Debat

Danmarks Sportsfiskerforbund: Kommune tier og gambler med lokale virksomheders grønne profil

Flere store virksomheder i Kalundborg med stærke bæredygtighedsprincipper får vand fra kommunens forsyningsselskab. Men er de overhovedet klar over, at deres vandforsyning er dybt problematisk for naturen og miljøet på Vestsjælland? Det virker ikke til at være tilfældet, skriver Lars Brinch Thygesen. 

Ny vandindvindingstilladelse ser ud til at blive vedtaget i Kalundborg, selvom miljøminister Lea Wermelin (S) har nævnt, hvilke vandmængder der må bortledes fra vandløb i forbindelse med indvinding af overfladevand, skriver Lars Brinch Thygesen.
Ny vandindvindingstilladelse ser ud til at blive vedtaget i Kalundborg, selvom miljøminister Lea Wermelin (S) har nævnt, hvilke vandmængder der må bortledes fra vandløb i forbindelse med indvinding af overfladevand, skriver Lars Brinch Thygesen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lars Brinch Thygesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kalundborg Kommune og Kalundborg Forsyning ønsker at øge vandindvindingen fra Tissø på Sjælland fra 4.000.000 kubikmeter til 6.700.000 kubikmeter.

Men den øgede vandindvinding er i strid med gældende natur- og miljølovgivning og er til skade for den strengt beskyttede natur (Natura 2000) omkring søen – og i den tilhørende Nedre Halleby Å.  

Den nye vandindvindingstilladelse ser ud til at blive endelig vedtaget i Kalundborg Byråd 24. juni, på trods af at miljøminister Lea Wermelin (S) i et svar skriver, hvilke mængder vand der må bortledes fra danske vandløb i forbindelse med indvinding af overfladevand. Og her strider Kalundborg Kommunes praksis altså med de retningslinjer.  

Kommunen fortsætter
Vi har i Danmarks Sportsfiskerforbund sammen med en række grønne organisationer gentagende gange også gjort opmærksom på det problematiske og ulovlige i Kalundborg Kommunes vandindving.

Formår kommunen ikke selv at påtage sig sit ansvar som miljømyndighed – og ikke mindst varetage sine borgeres interesser – må det være op til os, de grønne organisationer samt de lokale virksomheder, at sætte foden ned

Lars Brinch Thygesen
Natur- og miljøkonsulent, Danmarks Sportsfiskerforbund

Alligevel forsætter kommunen vandindivindingen og øger endda mængden af vand, som skal bruges i Kalundborgs industrier, men som egentlig skulle løbe gennem Nedre Halleby Å og ud i Storebælt. 

Flere store, velrenomerede virksomheder i Kalundborg med stærke bæredygtighedsprincipper får nemlig vand fra kommunens forsyningsselskab. Men er de overhovedet klar over, at deres vandforsyning er dybt problematisk for naturen og miljøet på Vestsjælland? Og har Kalundborg Kommune informeret virksomhederne om den kritik, der har været af vandindvindingen og det potentielt ulovlige i sagen?

Må sætte foden ned
Umiddelbart virker det ikke til at være tilfældet. 

Derfor har Danmarks Sportsfiskerforbund sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening i et brev henvendt sig til både kommunen samt flere af de lokale virksomheder med henblik på at få stoppet den ikke-bæredygtige vandindvinding.

For formår kommunen ikke selv at påtage sig sit ansvar som miljømyndighed – og ikke mindst varetage sine borgeres interesser – må det være op til os, de grønne organisationer samt de lokale virksomheder, at sætte foden ned. Desværre.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00