Hjort: Bramsen overreagerer i iver efter at være Madam Skrap

KRITIK: Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen langer hårdt ud efter den nuværende forsvarsminister Trine Bramsen i sag om hjemsendt direktør. Bramsen mener, forgængeren blander tingene sammen.

Da sagen om regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kom til offentlighedens kendskab i starten af december 2019, fritog forsvarsminister Trine Bramsen (S) Forsvarsministeriets daværende koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen for tjeneste.

Efter at have gransket sagen i mere end syv måneder slog Kammeradvokaten dog onsdag fast, at Forsvarsministeriet ikke kan klandres for rodet i ejendomsstyrelsen.

På den baggrund mener tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at hjemsendelsen af koncernstyringsdirektøren var en voldsom overreaktion.

"Det viser, at forsvarsminister Trine Bramsen i sin iver efter at virke handlekraftig og i sin iver efter at være Madam Skrap klart overreagerer. Hun skader dermed utroligt dygtige og flittige embedsmænd," siger Claus Hjort Frederiksen.

Betale prisen for ministerens emsighed
Den tidligere forsvarsminister mener, at der tegner sig et mønster.

"Vi kan desværre se et mønster. Per Pugholm Olsen og ministeriets embedsmænd har måttet betale prisen for ministerens emsighed. Og hun fortsatte med cheferne i Forsvarets Efterretningstjeneste. De blev fritstillet og dermed mistænkeliggjort. De er nu kaldt tilbage, men skaden er sket," siger Claus Hjort Frederiksen.

Han henviser til, at efterretningstjenestens chef Lars Findsen og tre andre medarbejdere samt tidligere FE-chef og tidligere departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel blev fritaget for tjeneste i august ovenpå hård kritik af tjenesten fra Tilsynet med efterretningstjenesterne. 

Blander tingene sammen
Nuværende forsvarsminister Trine Bramsen mener dog, at hendes forgænger blander tingene sammen.

Hjemsendelsen af Per Pugholm Olsen i december 2019 var nemlig en konsekvens af, at Bramsen først blev orienteret om en rapport fra Rigsrevisionen med kritik af ejendomsstyrelsens indkøbs- og regnskabsmetoder, få døgn før rapporten blev offentliggjort med tilhørende skarp kritik fra Statsrevisorerne. Ministeriets embedsmænd havde kendt til Rigsrevisionens granskning af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse siden april 2019.

"Den pågældende hjemsendelse havde relation til den mangelfulde betjening og departementets redegørelse om sagen til mig – og dermed ikke Kammeradvokatens rapport," siger Trine Bramsen i en skriftlig kommentar med henvisning til en redegørelse, som daværende departementschef Thomas Ahrenkiel udarbejdede og afleverede til ministeren.

Ahrenkiel havde selv overset en mail om sagen, men det blev Per Pugholm Olsen, der måtte tage skraldet for, at ministeren ikke var blevet orienteret i tide.

Per Pugholm Olsen har i dag fået nyt job i Forsvarskommandoen. Han står således i spidsen for det danske bidrag, som fra december overtager ledelsen af Natos træningsmission i Irak.

Forrige artikel Erhvervsstyrelsen går ind i sag om borgmesters bolighandel Erhvervsstyrelsen går ind i sag om borgmesters bolighandel Næste artikel Dagens overblik: Russiske fupmagere får Folketinget til at skærpe sikkerheden Dagens overblik: Russiske fupmagere får Folketinget til at skærpe sikkerheden