EU-aftale om bindende energimål på plads

KLIMA & ENERGI: EU's tre institutioner har tirsdag forhandlet en aftale på plads om EU's energipolitik. Bindende mål for 20 pct. vedvarende energi og krav til medlemslandene om at udarbejde planer for, hvordan 20-procentkravet inden 2020 skal nås.
Torbjørn Næs Bertelsen

Det her er et stormskridt på vejen mod et bedre klima. Langt om længe lykkedes det os at nå til en aftale med Ministerrådet, selvom særligt Berlusconi konsekvent forsøgte at forpurre forhandlingerne.

Britta Thomsen (S)
Medlem af Europa-Parlamentets energiudvalg

Det er de store tillægsord, de danske europaparlamentarikere har fremme tirsdag for at beskrive aftalen om energidelen af EU's klima- og energipakke.

SF's medlem af Europa-Parlamentets miljøudvalg, Margrethe Auken, mener, det er meget opmuntrende med aftalen her i begyndelsen af en uge, hvor EU's ledere skal mødes for at afgøre, om EU fortsat skal gå forrest i kampen om klimaforandringerne.

"Direktivet er en vigtig del af EU's klimapakke, og den skal på lidt længere sigt mindske Europas afhængighed af fossile brændsler. Aftalen her kan betyde, at der skabes op til to millioner nye jobs i Europa inden for vedvarende energi, og det vil placere EU i førerposition i forhold til at udvikle nye grønne teknologier," siger MEP Margrete Auken, der sidder i Parlamentets Grønne Gruppe.

Aftalen om energidelen af EU's klima- og energipakke indebærer, at de 27 medlemslande får nationale bindende mål for vedvarende energi, og derefter skal de så oplyse EU-Kommissionen, hvordan det går med at leve op til disse mål.

Resultat af Thomsen-rapporten
Aftalen tirsdag mellem Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Kommissionen er et resultat af seks ugers intense forhandlinger, hvor især Italien strittede imod og forsøgte at få udvandet kravene og ambitionerne til et minimum.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00