Miljøstyrelsen vil undersøge landbrugets sprøjtemidler for PFAS-stoffer

Det skal tjekkes, om landbrugets pesticider indeholder de omdiskuterede PFAS-stoffer, lyder det fra Miljøstyrelsen. Ekspert bakker op og kalder det ”absurd”, hvis de problematiske kemikalier er blevet spredt via landbrugsdrift.

Miljøstyrelsen vil undersøge, om der er problemer med PFAS i pesticider.
Miljøstyrelsen vil undersøge, om der er problemer med PFAS i pesticider.Foto: Ritzau/Thomas Borberg
Hjalte T. H. Kragesteen

Miljøstyrelsen vil nu undersøge, om de omdiskuterede PFAS-stoffer bliver spredt via landbrugets pesticider.

Det meddeler kontorchef Maria Sommer Holtze til Altinget.

”Vi er nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned. Og derfor er vi i gang med at finde ud af, hvordan vi kan få overblik over, hvad der er af PFAS-stoffer i de pesticider, landbruget bruger,” siger hun.

PFAS har fået stor opmærksomhed, efter stofferne de senere år er blevet fundet mange steder rundt om i Danmark. Senest er det kommet frem, at økologiske æg har et stort indhold af PFAS-stofferne, som er forbundet med både kræft og hormonforstyrrelser (læs mere i faktaboks).

Det er jo helt absurd, hvis vi sprøjter giftige PFAS-stoffer rundt i det danske land.

Helle Raun Andersen
Lektor ved SDU og ekspert i pesticider

Hidtil har PFAS ikke været koblet til landbrugets sprøjtemidler, men flere amerikanske studier (læs mere i denne artikel fra The Guardian og denne fra Scientific American) har for nylig peget på, at der kan være en sammenhæng. 

Det er de studier, der har fået Miljøstyrelsen til nu at undersøge sagen. Maria Sommer Holtze understreger dog, at de amerikanske studier handler om en specifik gruppe af PFAS-stoffer, der går under navnet PFOS. Og PFOS er ikke længere tilladt i Danmark. Og så peger hun på, at sundheds- og miljøeffekter bliver undersøgt grundigt, hver gang et pesticid bliver godkendt i Danmark.

”Så det, at vi sætter en undersøgelse i gang, er ikke det samme som, at vi frygter, at der er noget farligt i de pesticider, der bliver brugt,” siger Maria Sommer Holtze og fortsætter:

”Det er vigtigt at forstå, at PFAS er en kæmpe stofgruppe. Og at der er forskel på, hvor miljø- og sundhedsskadelige stofferne er.”

0:000:00