Nyt ydelsessystem giver fejlagtigt afslag på sygedagpenge

GENSTART: Nyt it-system skulle automatisere sagsbehandling, men medfører alvorlige fejl i udbetaling af sygedagpenge. Fagforbund og kommunale chefer er bekymret for borgernes retssikkerhed.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog FriisChris Lehmann

For mange danskere på sygedagpenge er det i øjeblikket forbundet med stor usikkerhed, om der går penge ind på kontoen i starten af måneden.

Sådan har det været siden juni, hvor et nyt it-system blev rullet ud i kommunerne.

Flere kommuner bekræfter over for Altinget, at systemet genererer fejlagtige afslag og medfører forkerte eller forsinkede udbetalinger.

"Det er jo helt galt, hvis man får et fejlagtigt afslag. Det er slet ikke godt nok," siger Søren Liner Christensen, der er direktør for social, sundhed og beskæftigelsesforvaltningen i Herning Kommune.

Det er jo ikke første gang, et nyt it-system er kommet slingrende fra start, men graden af problemer her er enorme og overstiger, hvad man har oplevet tidligere.

Mads Samsing
Næstformand, HK Kommunal

Mistillid til automatiseret sagsbehandling
Kommunernes Sygedagpengesystem - forkortet KSD - skulle automatisere en del af sagsbehandlingen.

Men ifølge flere kommunale chefer ligger deres medarbejdere nu vandret, fordi de manuelt skal gå systemets afgørelser efter i sømmene og hjælpe borgere, som ikke har fået deres sygedagpenge.

Tilliden til de automatiske afgørelser er da også helt i bund, viser en undersøgelse udført af kommunernes it-fællesskab Kombit blandt ydelseschefer, projektledere og sagsbehandlere, som Altinget har fået aktindsigt i.

HK Kommunal er dybt bekymret for både borgernes retssikkerhed og arbejdsmiljøet på job- og ydelsescentre. 

"Det er dybt alarmerende. Det er jo ikke første gang, et nyt it-system er kommet slingrende fra start, men graden af problemer her er enorme og overstiger, hvad man har oplevet tidligere," siger næstformand Mads Samsing.

It-selskab erkender fejl
Det nye system er udviklet af KMD, men er bestilt af kommunernes it-fællesskab Kombit.

Projektdirektør Peter Lykke Egelund erkender, at implementeringen har været hårdere end forventet, og at systemet set i bakspejlet ikke skulle være rullet ud i én stor bølge.

"Drift og fejlmængden har ikke været acceptabel og på det niveau, vi har købt. Og der har ikke været et acceptabelt niveau i supporten, leverandøren har ydet. Det ser væsentligt bedre ud her i november, men vi er ikke, hvor vi skal være," siger Kombit-direktøren, som forventer, at de mest kritiske fejl vil være rettet før slutningen af året.

Læs hele artiklen på Altinget Arbejdsmarked, hvor flere kommunale chefer beretter om problemerne. På Altinget Digital kan du læse en stor baggrund om det nye it-system.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Samsing

Næstformand, HK Danmark
socialrådgiver (University College Lillebælt 2009)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024