Debat

Nationalpark Thy til Verdens Skove: Der er ingen forkerte nationalparker

Der er intet misforhold mellem Danmarks nationalparker og naturnationalparker. Og der går intet fra naturnationalparkerne, fordi Naturstyrelsen nu afsøger områder til tre nye, potentielle nationalparker, skriver Nationalpark Thys formand, Torben Juul-Olsen, i en replik til Kenneth Buk fra Verdens Skove.

<div>Vi har brug for de kommende naturnationalparker. Men kampen for vores natur er ikke et nulsumsspil, skriver Torben Juul-Olsen.</div>
Vi har brug for de kommende naturnationalparker. Men kampen for vores natur er ikke et nulsumsspil, skriver Torben Juul-Olsen.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Torben Juul-Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kenneth Buk fra Verdens Skove efterlyser i et debatindlæg i Altinget 2. januar handlekraft i regeringens realisering af landets længe ventede naturnationalparker. Det er prisværdigt. Til gengæld er det beklageligt, at Buk fejlagtigt antager, at Danmarks nationalparker – og regeringens interesse i samme – skulle stå i vejen for udrulningen af naturnationalparkerne.

”Regeringen bruger tid og penge på de forkerte nationalparker”, konkluderer Buk, og gentager dermed den kontraproduktive og helt forkerte antagelse, at forholdet mellem nationalparker og naturnationalparker er enten-eller.

Læs også

Naturen er en prioritet

Det er korrekt – om end næppe nogen nyhed – at de danske nationalparker ikke har nogen fredningsmyndighed, og at udviklingen af natur og biodiversitet i nationalparkerne derfor ikke er lovsikret. Men man kan ikke afskrive de danske nationalparker ved at sidde med næsen nede i en lovtekst. Eller i en rapport fra Biodiversitetsrådet.

Når Kenneth Buk hævder, at der er stor risiko for, at nationalparker ikke vil gavne noget eller nogen, er han helt ude af trit med virkeligheden.

Torben Juul-Olsen
Formand, Nationalpark Thy

De fem eksisterende nationalparker i Danmark er forskellige, og de er skabt med flere lovgivne formål. Men for alle nationalparker er det både en forudsætning og en prioritet at styrke og udvikle naturværdierne, herunder at skabe større sammenhængende naturområder.

I Nationalpark Thy er der således samlet skabt naturforbedringer på mere end 2.200 hektar, både på statsejet og på privatejet jord inden for nationalparkens 24.400 hektar. På privatejede arealer sker det med frivillige aftaler, der tinglyses på matriklen og gælder for både nuværende og fremtidige ejere.

Naturkamp er ikke et nulsumsspil

Når Buk hævder, at ”der er meget stor risiko for, at nationalparker ikke vil gavne nogen eller noget” og henviser til en mere end ti år gammel beretning om etablering af nationalparker fra Rigsrevisionen, er han altså helt ude af trit med virkeligheden.

Læs også

Vi har brug for de kommende naturnationalparker. Men kampen for vores natur er ikke noget nulsumsspil. Den kræver tværtimod, at der oprustes på alle fronter, og at alle værktøjer tages i brug, hvis vi i Danmark skal nå i nærheden af EU-målet om, at 30 procent af vores landareal skal være beskyttet natur.

De danske nationalparker er et af de værktøjer. Vi er allerede inde i kampen, og vi vil gerne gøre endnu mere. Derfor hilser vi i Nationalpark Thy ikke bare naturnationalparkerne velkommen – vi tager gerne medansvar for at få en af dem etableret og forankret i lokalsamfundet.

Grundlag for naturnationalpark i Thy

I Thy er vi nemlig så heldige, at den største af de planlagte naturnationalparker, Naturnationalpark Hanstholm, ligger inde i vores nationalpark. Og her har vi gennem vores bestyrelse, vores råd og mange øvrige kontaktflader mulighed for at sikre den lokale tilslutning, som regeringen har forudsat, at naturnationalparkerne skal have.

Der går intet fra naturnationalparkerne, fordi Naturstyrelsen nu afsøger områder til tre nye, potentielle nationalparker.

Torben Juul-Olsen
Formand, Nationalpark Thy

Netop fordi vi i nationalparkerne arbejder for naturen gennem frivillige aftaler, har vi et stærkt og godt samarbejde med Naturstyrelsen, Thisted Kommune og lokale interesseorganisationer.

Det betyder også, at vi har mulighed for at udvikle naturen i arealerne rundt om Naturnationalpark Hanstholm til sikring af biodiversiteten – netop med henblik på at skabe meget mere plads til naturen, ikke kun på statsejede arealer.

Der er således intet misforhold mellem Danmarks nationalparker og naturnationalparker. Og der går intet fra naturnationalparkerne, fordi Naturstyrelsen nu afsøger områder til tre nye, potentielle nationalparker, som Buk hævder.

Vi har forskellige muligheder, men vi deler visionen og målet om mere og bedre natur i Danmark. Det ville være klædeligt, om også Verdens Skove fik det rette fokus.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Juul-Olsen

Formand, Nationalpark Thy
cand.jur (Aarhus Uni. 1973)

0:000:00