Esben Lunde: Vi når ikke naturmål

BIODIVERSITET: Ifølge miljøminister Esben Lunde Larsen (V) vil hverken Danmark eller andre lande formå at stoppe tabet af biodiversitet inden 2020. Ministeren er uambitiøs, siger S.

Hverken Danmark eller nogen af verdens andre lande kan stoppe tabet af biodiversitet – mangfoldighed af arter – inden 2020. Det har landene ellers forpligtet sig til gennem FN’s 20 biodiversitetsmål i den såkaldte Aichi-aftale.

Det meddelte Esben Lunde Larsen (V) under onsdagens åbne samråd i Miljø- og Fødevareudvalget.

”Jeg tror ikke, at der er nogen lande, der når målsætningerne. Det er det realistiske svar at give,” sagde miljø- og fødevareministeren, der ikke ville love nye tiltag for at imødekomme målene. 

Samrådet blev indkaldt af Christian Rabjerg Madsen (S) tilbage i december, efter at Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, Svana, havde udgivet sin årlige naturrapport. Af rapporten fremgår det, at den danske natur er i tilbagegang. 

Esben Lunde Larsen sagde på samrådet, at Danmark bør koncentrere sit arbejde med biodiversitetsmålene gennem naturforpligtelserne i EU.

”Danmark bidrager sammen med de andre EU-medlemslande til FN’s strategiske plan for biodiversitet og de 20 Aichi-mål gennem implementeringen af EU’s biodiversitetsstrategi,” sagde ministeren. 

S: Han kaster håndklædet i ringen
Men ifølge Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, er det for letkøbt, at Danmark blot skal sikre implementering af EU’s miljødirektiver.

”Vi skal selvfølgelig bruge EU som redskab, men det meste biodiversitetsarbejde er nationalt. Vi skal ikke nå FN og EU-mål for målenes skyld, men gøre naturen bedre for danskernes og naturens egen skyld,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Han mener, at miljøministeren udviser manglende ambition for den danske natur ved at henvise til, at verdens andre lande heller ikke kan nå målene.

”Det var uambitiøst af ministeren. Han lagde meget klart frem, at Danmark ikke når de mål, som vi har skrevet under på. Ministeren har ikke målstregen for øje, men er mere optaget af at kaste håndkædet i ringen,” siger socialdemokraten.

Han bakkes op af Enhedslistens Maria Reumert Gjerding, der heller ikke kan forstå ministerens fokus på udlandets mangelfulde implementering.

”Det er helt ubegribeligt, at Danmark ikke behøver leve op biodiversitetskonventionen, bare fordi andre ikke gør det,” siger hun.

Samrådet blev afbrudt før tid af et møde i Folketingssalen. Det genoptages, men er endnu ikke sat på programmet.

Forrige artikel Her er 25 anbefalinger til økologiens fremtid Her er 25 anbefalinger til økologiens fremtid Næste artikel Rapport: Behov for national strategi for det åbne land Rapport: Behov for national strategi for det åbne land
 • Anmeld

  Karsten Thomsen, Verdens Skove · Lektor, PhD i skovøkologi

  Vi kan sagtens, hvis politikerne vil

  Alle vores nabolande gør en seriøs indsats for at bevare rigdommen i naturområder. Men vi mangler helt enkelt politikere, der finder det væsentligt for vores fælles fremtid, at vi bevarer de vilde arter i stort antal. Det er hverken indviklet eller uoverkommeligt at undsætte vores trængte biodiversitet. Der er klare anvisninger i mange af de faglige analyser, der er lavet i de seneste år, fx kan vi standse tilbagegang i biodiversiteten for størstedelen af Danmarks arter ved at fritage mindst 75.000 hektar af omhyggeligt udvalgte skove for skovdrift. Samfundsomkostningen vil svare til et beløb, der er væsentligt mindre end betalingsvilligheden. http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2016/03/saadan-redder-vi-dyr-og-planter-i-de-danske-skove/

 • Anmeld

  Steen Normann · Konsulent

  Udledning af kvælstof fra landbrug

  Vi er ejer af en sø på ca 1,8 Hektar. Der er til denne et tilløb fra en å/bæk .
  Der bliver i disse dage tilført voldsom store mængder kvælstof fra landbruget i form af virkelig store udkørte mængder Gylle fra tilstødende Markarealer .
  Vi kan alle huske hvordan den siddende Regering lovede at der absolut intet problem ville være i deres beslutning omkring øgede mængder udledning af kvælstof på markarealer/fjernelse af randsoner m.m..
  Søen er nu så fyldt af denne udledning ,at alger,iltsvind og fiskedød har fået de bedste betingelser.
  Utroligt af få Landmænd kan have så meget magt over masserne.
  Vi ser frem til et nyt VALG snarligt