Debat

DN & Oceana: Genbrugsløsningerne findes, men politikkerne halter efter

Takeaway medfører en masse emballagespild. Men markedet er klar til genbrugsløsninger, så det afgørende er, at politikerne tør sætte retningen og fastlægge de nødvendige rammer, så genbrugsemballager bliver udbredt i stor skala, skriver Naja Andersen og Mette Ranfelt.

Det danske marked er klar til, at vi går væk fra engangsbrug og over til genbrugsløsninger, skriver Naja Andersen og Mette Ranfelt.
Det danske marked er klar til, at vi går væk fra engangsbrug og over til genbrugsløsninger, skriver Naja Andersen og Mette Ranfelt.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Mette Hoffgaard Ranfelt
Naja Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

130 millioner engangskaffekopper om året.

Så mange kaffekopper anslår en ny undersøgelse, som KantarGallup har foretaget for Oceana, at vi danskere bruger, når vi skal have kaffe på farten. Det er et enormt ressourcespil, når man kun bruger kopperne én enkelt gang, inden de bliver til affald.

Kopperne havner desværre også ofte i den danske natur og havmiljø. Faktisk er engangskopper blandt de ti plastprodukter, der oftest findes i naturen, herunder på de danske strande. Derfor sætter Danmarks Naturfredningsforening netop fokus på takeaway-emballage i årets affaldsindsamling.

Fakta

Om rapporten 'Fra engangsemballage til genbrug: Sådan bliver Danmark førende indenfor cirkulære forretningsmodeller': 

  • Udført af konsulenthusene Nordic Sustainability og PlanMiljø for Danmarks Naturfredningsforening.
  • Rapporten er lavet på baggrund af en række interviews med brancheforeninger, virksomheder og andre centrale aktører, som beskæftiger sig med emballager, og suppleret med research, beregninger og analyser af markedet.
  • Rapporten kommer med en række anbefalinger til, hvordan man kan indrette et udvidet producentansvar for emballage, så det fremmer genbrugsmarkedet, ligesom den ser på tiltag, som vores nabolande har igangsat for at fremme genbrug.
  • Manager hos Nordic Sustainability, Pernille Jægerfelt Mouritsen siger: ”Vi ser både, at der er virksomheder, der laver genbrugsprodukter, som drøner derud af, forbrugere som gerne vil mindske deres forbrug af engangsemballage, samt flere aktører, der gerne vil i gang med at skabe den nødvendige infrastruktur til intuitive og brugbare genbrugssystemer. Det vi mangler nu er politisk mod og vilje til at få skabt de rammebetingelser, der kan sikre, at vi får effektive systemer, som for alvor kan ændre vores tilgang til brugen af sparsomme ressourcer.”
  • Konsulent hos PlanMiljø, David McKinnon siger: ”Det kommende producentansvarssystem er en kæmpe mulighed for skabe de bedst mulige rammebetingelser for bærdygtig emballage i Danmark. Her taler vi ikke kun om CO2 besparelser, men også mindre ressourceforbrug og en renere natur. Denne rapport indikerer, at genbrugssystemer bør være en del af løsningen, og det håber vi, at ministeriet vil se mere ind i”.

Hvis vi skal denne problematik til livs, anbefaler Oceana og Danmarks Naturfredningsforening en fuld udfasning af engangskaffekopper i Danmark, herunder at der sættes et mål om, at 80 procent af alle kopper skal være genbrugelige inden 2030.

Markedet er klar til genbrugsløsninger
Det danske marked er klar til, at vi går væk fra engangsbrug og over til genbrugsløsninger for en række emballagetyper.

Det danske marked er klar til, at vi går væk fra engangsbrug og over til genbrugsløsninger for en række emballagetyper.

Naja Andersen og Mette Ranfelt
Hhv. politisk seniorrådgiver, Oceana og miljøpolitisk chefrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Det viser en ny rapport, som konsulenthusene Nordic Sustainability og PlanMiljø har udarbejdet for Danmarks Naturfredningsforening. Rapporten har undersøgt det danske marked for henholdsvis takeaway-emballage, transportemballage til e-handel, og emballage til personlig pleje- og husholdningsprodukter.

Rapporten nævner blandt andet en dansk virksomhed, der har lavet et retursystem til kaffekopper og take-away bokse. Via deres app kan man låne, bruge og returnere emballagen hos et af stederne i netværket, som i dag strækker sig på tværs af København.

Herfra bliver emballagen vasket og klargjort til næste kunde. I koppens levetid (1000 cyklusser) spares der 60,8 kilo CO2e, svarende til en reduktion på 96,5 procent i forhold til en tilsvarende engangskop.

Dette er blot ét eksempel på de mange nystartede virksomheder i Danmark, som har udviklet genbrugsløsninger, der kan hjælpe os med at nedbringe vores enorme affaldsmænger.

Befolkningen er klar til genbrugsløsninger
Oceana’s undersøgelse viser, at 75 procent af adspurgte danskere mener, at caféer og take-away steder skal tilbyde genbrugelige løsninger til to-go mad og drikke.

Undersøgelsen viser også, at 59 procent ville benytte sig af et pantsystem på genbrugelige kaffekopper, hvis det fandtes.

Fakta

Om Oceanas undersøgelse

  • Udført af Kantar Gallup for Oceana med det formål at analysere danskernes holdning til engangsplastik, særligt engangskaffekopper.
  • 1.020 interviews med et repræsentativt udsnit af danskere på 18 år eller derover gennemført i perioden 22.-29. marts 2021.

Denne velvilje i befolkningen til at gøre noget ved affaldsproblemet, har de tyske politikere allerede handlet på. I Tyskland skal alle restauranter og caféer i 2023 tilbyde genbrugelige beholdere til både to-go-kaffe og takeaway-mad.

Det er lovgivning, som danske politikere med fordel kan lade sig inspirere af.

Vi venter kun på politikerne
I Danmark er vi lige nu, og som et af de sidste EU-lande, i gang med at implementere udvidet producentansvar på emballage. Der er planlagt politiske forhandlinger inden årets udgang. 

Det er helt afgørende, at man fra politisk side tør sætte retningen og fastlægge de nødvendige rammebetingelser, så genbrugsemballager kan blive udbredt i stor skala.

Naja Andersen og Mette Ranfelt
Hhv. politisk seniorrådgiver, Oceana og miljøpolitisk chefrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Her bliver det helt afgørende, at man fra politisk side tør sætte retningen og fastlægge de nødvendige rammebetingelser, så genbrugsemballager kan blive udbredt i stor skala med effektive systemer, som gør det nemt for forbrugerne at anvende de genbrugelige løsninger.

Først og fremmest skal der sættes mål på området. Det har man eksempelvis gjort i Frankrig.  

På baggrund af deres analyse anbefaler rapporten fra Nordic Sustainablity og PlanMiljø, at Danmark i 2025 skal sikre, at mindst 10 procent af markedsført emballage bliver genbrugt, stigende til mindst 15 procent i 2027. Når først systemerne er på plads, kan de hurtigt skaleres, og derfor anbefaler rapporten et genbrugsmål på 50 procent i 2030, hvis Danmark skal blive førende inden for cirkulære emballageløsninger.

Det er en målsætning, som vi håber, at danske politikere vil lytte til, når det udvidede producentansvar på emballage, skal implementeres.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00