Debat

Debat: Brug nyt innovativt system til at sikre landmandens sundhed

DEBAT: Vi skal have belastningen fra landbrugets pesticider endnu længere ned ved at tænke ny, innovativ teknologi ind i lovgivningen, skriver Hanna Løyche fra BASF.

"Tilføjer man lukkede
påfyldningssystemer til lovgivningen, vil det betyde en lavere
sundhedsbelastning og fremme landmandens interesse i og motivation for at
anvende systemet."
"Tilføjer man lukkede påfyldningssystemer til lovgivningen, vil det betyde en lavere sundhedsbelastning og fremme landmandens interesse i og motivation for at anvende systemet."Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanna Løyche
Head of public affairs & communications, BASF Nordic/Baltic Region

Vi ønsker et bæredygtigt landbrug, der skaber gode konkurrencevilkår for landmændene – uden at gå på kompromis med deres sundhed. Debatten om pesticidafgiften har oftest fokus på miljøet, men bør også have fokus på landmændenes sundhedseksponering.

Vi skal naturligvis passe godt på landmandens sundhed. Derfor pålægger afgiftsloven allerede i dag plantebeskyttelsesmidler en afgift for sundhedsbelastningen, alt efter hvor meget landmanden eksponeres for produkterne, og alt efter hvordan de er klassificeret.

Men et nyt innovativt system kan fremover reducere landmandens eksponering over for plantebeskyttelsesmidler i endnu højere grad, end sundhedsafgiften gør i dag.  

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Lukkede påfyldningssystemer reducerer sundhedsbelastningen
Pesticidafgiftsloven indeholder en delafgift for sundhedsbelastning, der har til formål at mindske denne for landmanden.

Men med ny teknologi er præmissen for denne afgift forældet, fordi innovative tiltag gør det muligt for landmanden at påfylde marksprøjten, samtidigt med at risikoen for sprøjt og stænk reduceres væsentligt.

Lovgivningen bør opdateres, så den inkluderer ny teknologi, som kan give landmænd en lavere sundhedsbelastning.

Hanna Løyche
Head of public affairs & communications, BASF Nordic/Baltic Region

Denne innovation er kommet, efter den nuværende afgiftslov blev vedtaget i 2013, og bør derfor tilføjes i loven.

Efter nugældende regler er afgiften som tidligere nævnt differentieret efter produkternes sundhedsklassificering uden hensyn til den lavere eksponering ved brug af et lukket påfyldningssystem.

Da systemet ikke optræder i afgiftsloven i dag, er der derfor ikke sammenhæng mellem afgiften på produkterne og den lavere eksponering, brugen af et lukket påfyldningssystem giver.

Afgiftsstrukturen bør derfor nytænkes og tilrettelægges sådan, at den fremmer anvendelsen af teknologi, der begrænser eksponeringen for bekæmpelsesmidler.

Opdater pesticidafgiftsloven
Tilføjer man lukkede påfyldningssystemer til lovgivningen, vil det betyde en lavere sundhedsbelastning og fremme landmandens interesse i og motivation for at anvende systemet.

Derfor bør lovgivningen opdateres og inkludere den nye teknologi, så sundhedsbelastningen for landmanden bliver yderligere reduceret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanna Løyche

Public affairs- og kommunikationschef, BASF Nordic/Baltic Region
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00