Debat

Miljøtekniker: Vandløbene er en solstrå­lehistorie i tragedien om den kriseramte natur

DEBAT: Årtiers restaureringsarbejde i vandløbene har haft stribevis af positive resultater. Miljøstyrelsen skal se på erfaringerne og gøre kommende vandløbsprojekter til en succes, skriver miljøtekniker. 

I gensnoede vandløb ved Kolding er der set fisk, smådyr og vandplanter. De nye vandløb er fire år gamle og har en stor bestand af ørreder, skriver miljøtekniker.
I gensnoede vandløb ved Kolding er der set fisk, smådyr og vandplanter. De nye vandløb er fire år gamle og har en stor bestand af ørreder, skriver miljøtekniker.Foto: Kolding Kommune
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sten Bøgild Frandsen,
Miljøtekniker, Natur og Vand, Kolding Kommune

Miljøminister Lea Wermelin (S) udtalte i slutningen af september, at "den nedslående sandhed er, at naturen og de truede arter herhjemme ikke har fået det bedre siden 2013".

Udtalelsen kom i en pressemeddelelse i forbindelse med den seksårige rapportering til EU-Kommissionen om status for EU-beskyttede naturtyper og arter.

Og ja, det er nedslående, at det står så skidt til med naturen, og at der tilsyneladende ikke er sket forbedringer de sidste seks år.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Endnu mere nedslående er det, når så mange i disse år giver udtryk for, at nu skal der gøres noget for at øge biodiversiteten, og nu skal naturen have mere plads.

Jeg vil dog hævde, at der i dette mørke af mismod findes lyspunkter, hvor der kan konstateres forbedringer, der kan kobles til en målrettet indsats.

Spørgsmålet er, om de mange vandløbsprojekter, der udføres i disse år, ledsages af tilstrækkeligt mange undersøgelser af effekterne.

Sten Bøgild Frandsen
Miljøtekniker, Natur og Vand, Kolding Kommune

Vandløbene er en solstrålehistorie
Disse lyspunkter finder vi i vandløbene, hvor flere årtiers arbejde med vandløbsrestaureringsprojekter har ført til stribevis af positive resultater.

Projekterne har i stor udstrækning drejet sig om at fjerne spærringer ved for eksempel gamle vandmøller og vejunderføringer samt fysiske forbedringer af tidligere tiders udrettede og kanaliserede vandløb.

Det er især ørredbestandene, der i mange vandløb har kvitteret med en meget stor fremgang som direkte følge af de indsatser, der er gjort i vandløbene.

Tidligere var det typisk amterne, der gennemførte projekterne i vandløbene. Efter amternes nedlæggelse er det kommunerne, der er hovedaktør i forhold til at forbedre betingelserne for fisk og smådyr i vandløbene.

Vigtigt at effekterne undersøges   
Afledt af vandrammedirektivet laves der i disse år rundt omkring i kommunerne et meget stort antal vandløbsprojekter. I anden vandplanperiode, der løber frem til 2021, er der afsat cirka 630 millioner kroner til vandløbsforbedrende projekter.

Spørgsmålet er, om de mange vandløbsprojekter, der udføres i disse år, ledsages af tilstrækkeligt mange undersøgelser af effekterne. Skabes der tilstrækkelig vished for, at de mange penge og ressourcer, der anvendes på vandløbsrestaurering, fører til, at flere og flere vandløb lever op til de stillede miljømål?

Miljøstyrelsens overvågningsprogram Novana har i forhold til vandløbenes økologiske tilstand hovedsagelig til formål at levere data, der beskriver den generelle tilstand og udvikling, herunder langtidsændringer.

Der er i overvågningsprogrammet kun afsat relativt få ressourcer til at foretage effektundersøgelser, der er direkte knyttet til konkrete vandløbsprojekter, som udføres af kommunerne som en del af de statslige vandområdeplanprojekter.

Det, tænker jeg, er underligt, men også ærgerligt. Ikke mindst set i lyset af, at de nødvendige undersøgelser af effekterne på fisk, smådyr eller vandplanter ikke er særligt bekostelige i forhold til omkostningerne ved at gennemføre de enkelte vandløbsprojekter.

Læs også

Positive effekter af vandløbsprojekter
I Kolding Kommune dokumenterede vi i 2009 ved hjælp af en række fiskeundersøgelser i Vester Nebel Å, at ørredbestanden i hele vandløbssystemet blev fem- til tidoblet som følge af etablering af et omløbsstryg ved den opstemmede Ferup Sø.

Tilsvarende undersøgelser foretaget af DTU Aqua i 2017 har vist den samme høje tæthed af ørreder, som vi fandt i 2009.

I nogle gensnoede vandløb i Birkemosen ved Kolding har vi set på både fisk, smådyr og vandplanter. De nye vandløb, der kun er fire år gamle, har i dag en bestand af ørreder, der i gennemsnit ligger på lidt over 450 styk per 100 kvadratmeter, hvilket er meget højt.

Smådyrsfaunaen, målt som i Dansk Vandløbs Fauna Indeks (DVFI), ligger på henholdsvis faunaklasse fem, seks og syv på en skala fra et til syv, hvor syv er et udtræk for den højeste og bedste miljøtilstand. Endelig er der i de undersøgte vandløb et pænt højt antal arter af vandplanter.

Jeg finder det meget vigtigt, at den viden, der de seneste to til tre årtier er genereret om restaurering af vandløb, anvendes målrettet i forhold til at sikre, at de projekter, der gennemføres i de kommende år, bliver så gode som muligt og giver nogle positive effekter.

Jeg ser her, at Miljøstyrelsen bør spille en vigtig rolle, både i forhold til at lave målrettede effektundersøgelser, men også i forhold til at stille den opsamlede viden til rådighed for aktørerne på området.

Vigtig viden for vandråd
Frem til starten af december i år skal der landet over nedsættes nye vandråd i de i alt 23 hovedvandoplande. Vandrådene får til opgave at rådgive kommunerne i arbejdet med at komme med forslag til indsatser i vandløbene, der kan forbedre deres miljøtilstand.

I den forbindelse er det vigtigt, at de enkelte medlemmer, der repræsenterer henholdsvis grønne organisationer og erhvervsinteresser, forud for arbejdet i vandrådene er klædt så godt på som muligt i forhold til at forstå, hvilke indsatser i vandløbene der kan bringes i spil forud for den tredje vandplanperiode.

Jeg vil derfor opfordre til, at alle parter, der bliver involveret i arbejdet i vandrådene, stiller faglig viden og erfaring om vandløbsforbedrende indsatser til rådighed, således at de økonomiske ressourcer, der stilles til rådighed for vandløbene, anvendes bedst muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024