Debat

Erhvervsaktører med kraftig advarsel: Det vil være en sort beslutning at kortslutte lov om CO2-lagring

En række grønne organisationer anbefaler at tage en ændring af havmiljøloven, som vil gøre det muligt at lagre CO2 i Nordsøen, af bordet. Men er direkte misvisende at påstå, at undergrunden vil blive en losseplads for CO2, skriver Troels Ranis, Thomas Søby og Finn Lauritzen. 

CCS ventes at kunne skabe helt op til 3.000 nye grønne arbejdspladser, skriver Troels Ranis, Thomas Søby og Finn Lauritzen. 
CCS ventes at kunne skabe helt op til 3.000 nye grønne arbejdspladser, skriver Troels Ranis, Thomas Søby og Finn Lauritzen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Finn Lauritzen
Thomas Søby
Troels Ranis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En række grønne organisationer som Levende Hav, Høfde 42-gruppen, VedvarendeEnergi og NOAH anbefaler ifølge Altinget 24.11.21, at den fremlagte ændring af havmiljøloven, der vil gøre det muligt at lagre CO2 i Nordsøen, bliver taget af bordet.

Det advarer vi kraftigt imod.

Selvfølgelig skal vi beskytte naturen og miljøet, men det er misvisende at påstå, at undergrunden bliver ”losseplads for CO2 fra danske kraftværker mm”.

At lagre CO2 i undergrunden er en metode, man har kendt til i mange år, og ifølge FN’s klimapanel et nødvendigt værktøj, hvis vi skal undgå dramatiske klimaforandringer.

Sagen er jo, at vi ikke fra den ene dag til den anden kan holde op med at udlede CO2. Så selvom vi gør alt, hvad vi kan for blandt andet at elektrificere økonomien, vil der i en rum tid endnu blive brændt træpiller af på vores kraftværker, for at vi kan producere varme og elektricitet.

CCS kan skabe nye arbejdspladser

Visse industrielle processer kan endnu heller ikke dekarboniseres. Derfor er det oplagt at neutralisere skadevirkningerne ved at lagre CO2 i undergrunden.

Det kan vi ikke gøre uden at leve op til miljøkravene, og derfor vil det være en sort beslutning at kortslutte lovprocessen.

I Danmark er der formidable geologiske betingelser for at lagre CO2 i undergrunden.

Troels Ranis, Thomas Søby og Finn Lauritzen
Branchedirektør, DI Energi; cheføkonom, Dansk Metal og seniorrådgiver, Axcelfuture

Dermed vil Danmark miste muligheden for at påtage sig et globalt klimaansvar, og vi mister muligheden for at deltage i udviklingen af den nye teknologi, hvilket vil koste arbejdspladser og eksportmuligheder for dansk erhvervsliv. Faktisk ventes CCS at kunne skabe helt op til 3.000 nye grønne arbejdspladser.

I Danmark er der formidable geologiske betingelser for at lagre CO2 i undergrunden. Beregninger viser, at der kan lagres helt op til 16,2 milliarder ton CO2. Derfor kan vi ikke alene reducere vores egen CO2-udledning, men også hjælpe de øvrige EU-lande med at lagre deres CO2.

Gør CCS til et dansk erhvervseventyr

Så hvorfor ikke gribe chancen og samarbejde på tværs om udfordringen?

Det gælder lige fra olie- og gasbranchen, den tunge industri til naturbeskyttelsesorganisationerne og partierne i Folketinget. Sammen kan vi få Danmark helskindet igennem klimakrisen.

DI Energi, Axcelfuture og Dansk Metal ser så store muligheder i CCS, at vi nu etablerer et CCS-forum, som skal være med til at drive udviklingen. Her vil danske virksomheder arbejde sammen om at gribe muligheden.

Målet er at gøre CCS til et nyt dansk erhvervseventyr, hvor vi kan leve op til vores internationale ansvar og samtidig hjælpe andre lande med at nå deres klimamål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00