Debat

Danmarks Fiskeriforening: Limfjordens muslingefiskere har intet med kvotekonger at gøre

De små enmandsvirksomheder på Limfjorden har intet med kvotekonger at gøre. Det er usselt og under lavmålet at man stiller tingene op på den måde – blot fordi man vil have del af den kage, som andre har knoklet for, skriver Ole Lundberg Larsen i et svar til Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri. 

Foreningen for skånsomt kystfiskeri (FSK) ønsker at smide en bombe under fiskeriet efter muslinger i Limfjorden. De er tilsyneladende godt misundelige på de fiskere, som knokler i kystfiskeret der. 
Foreningen for skånsomt kystfiskeri (FSK) ønsker at smide en bombe under fiskeriet efter muslinger i Limfjorden. De er tilsyneladende godt misundelige på de fiskere, som knokler i kystfiskeret der. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fiskeriminister Rasmus Prehn og hans kollegaer har med deres arbejde om regulering af fiskeriet efter hjertemuslinger i Limfjorden en chance for reelt at fremme kystfiskeriet i Limfjorden.

Folketingets partier har sammen med fiskeriminister Rasmus Prehn påbegyndt et vigtigt arbejde om regulering af fiskeriet efter hjertemuslinger i Limfjorden. Og Danmarks Fiskeriforening er enig i, at der er behov for stabilitet og muligheder for langsigtet planlægning i muslingefiskeriet i Limfjorden. Det er væsentligt, hvis man reelt vil fremme kystfiskeriet i Danmark og ikke blot lave symbolpolitik.

Danmarks Fiskeriforening repræsenterer fællesskabet i dansk fiskeri. Vi repræsenter blandt andre over 300 kystfiskere og er langt den største kystfiskerforening i Danmark. Vi arbejder for et mangfoldigt fiskeri i Danmark. Det gælder også i Limfjorden.

Den sikre vej til bæredygtigt fiskeri
Hjertemuslinger er en fantastisk spise som mange i disse år - også på vores breddegrader - får øjnene op for. Hjertemuslinger fanges sammen med blåmuslinger i dag i et kystnært fiskeri, som både er bæredygtighedscertificeret og som foregår fra 26 mindre fartøjer under 16 meter som oftest er betjent af en mand og maksimalt to. Det er altså små fartøjer og virksomheder, vi har med at gøre. Vi skal derfor udnytte denne ressource miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt.

Det er usselt og under lavmålet at man stiller tingene op på den måde – blot fordi man vil have del af den kage, som andre har knoklet for

Ole Lundberg Larsen
Underdirektør, Danmarks Fiskeriforening

Danmarks Fiskeriforenings og Centralforeningen for Limfjordens simple forslag er derfor, at det fortsat skal være de muslingefiskere, som har fisket hjertemuslinger i mange år, som skal have retten til at fiske efter hjertemuslinger, som de gør det i dag.

De skal have lov at fortsætte deres bæredygtighedscertificerede fiskeri præcis som i dag. Det lyder ikke særligt originalt, men det er altså nu en gang det, som skaber stabilitet og udvikling omkring kystfiskeriet i Limfjorden. Og så er det samtidig den sikre vej til at sikre, at fiskeriet er biologisk og økonomisk bæredygtigt.

Begrænset ressource
Forslaget skal ikke ses som, at vi er imod andre fiskere – tværtimod – andre af vores medlemmer vil faktisk også gerne fiske hjertemuslinger. Men det er nu en gang disse fiskere, som har udviklet dette fiskeri og vi er nødt til at holde fast i, at når der er tale om en så begrænset ressource som tilfældet er, så er der ikke tilstrækkelig ”bestand” til at alle kan få del i rettigheden.

Heldigvis er der fortsat muligheder for at udvikle fiskeri efter hjertemuslinger i Limfjorden uden at det skal gå ud over de etablerede kystfiskere. Der kan igangsættes et fiskeri efter hjertemuslinger i området ved Nissum Bredning, som ikke er dækket af kvoter i dag.

Fiskerimulighederne i det område kan frit uddeles til de fiskere, der er interesserede – derved slår man to fluer med et smæk. Man respekterer både rettighederne for de fiskere, som er i hjertemuslingefiskeriet i dag og man kan skabe plads til andre i fiskeriet. Det er ikke så ringe endda, og det sikrer kystfiskeriet i Limfjorden.

Har intet med kvotekonger at gøre
Desværre kan man på Altingets debatsider læse, at formand og næstformand i Foreningen for skånsomt kystfiskeri (FSK) ønsker at smide en bombe under fiskeriet efter muslinger i Limfjorden. De er tilsyneladende godt misundelige på de fiskere, som knokler i kystfiskeret der.

Indlæggets overskrift ”Folketinget skal vælge mellem kystfiskere og kvotekonger” er dybt problematisk og manipulerende. For de små enmandsvirksomheder på Limfjorden har intet med kvotekonger at gøre.

Det er usselt og under lavmålet at man stiller tingene op på den måde – blot fordi man vil have del af den kage, som andre har knoklet for at få og som de senere år har været afgørende for, at deres forretning hænger sammen. Der er 50 licenser til fiskeri efter blåmusling som er fordelt på 26 fartøjer – det giver ikke mange kvotekonger.

Faktum er, at Centralforeningen for Limfjorden som har gjort et kæmpe arbejde for at sikre et bæredygtigt fiskeri i Limfjorden og at fiskeriet af blåmuslinger, østers og hjertemuslinger er bæredygtighedscertificeret af Danmarks Fiskeriforening. Fiskeriet i Limfjorden er bæredygtigt – både i forhold til at bevare naturen og økonomisk. Det er ansvarligt og det sikrer fiskeriet i fremtiden.

Og til sidst er jeg nødt til at kommentere en påstand som FSK har gået med i mange år - nemlig at hjertemuslingefiskeriet er et ulovligt bifangstfiskeri. Og det er ganske enkelt en påstand der ikke bliver mere sand af at blive gentaget. FSK har foreløbig gentaget sin påstand overfor Folketinget, Fødevareministeriet, Fiskeristyrelsen og indtil videre står FSK fortsat alene med sine injurier. 

Vi håber og forventer i Danmarks Fiskeriforening og Centralforeningen for Limfjorden, at arbejdet med regulering af hjertemuslingefiskeriet i Limfjorden kommer til at ske på et ordentligt grundlag – og ikke ud fra halve sandheder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00