Debat

Naturorganisation: Risikerer naturnationalparkerne at ryge i svinget, hvis regeringsmagten skifter?

S-regeringen indførte naturnationalparkerne. Konservative stemte for, Venstre stemte imod. Så hvad sker der med parkerne, hvis regeringsmagten skifter efter valget, spørger Nina Launbøl Hansen.

De nye naturnationalparker er af yderste vigtighed, hvis vi skal have en chance for at redde noget af vores biodiversitet, skriver Nina Launbøl Hansen. Billedet er fra naturnationalparken i Mols Bjerge.
De nye naturnationalparker er af yderste vigtighed, hvis vi skal have en chance for at redde noget af vores biodiversitet, skriver Nina Launbøl Hansen. Billedet er fra naturnationalparken i Mols Bjerge.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Nina Launbøl Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad vil statsministerkandidaterne fra V og K med naturnationalparkerne? Vi ved, hvad Mette Frederiksen vil, for hun har indført dem. Men får vi fortsat naturnationalparker med V eller K ved roret?  

For biodiversiteten er der ingen tvivl. De nye naturnationalparker er af yderste vigtighed, hvis vi skal have en chance for at redde noget af vores biologiske arvesølv – vores biodiversitet. 

Men siden loven om naturnationalparker blev vedtaget, har den været under konstant og voldsom beskydning – vi taler dødstrusler, politianmeldelser og personforfølgelser. 

Loven om de nye naturnationalparker blev vedtaget i juni 2021. Konservative stemte for loven. Venstre stemte imod, men vedtaget blev den. 

Der er nu udpeget 15 naturnationalparker. Gribskov og Fussingø er i gang, og arbejdet er ved at starte op i yderligere tre naturnationalparker. Vi taler hegn og store græssere uden tilskudsfodring. Altså rewilding. 

Hvor står Venstre faktisk? 

Venstres statsministerkandidat, Jakob Ellemann, har brugt år på at tale sine hoser grønne, blandt andet på flere Naturmøder. Han har talt varmt for både urørt skov og naturnationalparker. Men siden loven blev vedtaget, har han nærmest været totalt tavs om dette emne. 

Kan vælgere, der sætter deres kryds ved Konservative, regne med, at vi fortsat får 15 naturnationalparker med store dyr bag hegn, hvis Søren Pape sætter sig i statsministerstolen? 

Nina Launbøl Hansen
Stifter, naturorganisationen Plan Bi

Samtidig har en veritabel hær af V-folketingsmedlemmer harceleret over loven – på fritidsfolkets, rytternes, honningbiernes, træindustriens og dyrevelfærdens vegne. 

De har skrevet debatindlæg efter debatindlæg og stillet spørgsmål efter spørgsmål til diverse ministre – primært i protest mod naturnationalparkloven. Men også rødlistevurderingen af truede dyr er blevet forsøgt gennemhullet – igen for at udhule argumenterne for, hvorfor biodiversiteten har brug for naturnationalparker. 

Senest har flere venstrefolk ligefrem påstået, at der er dårligere dyrevelfærd i rewilding-projekter som MolsLab end i danske stalde, som her i Altinget.
 
Så hvem har natur-bukserne på i Venstre – formanden eller dem, der ligefrem går til valg på at ville ændre den allerede vedtagne lov? Skal naturnationalparkloven rulles tilbage, hvis Ellemann indtager statsministeriet? 

Her er tre eksempler fra V-folketingsmedlemmers valgsider: 

  • Jacob Jensen, Miljøordfører: ”Der er kæmpet for den lokale natur – men vi skal ikke have kystnære vindmøller i sårbare områder eller naturnationalparker med store hegn.” 
  • Kristian Phil Lorentzen: ”Nationalparker skal ikke hegnes ind, og du skal have bevægelsesfrihed og optimale trafikforhold.” 
  • Hans Andersen: ”Vi ønsker at skabe mere plads til natur og biodiversitet. Vi ønsker ikke Lea Wermelins naturnationalparker i Nordsjælland.” 

Kommer Konservative til at ændre holdning? 

Der er altså udbredt modstand i Venstre mod naturnationalparkloven. Derfor bliver det ekstra interessant, om naturnationalparkerne er en mærkesag for Konservative, eller om naturnationalparker er et af de emner, som Konservative er klar til at give køb på, hvis der er nøgler til en ministerbil i udsigt. 

Læs også

Kan vælgere, der sætter deres kryds ved Konservative, regne med, at vi fortsat får 15 naturnationalparker med store dyr bag hegn, hvis Søren Pape sætter sig i statsministerstolen? 

Og hvis stolen skulle gå til Ellemann, er Pape så klar til at sælge naturnationalparkerne for at komme med i en V-regering? 

Dette er de store spørgsmål for ”blå-grønne” vælgere. Dem, ingen taler om, fordi alle lader til at være blevet enige om, at for at være grøn, skal man være rød. 

Som om en kærlighed til natur afhænger af, om man er for eller imod en ”Arne-pension”. 

Men hvis der ikke er blå partier, som tør stå fast på en grøn dagsorden, så bliver blå-grønne vælgere naturligvis nødt til at overveje at stemme rødt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Launbøl Hansen

Journalist og stifter, Plan Bi
journalist, Danmarks Journalisthøjskole (1998)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00