ørerne, for at vi ser handling på naturgenopretning i hele EU.
Det vil være mit fokus i Europa-Parlamentet – At sikre, at grønne mål bliver til grøn handling og fortsætte den flotte historik i den liberale gruppe.
For når vi liberale trækker i arbejdstøjet, sker der noget – også for naturen og miljøet.