Julekalender med Marie Hansen: "Jeg er et kontrolmenneske"

20. DECEMBER: Hun har altid kigget beundrende på Folketinget udefra, men er nu kommet inden for murene. Dagen før Danmark blev lukket ned, fik den tidligere departementschef at vide, at hun havde fået jobbet som Folketingets nye direktør. Mød Marie Hansen bag dagens låge.

10. marts fik Marie
Hansen at vide, at hun havde fået jobbet som direktør for Folketinget.
Dagen efter lukkede Danmark ned.
10. marts fik Marie Hansen at vide, at hun havde fået jobbet som direktør for Folketinget. Dagen efter lukkede Danmark ned.Foto: Folketinget
Jarl Viktor SchultzNicole Sander Bertelsen

Hvad har været det bedste i dit 2020?
Altså hvis jeg skal svare helt egoistisk, så var det, da min søn fortalte, at vi skulle være bedsteforældre.

Hvad var det værste?
Åh, det er svært med de der superlativer – du er jo oppe mod embedsmanden, der får lyst til at tage 27 forbehold. Men det må være de første dage i coronakrisen, hvor man bare tænkte wow. For corona var jo en kæmpe ubekendt.

Jeg er et kontrolmenneske – det er sådan nogle bureaukrater som mig. Men der var jo ikke andet at gøre end at tage det fra en ende af. Jeg tænkte: Du må bare gøre det bedste, du kan, og tage tingene i den rækkefølge, der virker mest fornuftig lige nu. Det viser sig sikkert, at noget er forkert, men det må du så tænke over, når I er færdige.

Det var en kæmpe ting. Og ikke kæmpe på den gode måde.

Fakta

Politisk julekalender med hovedpersoner fra 2020

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.


Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

dag kan du møde Marie Hansen, der startede året som departementschef i Kulturministeriet, men som i marts fik nyt job som direktør for Folketinget.

Marie Hansen er født 4. juni 1964 i Hellerup.

Hun er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 1988.

Tidligere har hun blandt andet været ministersekretær i Statsministeriet, direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen og senest departementschef i Kulturministeriet.

Hvordan oplevede du nedlukningen i marts?
Jeg har altid arbejdet i ministerier, og i ministerier sidder man og kigger over på Folketinget – nogle gange med en vis irritation – men altid med ret stor beundring.

10. marts fik jeg så at vide, at jeg havde fået det her fantastiske job som direktør i Folketinget. Demokratiet er det fremmeste for én, der arbejder i statsadministrationen. Så at få lov til at arbejde helt inde i kernen af demokratiet, det var stort.

Engang var vi fem søskende, der gav min far en pose søm i julegave. Vi kaldte det et sømsortiment. Min far sagde behersket tak for gaven.

Marie Hansen
Direktør, Folketinget

Og så lukkede Danmark ned 11. marts. På den ene side tænkte jeg: Du kan ikke tillade dig at være glad, for det her er frygteligt og helt uoverskueligt, og hvad skal der ske med din familie og dit land? På den anden side bar jeg jo personligt rundt på en stor lykke i de dage. Så det var en meget mærkelig tid.

Hvad er den sværeste beslutning, du har truffet i 2020?
I marts og april var jeg stadig departementschef i Kulturministeriet og måtte ringe mange kulturinstitutioner op med skuffende beskeder. Jeg vidste, at de virkelig brændte for at lave kultur, men jeg måtte jo fortælle dem, at det ikke kunne lade sig gøre.

Det var egentlig ikke svære beslutninger, for det var ret åbenlyst, at de måtte lukke ned. Men jeg tænkte jo også selv, at vi i en coronatid netop godt kunne trænge til det, kulturinstitutionerne kunne tilbyde.

Er der ting, du fortryder i 2020?
Hvis jeg fortryder noget, er det, hvis jeg i nogle sammenhænge har været for hidsig eller unødigt har såret en person. Det kan jeg med jævne mellemrum fortryde, og så traver jeg tilbage og siger undskyld. Men jeg er mere optaget af at lære af mine talrige fejl end af at fortryde.

Hvad har du haft mest travlt med i år, som ikke har været corona?
At sætte mig ind i mit nye job i Folketinget. Når jeg starter et nyt sted, vil jeg gerne lære folk at kende. Men her var stort set tomt, da jeg startede, for alle var sendt hjem. Og det er dælme svært at lære mennesker at kende virtuelt. Jeg får ikke nær så godt et indtryk af folk, hvis jeg snakker med dem over Teams.

Har du nogensinde fået et rigtig godt råd?
Jeg tror, at essensen af mange af de gode råd, jeg har fået, er: Tag lige en dyb indånding. Tænk dig om. Sov på det. Nu er jeg jo blevet gammel og gråhåret og forhåbentlig lidt klogere, så jeg tror ikke, det er så slemt længere. Men jeg har nok en tendens til at tage hurtige beslutninger. Så det der med at sove på det er stadig en god strategi for mig.

Hvordan skal du fejre jul i år?
Med min mand, vores tre sønner og kæresten med barnebarnet i maven og min mor og far. Det bliver ret klassisk. Det vildeste er, at vi ikke får kogt rødkål, men rødkålssalat. Det siger noget om graden af revolution hjemme hos mig – den er ikke stor. 

Vi plejer at løbe igennem alle værelser, mens vi synger Nu’ det jul igen. Men det må man jo ikke længere, så den tradition er røget.

Hvad er den mest originale julegave, du har givet?
Da jeg var helt ung, slog jeg mig sammen med mine søskende om at give gaver, fordi vi ikke havde så mange penge. Engang var vi fem søskende, der gav min far en pose søm i julegave. Vi kaldte det et sømsortiment. Min far sagde behersket tak for gaven.

Hvad ser du mest frem til i 2021?
Februar. Hvor mit barnebarn kommer til verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Hansen

Direktør for Folketingets Administration
Cand.polit. (Københavns Uni. 1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024