Grøn jubel over rødt natur-udspil: "Det er meget ambitiøst"

NATUR: Socialdemokratiet og SF har leveret et stærkt naturudspil, lyder det fra grønne organisationer. Landbruget er knap så begejstret.

Står det til S og SF skal 75.000 hektar skov lægges urørt.
Står det til S og SF skal 75.000 hektar skov lægges urørt.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Mere urørt skov. Forbud mod sprøjtning af naturområder. Og flere naturparker.

Sådan lyder nogle af de centrale elementer i et nyt naturudspil fra S og SF, der blev præsenteret søndag. Og de grønne organisationer er begejstrede.

”Det er et meget stærkt og ambitiøst udspil, som reelt vil kunne gøre en forskel for naturen og for de mange pressede arter,” siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

”Jeg er særligt begejstret for indsatsen i skovene, hvor man vil op på de 75.000 hektar, som ifølge forskerne er nødvendigt for at stoppe tilbagegangen for arter i skovene,” tilføjer hun.

Det er et meget stærkt og ambitiøst udspil.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, DN

Bo Øksnebjerg, der er generelsekretær i WWF Verdensnaturfonden, erklærer sig også ”meget begejstret”.

”Det er meget mere ambitiøst end det, vi har set fra regeringens side. Det er virkelig nogle store skridt i den rigtige retning,” siger han og peger også på skovene som det vigtigste forslag:

”Der er virkelig brug for store sammenhængende områder.”

Syv tiltag
Udspillet med overskriften ”Flere dyr og planter skal overleve” består af syv elementer. Partierne lægger blandt andet op til 75.000 hektar urørt skov – hvor VLAK-regeringens planer i dag er 25.000 hektar, hvor størstedelen indfases over 10 år. 

S-SF vil også etablere 15 nye naturparker, indføre forbud mod gødskning og sprøjtning af §3-beskyttede naturarealer og sætte skub på jordfordeling (se hele udspillet i faktaboks).

Udspillet indeholder ingen finansiering, og det fremgår heller ikke, hvor hurtigt de enkelte elementer skal indfases.

Socialdemokratiets presseafdeling oplyser, at naturudspillet indgår i et samlet grønt S-udspil, som bliver offentliggjort snart. Her vil der være en samlet finansiering.

Fælles front
Det var de to formænd, Mette Frederiksen (S) og Pia Olsen Dyhr (SF), som søndag præsenterede udspillet på Fyens.dk

”Vi ved, at noget af det, danskerne sætter mest pris på, er naturen, og Danmark er et meget opdyrket land. Så det handler om at sørge for, at der er flere sammenhængende naturområder, som understøtter den truede biodiversitet,” lød det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der kaldte målet om 75.000 hektar urørt skov, for ”noget af det mest ambitiøse i vores plan”.

Det er da også et mål, der er 150 gange mere ambitiøst, end de 500 hektar urørt skov, som var målet i SR-regeringens stort anlagte Naturplan Danmark fra 2014.

Selvom de grønne organisationer i udgangspunktet er begejstrede, så er der fundet hår i suppen. Både DN og WWF havde gerne set fokus på havnaturen.

”Der står ikke noget om havet. Det er kun 0,02 procent af vores hav, som ikke bliver trawlet minimum en gang om året. Så vi savner noget i forhold til havnatur,” siger Bo Øksnebjerg.

Landbruget finder tidsler
I landbruget har man ikke på samme måde hænderne oppe over hovedet. Her blinker alarmlampen ved forslaget om et forbud mod sprøjtning og gødskning på paragraf 3-arealer.

"Det giver ingen mening. Disse arealer er blevet gødsket igennem generationer, og hvis landmænd pludselig ikke længere må det, så fjerner man jo grundlaget for at have køer og får til at afgræsse og høste hø. Det er loose-loose for både landbrug og natur," lyder det fra viceformand i Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt i en skriftlig kommentar.

"Som landmand kan man blive lidt træt i masken, når politikerne gang på gang vil gøre det til et problem, at landmændene ejer naturarealer. Jeg mener i stedet, man burde påskønne det og motivere," tilføjer han.

Forbuddet var også en del af Naturplan Danmark og blev vedtaget i 2015. Men da Venstre overtog magten, blev det rullet tilbage med støtte fra Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Bekymringen for sprøjteforbuddet skal dog ikke forstås derhen, at landbruget er imod alt i det røde udspil.

"Der er flere gode tiltag i udspillet fra S og SF. Vi vil meget gerne være med til at finde løsninger til gavn for både naturen og landbruget," skriver Lars Hvidtfeldt.

Han nævner dog ikke, hvilke konkrete tiltag landbruget kan støtte.

Dokumentation

Fakta: Socialdemokratiets og SF's udspil "Flere dyr og planter skal overleve"

  • Etablering af 15 vilde naturparker på statens og kommunernes areal, som giver den sammenhængende og vilde natur et massivt løft. De vilde naturparker vil være naturreservater med store naturoplevelser, hvor der i forvejen ikke er beboelse, hvor træer og andre planter hverken dyrkes, høstes eller fældes, og hvor der kan udsættes forskellige større planteædere som naturforvaltere, der kan bringe den danske natur tættere på sit oprindelige udgangspunkt. Samtidig vil de prægtige dyr være publikumsmagneter, som det eksempelvis allerede ses i dag med vildhestene på Langeland og elgene i Lille Vildmose.

  • En styrkelse af naturturisme og friluftsliv. I de nye naturparker skal naturen være tilgængelig for alle danskere. Samtidig skal naturparkerne understøtte turisme ved at tilbyde særlige oplevelser for de besøgende inspireret af USA og Canada. Det kan for eksempel være overnatninger eller guidede ture i naturen. Indtægter herfra skal bruges til at styrke vores natur.

  • 75.000 hektar urørt skov. Urørt skov er den billigste og mest effektive måde til at sikre, at Danmark tager ansvar for at stoppe den såkaldte ”sjette massedød”, som kloden oplever lige nu, og hvor arterne uddør op til 1.000 gange hurtigere end naturligt. Målet er, at halvdelen af al statsskov svarende til 55.000 hektar skal være udlagt til urørt skov. Herudover skal 20.000 hektar privat skov på sigt være udlagt til urørt skov enten ved at bytte eller opkøbe privat skov.

  • Indføre et forbud mod sprøjtning og gødskning på §3-arealer. På de arealer der er beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3. Et forbud vil forbedre naturen og dermed de levesteder, som er nødvendige for en lang række arter.

  • En langsigtet strategisk plan for, hvordan vi tager vare på de rødlistede arter i Danmark. Dette arbejde skal sættes i gang, så Danmark på ny påtager sig sit ansvar for klodens truede dyr.

  • At udvikle dansk natur, så Danmark med tiden får et større beskyttet areal. Danmark skal i fremtiden udpege flere områder som fredet natur, så de mest værdifulde dele af dansk natur kan bevares til kommende generationer.

  • Bedre muligheder for jordfordelinger. Blandt andet ved at afskaffe tinglysningsafgiften i forbindelse med jordbytte, en national afdækning af, hvor jordfordelinger kan gennemføres, og midler til opkøb af jord.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Øksnebjerg

Afgående generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00