Julekalender: 2020 var året, hvor Ole Wehlasts politiske drøm blev til virkelighed

2. DECEMBER: Formanden for Fødevareforbundet, Ole Wehlast, vil aldrig glemme 2020, fordi det var her, at hans flere år gamle forslag om en Arne-pension blev til virkelighed. Og fordi han undervejs fik en blodprop. Ole Wehlast er manden bag dagens kalenderlåge.

Efter en blodprop i hjertet er Ole Wehlast begyndt at lave om på sin livsstil. Blandt andet er han begyndt at dyrke interesser, som har fået ham til at indse, at han ikke er helt ung længere.
Efter en blodprop i hjertet er Ole Wehlast begyndt at lave om på sin livsstil. Blandt andet er han begyndt at dyrke interesser, som har fået ham til at indse, at han ikke er helt ung længere.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Hvordan synes du dit 2020 er gået?
Det har helt grundlæggende været et godt år. Arne-pensionen har fyldt rigtig meget, og jeg er fandme stolt over at være kommet så langt med vores idé. Den hede drøm, som startede mange år tilbage, og som svarer til Arne-pensionen, er nu blevet til realitet.

Jeg - og resten af NNFs ansatte - ville ikke slippe idéen om, at der skulle gøres noget for de her mennesker. Så i 2016 fik jeg Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til at lave en analyse af vores medlemmer. Den bekræftede det billede, jeg frygtede.

Ole Wehlast
Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF

Set fra coronaperspektivet har det været et vanskeligt år, fordi jeg som forbundsformand har måttet træffe en masse beslutninger uden at have mulighed for at tænke længe over det, fordi jeg ikke har haft en anelse om, hvordan næste dag ville se ud.

Hvad med dit privatliv?
Privat har det været lidt op ad bakke. Jeg har arbejdet en del ekstra på grund af corona, og så skete der desværre det, at jeg 2. maj fik en blodprop i hjertet – dog en lille en af slagsen, men det har fået mig til at ændre min livsstil. Det har dog ikke fået mig til at arbejde mindre, men nu tænker jeg mig rigtig godt om, inden jeg siger ja til ting privat og arbejdsmæssigt.

Hvordan kom du på idéen til tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet?
Idéen til Arne-pensionen – eller ret til en tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet - opstod tilbage i 2011, da den daværende regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen forringede efterlønnen markant. Dengang gik vi sammen med FOA og BUPL for at rejse en sag ved Menneskerettighedsdomstolen, fordi vi mente, at tilbagetrækningsformen ville få ødelæggende konsekvenser for mange mennesker. Men det viste sig at være en rigtig svær proces, så det kom vi ikke videre med.

Fakta

Politisk julekalender med  
hovedpersoner fra 2020

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år. 

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år. 

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder. 

I dag kan du møde Ole Wehlast, forbundsformand hos Fødevareforbundet NNF, der er 
én af de centrale ophavsmænd til regeringens forslag om tidlig pension – bedre kendt som Arne-pensionen.

Ole Wehlast er født 13. februar 1959 i Lyngby.

Uddannet bager hos Lynges konditori i Kongens Lyngby.

Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF siden 2005. Han begyndte sin karriere hos NNF i 1985, hvor han startede som A-kassesekretær. I 1987 blev han konstitueret forbundssekretær, og i ’88 blev han fuldgyldig forbundssekretær. 

Inden Wehlast kom til NNF, var han tillidsrepræsentant hos FDB, som i dag hedder Coop Danmark.

Kilde: NNF

Læs også

Hvad skete der så med idéen?
Jeg - og resten af NNF's ansatte - ville ikke slippe idéen om, at der skulle gøres noget for de her mennesker. Så i 2016 fik jeg Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til at lave en analyse af vores medlemmer. Den bekræftede det billede, jeg frygtede – nemlig at det ville ende som en katastrofe, hvis ufaglærte og faglærte skulle arbejde til de var 70 år. Det kan de simpelthen ikke.

Derfor gik vi i gang med at prøve at løfte sagen. Efter Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl med hjælp fra 3F fik bremset Lars Løkkes planer om at fremrykke en stigning i pensionsalderen, faldt interessen for sagen. Men vi holdt fast i, at der skulle en helt ny ordning til, og sådan er det heldigvis også blevet.

Du nævner, at din blodprop har fået dig til at lave livsstilsændringer. Hvilke er det?
Jeg er begyndt at gå til gymnastik – det er der, man finder ud af, at man er fyldt 61, for man har ikke de samme bevægelser som tidligere. Og så er jeg begyndt at tænke mere over, hvad jeg propper i munden, som så har resulteret i, at jeg tabt mig 15 - arh, faktisk 17 kilo.

Hvad ser du frem til ved 2021?
NNF skal holde ordinær kongres, hvor vi skal fejre vores bidrag til Arne-idéen, som betyder enormt meget for mig både arbejdsmæssigt, men også identitetsmæssigt. Jeg kommer til at bruge en del tid på at forholde mig til klima og landbrug på vegne af NNF i forbindelse med de pakker, som skal forhandles i 2021.

I forhold til mit privatliv håber jeg på at kunne få mere tid til min familie, venner og til at dyrke mine hobbyer - blandt andet golf, som jeg har dyrket i 15 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Dam Wehlast

Forbundsformand, Fødevareforbundet NNF, Præsident, Nordisk Union
bager (Lynges Konditori, Kgs. Lyngby. 1978)

0:000:00