Ny tvivl om randzoner

VANDPLANER: Naturklagenævnets afgørelse om vandplanerne kan få konsekvenser for randzonerne. Randzone-kompensationen er nemlig kædet sammen med vedtagelsen af vandplanerne. Folketinget vil nu have undersøgt sagen.
Foto: colourbox
Anders Jerking
Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse om, at de statslige vandplaner er ugyldige, kan vise sig også at få konsekvenser for randzonerne. Det påpeger flere folketingspolitikere, som nu vil have sagen belyst.

Randzoneloven og vandplanerne er umiddelbart to forskellige lovkomplekser, og Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse, som ventes torsdag, indeholder sandsynligvis ingen bemærkninger om randzonerne. Når nævnets afgørelse alligevel kan påvirke randzonerne, så skyldes det, at det i bemærkningerne til randzoneloven fra 2011 fremgår, at der indføres en kompensationsordning til lodsejerne, som "først kan indføres, når de endelige statslige vandplaner foreligger".

Liberal Alliances fødevareordfører, Mette Bock, påpeger, at de statslige vandplaner nu er ugyldige, og hun har derfor stillet spørgsmål til fødevareministeren om, hvad det betyder for muligheden for at udbetale randzone-kompensation.

"Kompensationen forudsætter, at vandplanerne er vedtaget. Nu er de suspenderet, og så må ministeren svare på, hvad det her betyder for landmændene. Der er nogle, som er økonomisk trængte, og som risikerer at komme i klemme," siger hun.

Dokumentation

Fra bemærkningerne til randzone-loven (L158 2011): 

Samtidig med denne lovs ikrafttræden indføres en støtteordning til kompensation af de landbrugere, der som følge af loven skal udlægge randzoner på landbrugsarealer. Støtteordningen skal gennemføres under landdistriktsprogrammet med hjemmel i lov nr. 316 af 31. marts 2007 om udvikling af landdistrikterne (landdistriktsloven) og i RFO 1698/2005 (landdistriktsforordningen), hvorved der kan ydes støtte til kompensation for pålagte forpligtelser iht. vandrammedirektivet/Natura 2000 direktiverne. En sådan støtteordning kræver EU-Kommissionens godkendelse og kan først indføres, når de endelige statslige vandplaner foreligger, og når der foreligger et detaljeret kortgrundlag, som kan danne grundlag for støtteordningen.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00