EU dropper forbud mod jagt og fiskeri i beskyttet natur

Omstridt formulering om forbud mod jagt og fiskeri i strengt beskyttet natur er skrevet ud af ny vejledning fra EU-Kommissionen. Aktører glæder sig.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Jagt og fiskeri er ikke længere ildeset i kommende strengt beskyttede naturområder.

I en ny vejledning fra EU-Kommissionen er en yderst omstridt formulering nu blevet taget ud.

Det vækker glæde hos danske aktører.

”Det er vi selvfølgelig meget tilfredse med. Bæredygtig jagt strider ikke mod biodiversitet,” siger formand for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen.

Samme melding kommer fra Torben Kaas, der er formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.

”Vi er utroligt glade for, at lystfiskeri ikke bliver forbudt i strengt beskyttede områder. Lystfiskeri er i langt de fleste tilfælde foreneligt med at passe godt på naturen,” siger han.

Det vakte stor opsigt, da EU-Kommissionen for knap et år siden kom med sit udkast til vejledning til, hvilke regler der skal gælde, når EU-landene i fremtiden skal udpege 10 procent af både land og vand til strengt beskyttede naturområder. En passage i vejledningen lagde nemlig op til, at både fiskeri og jagt skulle være forbudt.

I udkastet lød det blandt andet, at aktiviteter såsom ”minedrift, fiskeri, jagt eller skovbrug” er ”uforeneligt” med det strenge beskyttelsesniveau (se hele formuleringen i faktaboks nedenfor).

Sådan lød den omstridte formulering fra fra EU-Kommissionen om særligt beskyttede områder:

“Ekstraktionsaktiviteter såsom minedrift, fiskeri, jagt eller skovbrug er ikke kompatible med dette beskyttelsesniveau, mens mindre påtrængende aktiviteter såsom videnskabelig forskning, forebyggelse af naturkatastrofer, ikke-påtrængende installationer af vedvarende energi eller ikke-påtrængende og strengt kontrolleret turisme ofte kan være kompatible.”

En række politikere – både i Bruxelles og på national plan – har vendt sig mod formuleringen, og i EU-systemet har både jæger- og lystfiskerorganisationer lobbyet hårdt for at få formuleringen droppet.

Og det er nu altså lykkes.

Strengt kontrolleret aktivitet
I den nye vejledning står der i stedet, at de beskyttede områder skal være uforstyrrede af menneskeligt pres, og at der kun må være begrænsede og velkontrollerede aktiviteter. I forhold til jagt og fiskeri fremgår det, at der kan være tale om strengt kontrolleret rekreativ aktivitet, som er foreneligt med de naturmål, der er i området. Og så vil de enkelte aktiviteter blive vurderet fra sag til sag.

Den tilgang har klar opbakning hos både jægere og lystfiskere.

”Det er fornuftigt, at man nu lægger op til konkrete vurderinger af mulighederne for at udøve lystfiskeri i de enkelte områder. Vi forventer absolut, at der bliver gode muligheder for lystfiskeri i beskyttede naturområder, men viser det sig, at vi på konkrete lokaliteter forstyrrer for meget, så skal vi holde os tilbage,” siger Torben Kaas.

Claus Lind Christensen bakker op.

”Vi er helt bevidste om, at bæredygtig jagt der skal være en balance. Men det har vi i Danmark stor tradition for via jagttider, jagtmåder og hvor vi går på jagt. Så det er noget vi løbende tilpasser,” siger han.

Konservativ jubel
Konservatives medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, har været særdeles aktiv i debatten. På Twitter fejrer hun, at den omstridte formulering er taget ud.

”Hurra. Jægerne og sportsfiskerne smides alle ikke ud af EU’s natur,” skriver hun.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Lind Christensen

Formand, Danmarks Jægerforbund
værktøjskonstruktør (Skive Tekniske Skole 1992), diplomleder (Vejle Teknisk Skole 1999)

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00