Fiskene bliver kvalt i danske farvande: ”For vores havmiljø er det en katastrofe”

Iltsvindet i Danmark er det tredje største de seneste 14 år, viser ny rapport fra Aarhus Universitet. Tendensen går i den gale retning, lyder det fra forsker, der kalder situationen ”dybt frustrerende”.

Ved et kraftigt iltsvind
frigiver havbunden den stærkt giftige svovlbrinte, der slår fisk højere oppe i
vandet ihjel. Nogle gange ser man døde fisk ligge ved strandkanten som her i
Mariager Fjord i 1997. Men ofte er død og ødelæggelser skjult under havoverfladen. Ved
det størst registrerede iltsvind i 2002, beregnede forskerne, at der døde
bunddyr med en samlet vægt svarende til vægten af den danske befolkning.
Ved et kraftigt iltsvind frigiver havbunden den stærkt giftige svovlbrinte, der slår fisk højere oppe i vandet ihjel. Nogle gange ser man døde fisk ligge ved strandkanten som her i Mariager Fjord i 1997. Men ofte er død og ødelæggelser skjult under havoverfladen. Ved det størst registrerede iltsvind i 2002, beregnede forskerne, at der døde bunddyr med en samlet vægt svarende til vægten af den danske befolkning.Foto: Helene Munk Sørensen
Hjalte T. H. Kragesteen

De danske indre farvande lider rigtigt meget i år.

Det viser en ny rapport om iltsvind i september, som Aarhus Universitet netop har offentliggjort.

Den slår fast, at tilstanden er på det tredjeværste niveau siden 2008.

Seniorrådgiver Jens Würgler Hansen står bag rapporten. Og han ser med stor alvor på situationen.

”Iltsvind er den ultimative konsekvens af de mange næringsstoffer, der kommer til de indre danske farvande. Videnskabeligt er det spændende at følge, men for vores havmiljø er det en katastrofe,” siger Jens Würgler Hansen i en pressemeddelelse.

Iltsvind opstår som en kombination af flere ting. Det kræver en vis mængde af næringsstoffer – især kvælstof fra landbruget – som fører til opblomstring af alger. Og hvis vejret samtidig er varmt og vinden er stille, er der grobund for udbredt iltsvind.

Vi er vant til at høre om iltsvind. Og så er der svært at trænge gennem med budskabet om, at det faktisk er blevet værre.

Jens Würgler Hansen
Seniorrådgiver, Aarhus Universitet

Iltsvind er problematisk, fordi det skaber dårlige forhold for dyr og planter. I grelle tilfælde fører det til udbredt fiskedød.

I år er situationen så slem, at der er tale om et iltsvindareal på størrelse med Fyn, viser tallene fra Aarhus Universitet. Det er mere end 40 procent mere end sidste år på samme tid.

Her kan du se, hvor der aktuelt er iltsvind i de danske have:

Foto: Aarhus Universitet

Går den gale vej

Den nye rapport viser også, at udviklingen er blevet værre i flere dele af de danske farvande, selvom der gennem årene er gjort en stor indsats for at reducere landbrugets udledning af kvælstof.

Læs også

I Limfjorden, Lillebælt og Det Sydfynske Øhav er det således gået den forkerte vej de seneste år, mens Kattegat har fået det bedre.

”Det er dejligt, at Kattegat har fået det bedre efter den store indsats, der er gjort fra dansk side, men det er da dybt frustrerende, at det stadig går den gale vej for mange områder af de indre danske farvande," siger Jens Würgler Hansen og fortsætter:

”Mange områder rammes igen år efter år, og jeg er bekymret for, at danskerne har vænnet sig til, at situationen er dårlig i vores indre farvande. Vi er vant til at høre om iltsvind. Og så er der svært at trænge gennem med budskabet om, at det faktisk er blevet værre.”

Se hvordan udviklingen har været historisk i tabellen herunder:

Foto: Aarhus Universitet

Læs hele rapporten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00