Regeringen genovervejer kontroversielle GMO'er

RESISTENS: Fødevareministeren overvejer, om der kan gives grønt lys for markedsføring af GMO-produkter med antibiotikaresistente elementer. Et folketingsflertal har tidligere sagt klart nej.
Et flertal i Folketinget uden om regeringen blev i 2008 enige om at pålægge daværende fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), at arbejde imod GMO-produkter med visse antibiotikaresistente gener.
Et flertal i Folketinget uden om regeringen blev i 2008 enige om at pålægge daværende fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), at arbejde imod GMO-produkter med visse antibiotikaresistente gener.Foto: Ida Skytte/Altinget.dk
Kim Rosenkilde

Dengang var der et flertal for at afvise de her GMO'er. Og så længe det flertal ikke har manifesteret sig anderledes, så står den beslutning vi traf i Folketinget dengang fast.

Per Clausen (EL)
Fødevareordfører
En ansøgning fra den amerikanske virksomhed Monsanto har tvunget fødevareminister Karen Hækkerup (S) til at se på grundlaget for Danmarks stejle holdning over for GMO'er med antibiotikaresistente komponenter med friske øjne.

Monsanto ønsker EU's tilladelse til at markedsføre en majssort, der indeholder et såkaldt markørgen med antibiotikaresistente egenskaber. Sidst et GMO-produkt med et tilsvarende gen skulle godkendes, var i 2008.

Dengang førte det til omfattende politisk debat, som mundede ud i, at et flertal uden om den daværende regering blev enige om at sige klart fra og pålægge regeringen at arbejde imod på EU-niveau og i sidste ende indføre et dansk forbud.

Bekymringen var, at GMO'et kunne puste til den stigende udfordring med antibiotikaresistens, og Danmark skulle derfor ud fra et rent forsigtighedshensyn sige nej. Den holdning står fortsat ved magt, siger Enhedslistens fødevarerordfører, Per Clausen, der var pennefører på beslutningsforslaget fra 2008.

Dokumentation

Flertalsudtalelse bag folketingsbeslutning fra 2008

Et flertal i udvalget (S, DF, SF, RV og EL) fastholder, at man skal undgå anvendelse af GMO'er, der kan have uønskede virkninger på menneskers sundhed og miljøet.

Socialdemokratiets, Dansk Folkepartis, Socialistisk Folkepartis, Det Radikale Venstres og Enhedslistens medlemmer af udvalget bemærker, at resistens mod antibiotika er et alvorligt og voksende problem.

Derfor bør der gribes ind over for alle tiltag, som kan medføre øget risiko for antibiotikaresistens.
En række GMO'er er udstyret med en antibiotikaresistent markør.

...

[Det]...er...flertallets opfattelse, at antibiotikaresistente markører kun kan godkendes til markedsføring, hvis WHO og EMEA er enige i, at de overfører resistens til antibiotika, som har ingen eller kun ringe terapeutisk værdi i human medicin og kun i begrænset omfang anvendes på bestemte områder af veterinær medicin.

I alle andre tilfælde forventer flertallet, at regeringen aktivt arbejder imod en godkendelse. Hvis Europa-Kommissionen alligevel godkender sådanne antibiotikaresistente markører til markedsføring, skal Danmark med henvisning til forsigtighedsprincippet og EFSA's egen opdeling afvise import og markedsføring i Danmark.

...

Flertallet tilslutter sig EU's beslutning om, at antibiotikaresistente markører skal udfases, og beklager, at dette stadig ikke er sket. Flertallet opfordrer til, at arbejdet med at få denne udfasning gennemført intensiveres.

...

Flertallet ønsker, at der ud over risikovurderinger også skal inddrages den eventuelle nyttevirkning af anvendelsen af GMO'er. I en sådan nyttevurdering skal inddrages effekter på bl.a. fødevareprisudviklingen, muligheden for at hjælpe ulandene, muligheden for at bruge færre pesticider osv.

Kilde: www.ft.dk


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00