Grønne organisationer vil have Folketinget til at droppe ny lov om CO2-lagring

Forslaget om at ændre havmiljøloven, så det bliver muligt at lagre CO2 under havbunden, vækker bekymring hos miljøorganisationer. Det bør ”tages af bordet”, lyder det. Tirsdag skal Folketinget behandle lovforslaget.

Udtjente olie- og gaslagre i Nordsøen skal bruges til at lagre CO2, hvis det står til regeringen. Miljøorganisationer er skeptiske.
Udtjente olie- og gaslagre i Nordsøen skal bruges til at lagre CO2, hvis det står til regeringen. Miljøorganisationer er skeptiske.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er potentielt miljøpolitisk Danmarkshistorie, der blev taget hul på, da Folketinget tirsdag begyndte lovgivningsarbejdet bag lagring af CO2 under havbunden.

Vedtagelse af forslaget vil føre til et brud på det ellers i dansk miljøpolitik grundfæstede princip om ikke at bruge undergrunden til deponering af affald, og om at forurening bør bekæmpes ved kilden.

Levende Hav, Høfde 42-gruppen, VedvarendeEnergi og NOAH
Miljøorganisationer

Og det har fået en række grønne organisationer til at hejse det røde flag.

De ønsker Folketinget holder fast i den nuværende havmiljølov, der i dag forhindrer, at der kan transporteres og dumpes affald og stoffer i havet og under havbunden.

”Levende Hav, Høfde 42-gruppen, VedvarendeEnergi og NOAH anbefaler, at forslaget til ændring af havmiljøloven tages af bordet,” skriver de fire miljøorganisationer i et fælles høringssvar, hvor de tilføjer:

”Vedtagelse af forslaget vil føre til et brud på det ellers i dansk miljøpolitik grundfæstede princip om ikke at bruge undergrunden til deponering af affald, og om at forurening bør bekæmpes ved kilden.”

Havmiljøloven forhindrer i dag, at der kan transporteres og lagres CO2 under havbunden i Nordsøen, sådan som regeringen ellers ønsker det skal ske fra 2025, og som den allerede har afsat 210 millioner kroner til undersøgelser af potentielle CO2-lagerlokaliteter af.

CO2-lagring i den danske undergrund
  • Carbon Capture and Storage (CCS), står for fangst og lagring af CO2
  • CCS virker ved at indfange CO2 og sende den tilbage i undergrunden, så balancen i CO2-kredsløbet på sigt kan genoprettes
  • Danmark har ifølge GEUS stort potentiale til at lagre CO2, og beregninger har vist, at undergrunden formentlig kan indeholde op til 22 milliarder ton (GT) kuldioxid
  • Ifølge The Global CCS Institute findes der i dag 40 CCS-faciliteter enten i operation eller under opførsel på verdensplan

Kilde: kefm.dk

Ifølge en analyse fra GEUS er der plads til at lagre 12-22 milliarder ton CO2 i den danske undergrund. Det svarer ifølge regeringen til mellem 400 og 700 gange Danmarks årlige CO2-udledninger.

Men ifølge Levende Hav, Høfde 42-gruppen, VedvarendeEnergi og NOAH er det ikke uden risiko at transportere og lagre CO2 i stor stil under havet.

Risikoen er måske lille, men sker der udslip fra lagre under havbunden, så vil det ske til et hav, som allerede er i dårlig tilstand og er udsat for forsuring som følge af atmosfærens stigende indhold af CO2, skriver organisationerne.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00