Dagens overblik: Udenlandske eksperter maner til besindighed om muteret coronavirus

NYHEDSOVERBLIK: Nordjyder vågner op til vidtgående restriktioner, udenlandske eksperter maner til besindighed om muteret coronavirus, og nyt ydelsessystem giver fejlagtige afslag på sygedagpenge. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi begynder i Nordjylland, hvor frygten for en muteret version af coronavirus i mink har fået regeringen til at indføre nye vidtgående restriktioner.

Flere hundredetusinder nordjyder vågner i dag op til en ny hverdag, hvor de opfordres til at blive hjemme fra arbejde, holde sig inden for kommunegrænsen og minimere sociale kontakter.

Og fra lørdag skal nordjyske restauranter, barer, idrætshaller, teatre og lignende holde lukket.

Derudover kan kun hver anden elev på ungdomsuddannelserne møde fysisk op i klasselokalerne, og elever i folkeskolernes 5. klasser og herover vil skulle modtage fjernundervisning.

Der er tale om en ”reel nedlukning af Nordjylland", fastslog statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag aften på et pressemøde fra Statsministeriet, da hun præsenterede restriktionerne, som gælder til og med 3. december.

Udenlandske eksperter maner til besindighed om muteret coronavirus
Eksperter i udlandet maner i Dagbladet Information til besindighed oven på de danske myndigheders dystre forudsigelser af et ”worst case scenario” som følge af en mutereret version af coronavirus fra mink.

Reageres der ikke resolut, kan det nemlig i værste fald betyde, ”at vi har en pandemi, som starter forfra med udgangspunkt i Danmark”, forklarede faglig direktør i SSI Kåre Mølbak på gårsdagens pressemøde, med henvisning til at mutationerne kan svække virkningen af den kommende vaccine.

Men under alle omstændigheder vil mutationer være uundgåelige, lyder det fra eksperter.

”Det er et våbenkapløb. Men om mutationen skete i mink er ikke så vigtigt. Disse mutationer vil ske,” siger Francois Balloux, professor og direktør ved Genetics Institute på University College London, til Dagbladet Information.

Regeringen får kritik for håndtering af risiko for minkmutation
Støttepartier retter kritik mod regeringen for at have handlet for langsomt på truslen fra muteret coronavirus blandt mink.

Ifølge både Jyllands-Posten og Berlingske blev Fødevarestyrelsen nemlig allerede i september advaret om, at coronavirus i mink er "en potentiel fare for folkesundheden og for de forventede effekter af en vaccine".

Og det viser ifølge SF’s Carl Valentin, at ”der er flere gange i forløbet, hvor man ikke tager situationen helt alvorligt nok,” lyder det i Jyllands-Posten.

Også Enhedslisten kalder det ”paradoksalt”, at regeringen har valgt at ”fravige” sit forsigtighedsprincip.

Nyt ydelsessystem giver fejlagtigt afslag på sygedagpenge
Siden juni har et nyt it-system ført til fejlagtige afslag på sygedagpenge og forkerte eller forsinkede udbetalinger. Og det vækker bekymring for borgernes retssikkerhed hos fagforbund og kommunale chefer, skriver Altinget.

”Det er dybt alarmerende. Det er jo ikke første gang, at et nyt it-system er kommet slingrende fra start, men graden af problemer her er enorme og overstiger, hvad man har oplevet tidligere," siger næstformand i HK Kommunal Mads Samsing.

Storbritannien indfører karantænekrav for indrejsende fra Danmark
Oven på udbruddet af coronavirus på danske minkfarme indfører Storbritannien omgående 14 dages karantænekrav for indrejsende fra Danmark

Det fortæller Storbritanniens transportminister, Grant Shapps, i en meddelelse natten til fredag.

”Sundhedsmyndigheder i Danmark har informeret om omfattende udbrud af coronavirus på minkfarme, hvor en variant af virusset har spredt sig til visse lokalsamfund. Som følge af dette har den øverste medicinske rådgiver anbefalet, at som en forebyggende foranstaltning skal alle, der vender tilbage fra Danmark, isolere sig i 14 dage”, lyder det.

Det sker i dag

  • Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) mødes i dag med generalkommisæren for FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten. 
  • Klokken 12:00: Det Udenrigspolitiske Nævn holder ekstraordinært møde. På dagsordenen er den seneste udvikling i relation til terrorangrebene i Frankrig.
  • Klokken 12:45: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager i Udenrigsministerens Eigtvedsdialog, som er et offentligt debatarrangement om grøn genopretning i EU efter coronakrisen.
  • Klokken 15: På et åbent samråd om Parisaftalen og den danske rapportering vil udviklingsminister Rasmus Prehn (S) blandt andet redegøre for, hvordan regeringen vil sikre, at Danmark lever op til forpligtelserne fra Parisaftalen

Forrige artikel Analyse: Selv med Biden som præsident bliver intet som før i forholdet til Europa Analyse: Selv med Biden som præsident bliver intet som før i forholdet til Europa Næste artikel Bornholms borgmester træder af og bliver ny direktør for Friluftsrådet Bornholms borgmester træder af og bliver ny direktør for Friluftsrådet