Rovdyret Troels Lund tager et afgørende skridt væk fra Ellemanns fejlslagne projekt
V-formand Troels Lund Poulsen ønsker at være et rovdyr og vil gerne sætte tænderne i det succesrige Liberal Alliance. Men også på andre fronter vil Venstre gå i offensiven, skriver Thomas Larsen.
Thomas Larsen
Politisk kommentatorDer er noget med dyreriget og den politiske jungle, som appellerer til formænd for Venstre.
Poul Hartling formede ligefrem et historisk citat, der indrammede brutaliteten ved politik. Han sagde: "Hvis man påtager sig politisk lederskab, er det som at sætte sig på ryggen af en tiger: Den fører dig længere og længere ind i junglen, og hopper du af, så æder den dig!"
Jakob Ellemann-Jensen omtalte Venstre som "det store dyr på savannen". Indtil virkeligheden nådesløst afslørede, at partiet snarere var endt som et byttedyr.
Nu er Venstres nuværende partiformand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, også stemplet ind. "Der er brug for, at jeg bliver et rovdyr igen," sagde han forleden, da han satte gang i Venstres kampagne frem mod EP-valget i juni.
Siden har der været fokus på, at Troels Lund Poulsen tydeligvis gerne vil sætte tænderne i den succesrige LA-leder, Alex Vanopslagh, der har tiltrukket tusinder af frustrerede V-vælgere.Rivaliseringen mellem V og LA er uden tvivl kommet for at blive. Men lige nu skygger den for, at Venstre også har indledt andre offensiver – ikke mindst i udlændingepolitikken.
Den er slet ikke rullet ud med fuld styrke endnu. Men lykkes den, vil den indebære et sporskifte væk fra Jakob Ellemann-Jensen, der tidligere havde det så svært med Venstres stramme udlændingepolitik, at han meldte sig ud af partiet, inden han senere vendte tilbage.
Den slags reservationer har Troels Lund Poulsen ikke, og derfor står han 100 procent bag de markeringer, som Venstre er begyndt at lave i udlændingepolitikken.
I Odense Kommune har beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt fra Venstre fået lavet en kortlægning, som viser, at otte kriminelle familier har kostet kommunen 226,8 millioner kroner over de seneste 15 år.
"Det er helt vanvittigt. Jeg er chokeret over, at vi har brugt 226 millioner kroner på otte familier," sagde Christoffer Lilleholt, da tallene kom frem. Han mener, at man skal tvangsfjerne børn fra familier, der er præget af massiv kriminalitet, og som efter hans mening har vendt ryggen til det danske samfund.
I en anden aktuel sag har Venstres kirkeminister, Morten Dahlin, været den udfarende kraft.
Da det kom frem, at fremtrædende muslimske debattører og imamer blev væk fra et dialogmøde om krigen i Gaza, som foreningen Brobyggerne havde arrangeret, tog Morten Dahlin afstand.
Rivaliseringen mellem V og LA er uden tvivl kommet for at blive.
Thomas Larsen
Og han blev kun mere kritisk, da flere af muslimerne skrev en kronik i Politiken. Her fastslog de, at de blev væk, fordi de var utilfredse med, at Brobyggernes formand, overrabbiner Jair Melchior, "konsekvent har forsvaret Israels brutale handlinger, som indtil videre har resulteret i over 30.000 civile palæstinensiske ofre, heraf hovedsagelig kvinder og børn".
Ifølge Morten Dahlin traf muslimerne en forkert beslutning: "Jeg synes, de svigter deres ansvar som religiøse ledere for at tale hadet ned og forsoningen op," sagde han og langede især ud efter én af imamerne.
"Det er særlig problematisk, at en af de imamer, der har forfattet Kroniken, ikke havde noget problem med sidste år at tage til Afghanistan for at indgå i dialog med Taleban, der hver evig eneste dag dræber og mishandler muslimer i Afghanistan. Men han kan ikke holde ud at sidde og spise ved siden af en jøde," sagde ministeren.
Morten Dahlin har også kritiseret de flygtninge og indvandrere, der efter hans opfattelse importerer Mellemøstens giftige konflikter til Danmark.
Netop dette tema blev afsættet for Troels Lund Poulsen, da han sagde fra overfor de propalæstinensiske demonstranter, der i flere omgange har forstyrret og afbrudt politiske møder.
Senest skete det mandag aften ved et EU-arrangement i København, hvor politikere fra de tre regeringspartier var til stede. Undervejs begyndte demonstranter at komme med tilråb som "barnemorder" og "I har blod på jeres hænder", indtil mødet blev stoppet.
Næste dag langede Troels Lund Poulsen ud efter demonstranterne. "At velintegrerede folk, der bor i Danmark – at de kan finde på at gøre det – er jeg faktisk meget, meget trist over," sagde han til DR og anklagede dem for at underminere danske demokratiske normer.
At disse markeringer fra Venstre kommer nu, er ikke tilfældigt.
I V-toppen er der frustration over, at Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne tegner et billede af regeringens udlændingepolitik, så der primært har været fokus på at lempe flere regler og gøre mere for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.
Centrale Venstrefolk ser med voksende vrede på de metoder, som flere propalæstinensiske og islamistiske grupper anvender.
Thomas Larsen
Fremover vil Venstre vise, at partiet står et andet sted end Moderaterne.
Derudover er V-toppen nået frem til, at udlændingepolitik fortsat er et afgørende tema, både i virkelighedens verden og i vælgernes bevidsthed.
Ifølge V-ledelsen er der fortsat brug for hårde tiltag overfor eksempelvis destruktive kriminelle klaner og bandemedlemmer.
Derudover ser centrale Venstrefolk med voksende vrede på de metoder, som flere propalæstinensiske og islamistiske grupper anvender. Set med V-øjne lever flere af disse aktivister i en parallelverden fjernt fra Danmark.
I V-toppen er man overbevist, at et stort tavst flertal i befolkningen også bliver vrede, når politiske møder kapres af højtråbende demonstranter, ligesom de bliver frustrerede over at se, at en muslimsk imam hellere vil besøge Taleban end sidde ved siden af en overrabbiner til et møde i Danmark.
Det er alle de vælgere, som Troels Lund Poulsen og Venstre gerne vil genskabe forbindelsen til.
Hvorvidt det vil lykkes for V-formanden er umuligt at sige her og nu. Men han tager et afgørende skridt væk fra Jakob Ellemann-Jensens fejlslagne projekt, og som gammel værdikriger vil Troels Lund Poulsen i langt højere kunne spejle sig i den nye kurs for Venstre.