Dagens overblik: "Det skal være muligt for almindelige mennesker stadig at have råd til bil"

NYHEDSOVERBLIK: Efter afsløringen af Bilkommissionens anbefalinger er der kritik af, at klimaambitionerne er for lave. Men skatteministeren er tilfreds. Almindelige mennesker skal fortsat have råd til bil, siger han op til forhandlinger. Få det politiske nyhedsoverblik tirsdag morgen.

God morgen, her er dagens overblik over de vigtigste politiske nyheder.

Og de handler stort set alle om reaktionerne på den Bilkommission under Anders Eldrups ledelse, som i går kom med sine længe ventede regnestykker og anbefalinger om, hvordan man får gjort den danske bilpark mere grøn.

Kommissionen anbefaler en model til politikerne, der vil give cirka 750.000 elbiler på de danske veje i 2030. I alt forventes godt 3,3 millioner biler på vejene til den tid.

Og det betyder, at ændringen vil give en begrænset reduktion af Danmarks CO2-udslip. Selv hvis politikerne vælger kommissionens mest vidtgående model, vil omlægningen ifølge Jyllands-Posten kun stå for otte procent af den CO2-reduktion, politikerne har givet hinanden håndslag på at nå i 2030.

Kritik: Ikke grønt nok
Og det er ikke ambitiøst nok. Det siger Klimarådet, forskere, miljøpartier og regeringens støttepartier i flere medier.

Klimarådet har selv peget på, at politikerne enten kan sigte mod 1,5 millioner grønne biler i 2030 eller alternativt begrænse antallet af fossilbiler i 2030 betydeligt. Men kommissionen har end ikke regnet på det scenarium, for det bliver for dyrt, var meldingen fra Eldrup mandag. Det er ærgerligt, mener Klimarådet.

”Vi vurderer, at det bliver svært at nå 1,5 millioner elbiler, men at det kan være nødvendigt afhængig af indsatsen i de andre sektorer, hvis vi skal nå 70 procents målet. Og det skal vi jo givet den ny klimalov,” siger formand for Klimarådet Peter Møllgaard til Altinget Energi og Klima.

Eldrup: Transport er et dyrt sted at nå klimamål
Formanden for Bilkommissionen var tilsyneladende selv helt klar over, at rapporten skuffer dem, derhavde håbet på smutveje til 70-procentsmålet.

”Næsten uanset, hvilken model man vælger, er det et beskedent bidrag til målet om 70 procents reduktion i 2030. Det er et beskedent bidrag på den korte bane, men mere effektivt på den lange bane,” sagde Anders Eldrup under præsentationen ifølge Altinget Energi og Klima.

Han henviser ifølge JP til, at prisen for hvert ton sparet CO2 kan blive dobbelt så høj, som Klimarådet har vurderet, den grønne omstilling generelt bør koste.

Vi burde være begyndt omlægningen for ti år siden, sagde Eldrup ifølge Information.

Regeringen vil sikre danskerne mulighed for bil 
Skatteminister Morten Bødskov (S) er til gengæld helt tilfreds med, at Bilkommissionen har besluttet ikke at regne på, hvad det vil koste at få 1,5 millioner elbiler på vejene. Han kalder den mest vidtgående model på en million elbiler for "en meget, meget stor mundfuld", og han er derfor glad for kommissionens anbefaling om 750.000 elbiler som udgangspunkt for de politiske forhandlinger.

"Det skal være muligt for almindelige mennesker stadig at have råd til bil. Hvis de vil have en elbil, så skal de også have mulighed for det. Det skal jo være sådan, at almindelige menneskers hverdag kan hænge sammen, samtidig med at der skal være råd til, at vi fortsat kan udbygge vores velfærd til børn, syge og ældre," siger han til DR.

Ny udenrigsstrategi
Inden for det kommende halve år vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fremlægge en ny strategi for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Og det bliver S-regeringens bud på en ny værdibaseret strategi – ikke en strategi, som alle partier kan komme med bidrag til, fortæller ministeren i et interview med Berlingske. Find det her.

Tre hurtige

  • Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil nu sætte ind med tre initiativer mod angreb med sten og fyrværkeri. det sker efter et nytår med omkring 250 sager, hvor fyrværkeri blev affyret mod personer, skriver TV 2. Læs om initiativerne her

  • Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh får ny særlig rådgiver. Han har ansat en tidligere rådgiver for Troels Lund Poulsen i stillingen. Læs mere her hos Altinget.

  • Der bliver nu indført særlige coronarestriktioner i 18 kommuner i foreløbigt 14 dage, fordi smittetallene stiger med bekymrende hastighed. Det sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag eftermiddag. Du kan læse om restriktionerne eller se hele pressemødet her.

Det sker i dag:

  • Politiske forhandlinger om tiltag mod såkaldt vanvidsbilisme.
  • Klokken 8: Danmarks Statistik offentliggør nyeste tal for den danske handel med udlandet samt betalingsbalancen.  
  • Klokken 10: Det uafhængige forum Nordic Dialogue holder sikkerheds- og forsvarspolitisk konference med fokus på NATO’s splittelse, udviklingen af den fælles europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik samt det danske forsvarsforbehold.
  • Klokken 14: Statens Serum Institut opdaterer de danske coronatal.
  • Klokken 14: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om nedprioritering af fordeling af værnemidler på plejehjem og i den kommunale sektor.
  • Klokken 15: Kaare Dybvad (S) er som stedfortræder for udlændinge- og integrationsministeren kaldt i samråd om kvaliteten af forskningsrapporten "Magt og (M)ulighed".
  • Briterne og EU indleder ny forhandlingsrunde - den foreløbig ottende - om en handelsaftale.

Forrige artikel Ny partileder: ”Vi er det avantgardistiske, kosmopolitiske storbyparti Ny partileder: ”Vi er det avantgardistiske, kosmopolitiske storbyparti" Næste artikel Genoplev debat om finanslov: Krav om penge til ældre, klima og skattelettelser Genoplev debat om finanslov: Krav om penge til ældre, klima og skattelettelser