Debat

Dansk Erhverv: Vindmøller skal prioriteres i planloven

Der er et stort behov for vindmøller og solceller, hvis Danmark skal nå de danske klimamål. Regeringen og forligspartierne bør prioritere udbygningen af vedvarende energi i de kommende forhandlinger om om planloven, skriver Kristian Lund Kofoed.

Udbygningen af vedvarende energi er stort set gået i stå, og vi risikerer at mangle grøn strøm i 2030, skriver 

















Kristian
Lund Kofoed.<br>
Udbygningen af vedvarende energi er stort set gået i stå, og vi risikerer at mangle grøn strøm i 2030, skriver Kristian Lund Kofoed.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kristian Lund Kofoed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er behov for masser af vindmøller og solceller, hvis vi skal nå de danske klimamål om 100 procent grøn strøm og 70 procents CO2-reduktion i 2030. Men udbygningen af vedvarende energi er stort set gået i stå, og vi risikerer derfor at mangle grøn strøm i 2030 og fortsat være afhængig af gas og import af sort strøm.

Fra Dansk Erhverv opfordrer vi derfor regeringen og forligspartierne til at bruge de kommende forhandlinger om planloven til at prioritere udbygningen af vedvarende energi.

Helt konkret bør klimaet for det første skrives ind i planlovens formålsparagraf. På den måde vil kommunerne i deres fysiske planlægning ikke bare skulle tage hensyn til natur, miljø, vækst og udvikling, men også skulle tage hensyn til den grønne omstilling hen mod klimaneutralitet.

Kommuner skal varetage nationale interesser
I det daglige arbejde skal kommunerne tage særligt hensyn til en række nærmere definerede nationale interesser. Blandt de nationale interesser indgår eksempelvis biogasanlæg. Det er altså en defineret national interesse, at der er kapacitet nok til biogasanlæg, som ”i de kommende år (skal, red.) bidrage til at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer såsom olie og kul”.

alle er enige om, at det haster mere end nogensinde med at få omstillet vores energisystem til grøn strøm.

Vedvarende energi er derimod ikke defineret som nationale interesser. På trods af, at vind og sol i allerhøjeste grad er afgørende for at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer. Derfor bør vedvarede energi for det andet defineres som en national interesse. På den måde skal kommunerne sikre, at der er arealer og områder nok til at bygge de vindmøller og solcelleparker, som er nødvendige for at komme i mål med den grønne omstilling.

Hensyn til klima skal veje tungt
Endelig skal vi for det tredje fjerne unødige snubletråde for den grønne energi. I dag skal kommunerne eksempelvis sikre ”indsynet til og udsynet fra kirkerne”, når der skal planlægges for vindmøller. Udsynet til kulturhistoriske mindesmærker er selvfølgelig vigtigt, men når vi står midt i en klimakrise, som udvikler sig til det værre år for år, bør klimahensynet veje mindst lige så tungt.

Klimaforandringerne er nemlig allerede en realitet, også her i Danmark. Der er bred politisk konsensus om 70 procentsmålet. Og alle er enige om, at det haster mere end nogensinde med at få omstillet vores energisystem til grøn strøm.

Lad os derfor gøre planloven til et værktøj for klimaet ude i kommunerne. Ikke en barriere for den grønne omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024