Professor advarer: Indsats mod farlig kemi halter

INTERVIEW: Indsatsen mod 12 omdiskuterede kemikalier er ikke god nok, lyder det fra professor Philippe Grandjean, der kalder håndteringen af bly skandaløs. Stofferne ser han kun som toppen af isbjerget, og så er han særligt bekymret for landbrugets sprøjtemidler.
Indsatsen mod kemikalier, der skader børns hjerner, er ikke god nok, mener professor i miljømedicin Philippe Grandjean.
Indsatsen mod kemikalier, der skader børns hjerner, er ikke god nok, mener professor i miljømedicin Philippe Grandjean.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

De 12 stoffer er kun toppen af isbjerget. Hvis jeg lægger sammen, hvad forskerne er bekymrede for, så er der tale om, at man kender til over 1000 giftige stoffer, som kan skade hjernens udvikling.

Philippe Grandjean
Professor i miljømedicin, Syddansk Universitet

Det vækkede særdeles bekymrede miner hos danske politikere, da det i februar kom frem, at 12 kemikalier skader udviklingen af børns hjerner.

Ny forskning havde nemlig netop udpeget de 12 stoffer, som i selv helt små doser påvirker børn og forstres udvikling af hjernen. Miljøministeren var som resten af Folketinget bekymret, men har efterfølgende peget på, at lige netop de her stoffer er gamle kendinge, som enten er forbudte eller stærkt reguleret. 

Derfor er regeringens holdning, at man fremadrettet skal sætte fokus på at identificere andre stoffer, som kan skabe samme problemer, og miljøministeren vil arbejde for, at man i EU tester flere stoffer for skadesvirkninger på hjernen. Dansk Erhverv har i samme forbindelse manet til besindighed omkring netop de 12 kemikalier, fordi at der er rimeligt godt styr på det.

0:000:00