Snit af målinger: Socialdemokratiet trodser "naturlov"

RISBJERGSNIT: Socialdemokratiet står til fremgang på tre mandater siden folketingsvalget. Det er ikke normalt at vokse som regeringsparti, siger valgforsker. 

Statsminister Mette Frederiksens (S) parti går frem, selvom partiet sidder i regering. 
Statsminister Mette Frederiksens (S) parti går frem, selvom partiet sidder i regering. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Socialdemokratiet er i gang med at bryde en af samfundsvidenskabens naturlove.

Vælgerne strømmer nemlig til partiet, selvom socialdemokraterne sidder i regering, viser Altingets vejede gennemsnit af meningsmålinger - Risbjergsnittet - for januar måned.

Her står partiet til at vokse med tre mandater i forhold til partiets resultat ved folketingstingsvalget i juni.

Og det er lidt af et særsyn, at et regeringsbærende parti går frem i meningsmålingerne, siger professor ved Københavns Universitet og valgforsker Kasper Møller Hansen.

”Man taler normalt om en cost of ruling, når man har magten, fordi man skal stå på mål for mange upopulære ting og stille sig forrest uanset hvad. Men det lader Mette Frederiksens regering til at være gået fri af. Deres fremgang strider imod de naturlove, vi normalt orienterer os efter." 

Socialdemokratiet står i Risbjergsnittet for januar til 51 mandater i Folketinget.

Venstre går tilbage
Mens S er gået frem med 1,9 procentpoint siden valget i juni, er det største oppositionsparti Venstre faldet med tilsvarende 1,9 procentpoint.

Det betyder, at partiet i snittet står til et resultat på 21,5 procent, som ville udløse 40 mandater. 

Se målingerne bag Risbjergsnittet og udviklingen for de enkelte partier over tid i den fulde artikel på Altinget Christiansborg.

 

 

 

Læs også

 

Dokumentation

Risbjergsnittet
Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau og YouGov/BT gennemført i januar måned.

I alt er der 4.210 interviews med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partier tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige hvor mange procentpoint, der skal flyttes, for at få det nye snit.

Den statististiske usikkerned er maksimalt +/- 1,4 procentpoint. 

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for hvor præcise institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Desuden er  institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.dk”.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00