Regeringen lukker ned i Nordjylland og bebuder milliardstor hjælpepakke

RESTRIKTIONER: Regeringen opfodrer "på det kraftigste" borgerne i syv nordjyske kommuner til at holde sig inden for kommunegrænsen, lade sig teste og blive hjemme fra arbejde som følge af muteret coronavirus. Milliardstor hjælpepakke til erhvervslivet er på vej. 

Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommune bliver lukket mere eller mindre ned frem til december, efter en muteret udgave af coronavirusset har spredt sig fra minkfarme til lokale borgere.
Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommune bliver lukket mere eller mindre ned frem til december, efter en muteret udgave af coronavirusset har spredt sig fra minkfarme til lokale borgere.Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Flere hundredetusinder nordjyder skal med meget kort varsel indstille sig på en helt ny hverdag.

Frygten for, at en muteret version af coronavirusset skal sprede sig til resten af landet og omverdenen, fik torsdag aften regeringen til at gennemføre nye indgribende restriktioner i syv nordjyske kommuner.

Her opfordres borgerne til at blive hjemme fra arbejde, holde sig inden for kommunegrænsen og drosle ned for det sociale liv.

"Fra i aften gælder en kraftig opfordring til jer alle sammen om at blive i jeres egen kommune. I skal kun krydse kommunegrænsen, hvis I har en kritisk arbejdsfunktion eller andre uopsættelige ærinder," siger statsminister Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde i Statsministeriet.

Fakta
Baggrund for nedlukning

Regeringen og sundhedsmyndighederne med statminister Mette Frederiksen i spidsen fortalte på et pressemøde onsdag, at en særlig mutation af coronavirus er påvist i mink fra landsdelens minkfarme.

En mutation, som har vist sig at have nedsat følsomhed over for antistoffer, og som indtil videre er fundet hos 12 personer.

Det kan ifølge sundhedsmyndighederne betyde, at en eventuel coronavaccine ikke vil virke hos personer, der er smittet med virus med denne mutation.

Omvendt opfordres borgere fra alle andre områder i Danmark til ikke at rejse ind i de syv kommuner.

Fra lørdag skal restauranter, barer, idrætshaller, teatre og lignende holde lukket.

Vi skal have slået den her virusvariant fuldstændig ned. Det er vores mål.

Magnus Heunicke (S)
Sundheds- og ældreminister

Læs også

Muteret virus skal slås "fuldstændig ned"
Fra mandag vil studerende skulle undervises digitalt, mens kun hver anden elev på ungdomsuddannelser kan modtage fysisk undervisning, og elever i folkeskolernes 5. klasser og herover vil skulle modtage fjernundervisning.

Også i de mindste klasser og daginstitutionerne vil der blive indført nye restriktioner.

"Der er tale om en reel nedlukning af Nordjylland," siger statsminister Mette Frederiksen.

Oven i de øvrige tiltag vil den kollektive trafik ind og ud af kommunerne og internt i de syv kommuner blive sat i bero, mens udlændinge, der ønsker at besøge kommunerne, som udgangspunkt vil blive afvist ved grænsen.

Alle de nye restriktioner gælder frem til og med 3. december.

Når det netop er de syv nordjyske kommuner, der udsættes for de ekstraordinære restriktioner, så skyldes det, at man her har en større udbredelse af den særlige muteret version af coronavirusset, som stammer fra områdets mange minkfarme.

"Vi skal have slået den her virusvariant fuldstændig ned. Det er vores mål," siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Massetest og hjælpepakker under forberedelse
De kommende dage vil regeringen gå i dialog med de lokale myndigheder om at sikre rammerne for en ekstraordinær testindsats i de berørte kommuner. Ambitionen er at få alle borgere testet.

Ifølge Region Nordjylland er der tale om en massetest af op mod 280.000 borgere.

"Der er tale om en enorm logistisk opgave, som kræver tæt koordinering med kommuner, relevante statslige myndigheder og øvrige danske regioner i forhold til hurtigt at få etableret testfaciliteter i nærheden af borgerne," siger regionrådsformand Ulla Astman (S) i en pressemeddelelse.

Allerede fredag vil regeringen ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) indkalde Folketingets partier til forhandling om hjælpepakker til det lokale erhvervsliv.

Herudover vil også arbejdsmarkedets parter blive indkaldt til en trepartsdrøftelse om en lokal lønkompensationsordning.

"Danske arbejdspladser står på spil. Derfor skal vi spænde det store sikkerhedsnet ud under dem," siger Simon Kollerup.

Ifølge ham vil der blive tale om hjælpepakker for "et milliardbeløb". 

Dokumentation

Disse kommuner rammes af restriktionerne

Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommune.

Nye restriktioner i de syv kommuner

  • Alle beboere i de berørte kommuner opfordres kraftigt til alene at krydse kommunegrænser, hvis væsentlige og uopsættelige hensyn tilsiger det, herunder varetagelse af kritiske funktioner.

  • Alle med bopæl uden for de berørte kommuner opfordres kraftigt til ikke at indrejse i de berørte kommuner, medmindre væsentlige og uopsættelige hensyn tilsiger det, herunder varetagelse af kritiske funktioner.

  • Arbejdsgivere i de berørte kommuner opfordres kraftigt til ikke at tage imod ansatte, kunder, erhvervsdrivende og så videre med bopæl i en anden kommune

  • Der lukkes for kollektiv persontrafik med blandt andet bus, tog og færge ind og ud af de berørte kommuner og på tværs af kommunerne, dog ikke for kørsel med skolebusser og lignende.

  • Det vil skulle sikres, at personer, der varetager kritiske funktioner i for eksempel sundheds- og plejesektoren, fortsat kan møde på arbejde.

  • Alle med bopæl i de berørte kommuner opfordres til at lade sig teste i den periode, som tiltagene gælder.

  • Der iværksættes en intensiveret smitteopsporing i de omfattede kommuner, der forankres i de lokale beredskabsstabe og ledes af Styrelsen for Patientsikkerhed bistået af politiet

  • Offentlige og private arbejdspladser i de berørte kommuner opfordres kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner.

  • Offentlige og private arbejdspladser uden for de pågældende kommuner opfordres til at sende alle ansatte med bopæl i de pågældende kommuner, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem.

  • Produktionsvirksomheder skal ikke holde lukket, men arbejdsgivere opfordres kraftigt til ikke at lade ansatte med bopæl i en anden kommune møde fysisk på arbejde.

  • Restauranter, barer, værtshuse, caféer og andre serveringssteder skal lukke for servering til indtagelse på salgsstedet (dog mulighed for take away).

  • Studerende på videregående uddannelser i de berørte kommuner overgår fra mandag 9. november 2020 til digital undervisning.

  • 5.-8. klassetrin skal indtil videre modtage fjernundervisning, øvrige klassetrin kan have fremmøde, men krav om 1 meters afstand skal overholdes.
  • Fremmøde reduceres til maksimalt 50 procent på ungdoms- og voksenuddannelser.

  • Alle indendørs og udendørs kulturinstitutioner, herunder museer, teatre, biografer, biblioteker lukkes ned for offentlig adgang. Det samme gælder lokaler, hvor der udøves idræts- og fritids- og foreningsaktiviteter.

Læs komplet liste over alle restriktioner og initiativer her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00