Hærchef får 60 dages fængsel

DOM: Tidligere hærchef får 60 dages fængsel i sag om nepotisme og pligtforsømmelse. Sagen ankes til landsretten.

Tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen er tirsdag ved en domsmandsret i Viborg blevet idømt 60 dages fængsel i en sag om nepotisme og pligtforsømmelse.

To dommere stemte for fængsel i 60 dage, en dommer stemte for fængsel i tre måneder. Hærchefen og hans advokat ankede med det samme dommen til landsretten.

Hans-Christian Mathiesen stod tiltalt for fem forhold og er blevet dømt for de tre. Det er:

- Magtmisbrug og brud på straffelovens § 155. Her er han kendt skyldig i efter ansøgningsfristens udløb at have ændret på optagelseskriterierne for Operations- og Føringsuddannelsen (OFU), så hans kæreste kunne optages uden oprindeligt at være kvalificeret.

- Brud på den militære straffelov og pligtforsømmelse af særlig grov karakter. Her er han kendt skyldig i at give sin kæreste adgang til sin tjenstlige indbakke, hvorved hun fik adgang til fortrolige oplysninger alene tiltænkt forsvarets øverste ledelse.

- Forsøg på tjenestemisbrug. Her er han kendt skyldig i at forsøge at overtale en oberst til at ansætte kæresten i en stilling, der krævede udnævnelse til major.

Den tidligere hærchef blev frikendt for et forhold:

- Pligtforsømmelse af særlig grov karakter ved at have løjet for sin chef, forsvarschef Bjørn Bisserup, ved at benægte at han havde søgt at fremme sin kærestes karriere.

Det femte forhold blev af retten takseret til en tjenesteforsømmelse:

- Tjenestemisbrug ved forud for sit bryllup at bede sin sekretær og stabshjælper om at tilskære invitationerne til det private bryllup.

Fjernet fra stilling
Den 55-årige Mathiesen har været chef for Hæren siden 2014. Inden da har han blandt meget andet været stabschef for Hærens Operative Kommando og Brigadechef for 2. Brigade.

Han har siden oktober 2018 været suspenderet fra stillingen som chef for Hærkommandoen. Auditørkorpset rejste i januar 2019 sigtelse mod Hans-Christian Mathiesen for tjenestemisbrug og grov pligtforsømmelse.

I august 2019 blev Hans-Christian Mathiesen permanent fjernet fra stillingen som chef for det, der nu havde skiftet navn til Hærkommandoen, og erstattet af generalmajor Michael Lollesgaard. Han har senest været udstationeret i Yemen som chef for FN's politiske mission og tidligere været Danmarks militære repræsentant i Nato og EU. 

Forrige artikel Østrig ender i EU-retten for at skære i børnechecken til udlændinge Østrig ender i EU-retten for at skære i børnechecken til udlændinge Næste artikel Ny mandatprognose: DF-profiler på vippen til at ryge ud af Folketinget Ny mandatprognose: DF-profiler på vippen til at ryge ud af Folketinget