Om  
Stiig Markager

Professor modtager natur- og miljøpris for at stå ved retten til at debattere

Professor Stiig Markager modtager Danmarks Sportsfiskerforbunds Natur- og Miljøpris for at stå ved sine udtalelser om det danske havmiljø og retten til at deltage den offentlige forskningsdebat.

Ghita Nidam Møller

Professor Stiig Markager har forsket i det danske havmiljø gennem årtier og på den baggrund kastet sig ud i den offentlige debat om landbrugets udledning af næringsstoffer til havmiljøet.

Her mødte han modstand og blev stævnet, men stod fast. Derfor er han årets vinder af Danmarks Sportsfiskerforbunds Natur- og Miljøpris 19. september.

Det oplyser Danmarks Sportsfiskerforbund i en pressemeddelelse.

Stiig Markager er professor ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet og har dedikeret sin forskning til dansk havmiljø. 

Hans undersøgelser og rapporter er blevet en del af det videnskabelige fundament for myndighedernes forvaltning af det danske vandmiljø, mens han selv har været med på sidelinjen som rådgiver i udarbejdelsen af de danske vandplaner.

Med sammenlagt tre årtiers forskning i ryggen valgte han at udtalelse sig i den offentlige debat omkring landbrugets udledning af næringsstoffer til havmiljøet.

Det skabte utilfredshed hos Interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, der i efteråret 2019 valgte at stævne proffesoren for to af hands udtalelser.

Sagen er endnu ikke afsluttet, men kommer for retten i Hillerød 10. november i 2020.

Trods modstanden valgte han at stå ved sine udtalelser. 

"Den offentlige debat bør være baseret på viden, og her er formidling af forskningsbaseret viden afgørende. Jeg håber derfor, at Danmarks Sportsfiskerforbunds beslutning om at give mig prisen, er et lille skridt på vejen mod en bedre offentlig debat om natur, miljø og klima, ved at motivere andre forskere til at være aktive i det offentlig rum," udtalte professoren i forbindelsen med prisoverrækkelsen.

Han understregede i samme seance, at det er mentalt hårdt, men nødvendigt at bidrage med forskning og at deltage i den offentlige debat, som altid vil være konfliktfyldt.

Stiig Markager modtog netop prisen for en sådan vedholdenhed.

"Det er naturligvis helt afgørende for den faglige debat, at forskere ikke skal forfølges, når de udtaler sig om deres fagområder og giver faglige vurderinger. Det har Stiig Markager stået på mål for hele vejen igennem, og netop derfor modtager han Danmarks Sportsfiskerforbunds miljøpris," udtaler næstformand i Danmarks Sportsfiskerforbund Hans E. Nielsen i pressemeddelelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stiig Markager

Professor, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1987), ph.d. i akvatisk økologi (Aarhus Uni. 1992)