DN og fiskeriforening vil beskytte 10 procent af havet

Med et fælles udspil udpeger Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening strengt beskyttede områder på havet. Banebrydende, lyder det fra DN-præsident. Men i WWF er der skepsis.

DN og Danmarks Fiskeriforening er enige om, at 10 procent af danske farvande skal udpeges som urørt hav.
DN og Danmarks Fiskeriforening er enige om, at 10 procent af danske farvande skal udpeges som urørt hav.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Et uventet makkerskab har tilsyneladende etableret sig i dansk miljøpolitik

For kort før regeringen ventes at præsentere sit udspil til en havplan og en havstrategi, er Danmarks Naturfredningsforening nemlig gået sammen med Danmarks Fiskeriforening om et fælles forslag til, hvordan de danske farvande kan blive beskyttet bedre.

Helt konkret peger de to normale modpoler på, hvor omkring 10 procent af Skagerrak, Nordsøen og Østersøen kan udlægges som urørt hav.

DN-præsident Maria Reumert Gjerding erklærer sig både stolt af og glad for aftalen.

”Vi er enige med fiskerne om, at vi gerne vil have en sund havnatur, og at vi derfor skal beskytte 10 procent. Og det er virkelig banebrydende,” siger hun og fortsætter:

”Hvis vi gennemfører det her, vil vi være de første, der tager forskernes anbefalinger alvorligt om at udpege store sammenhængende områder til fuldkommen beskyttet, urørt hav. Det er noget, der vil gøre en ægte forskel.”

Fakta om forslaget
  • Aftalen dækker 26 områder med urørt hav fordelt i de tre havområder: Nordsøen, Skagerrak og Østersøen omkring Bornholm.
  • 24 af områderne er på mindst 100 kvadratkilometer, som er den minimumsstørrelse, forskningen anbefaler for at sikre mod randpåvirkning ind i området, samt sikre de bedste vilkår for, at naturtyper og arter kan udvikle sig naturligt.
  • Det største område er 1.547 kvadratkilometer og beliggende i det sydlige Nordsøen.

Kilde: DN og Danmarksfiskeriforening

I Danmarks Fiskeriforening er man ifølge formand Svend-Erik Andersen gået med i samarbejdet for at ”sikre fagligt belæg bag de områder, som bliver udpeget”.

”Vi er enige i, at der er noget natur, der skal beskyttes, og at man skal finde en balance mellem naturen og hensynet til fiskeriet. For man skal også huske, at vi både leverer sunde og klimavenlige fødevarer til danskerne,” siger formanden.

0:000:00