Dagens overblik: Ordførere kræver klart svar fra ministre efter nye afsløringer om 24syv-forløbet

OVERBLIK: Radikale Venstre vil kalde kulturministeren og justitsministeren i fælles samråd efter nye afsløringer i sagen om udbudsforløbet, der sidste år førte til, at Radio24syv drejede nøglen om. 

Radio24syv sendte for sidste gang 31. oktober sidste år, efter kanalen tabte udbuddet om en ny dab-kanal.
Radio24syv sendte for sidste gang 31. oktober sidste år, efter kanalen tabte udbuddet om en ny dab-kanal.Foto: Radio 24/7 sidste dag 31.10.2019
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen og velkommen. Vi starter dagens politiske overblik med en ny udvikling i forløbet, der sidste efterår førte til, at Radio24syv lukkede og slukkede.

Søndag kunne Berlingske fortælle, hvordan det uafhængige Radio- og tv-nævn stort set slavisk fulgte en indstilling fra nævnets sekretariat, da det besluttede, at Radio Loud vandt udbuddet om at sende på Danmarks nye dab-kanal. En beslutning, der førte til, at Radio24syv lukkede.

Det uafhængige Radio- og tv-nævns sekretariat består af embedsfolk fra Slots- og Kulturstyrelsen. I sin indstilling havde sekretariatet givet karakterer til de forskellige bydere. Dem valgte nævnet at følge eksakt. 

Det får nu flere politikere til at kræve klart svar fra regeringen om forløbet. De Radikales medieordfører, Jens Rohde, vil kalde både kulturminister Joy Mogensen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i fælles samråd, hvor alt skal på bordet. Det skriver Berlingske.

"Vi giver ministrene chancen for at lægge alt frem, og vi vil se al kommunikation, der har været om sagen. Det her handler ikke kun om Radio24syv. Det handler også om din og min retssikkerhed," siger Jens Rohde til avisen.

Også SF’s medieordfører, Jacob Mark, vil have fuld klarhed over sagens forløb.

"Jeg vil have et møde med ministeren, de andre partier og embedsmændene bag det her for at finde ud af, hvad der er op og ned. Hvis det ikke nytter, må vi tage et samråd," siger Jacob Mark til Berlingske.

Minister stopper uddannelsesfusioner
Regeringen har besluttet at bremse uddannelsesinstitutionernes mulighed for at fusionere. Fusionsstoppet indføres for at sætte en kæp i hjulet for en bekymrende centralisering, lyder begrundelsen fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

"Der er sket en stor centralisering af uddannelserne de sidste årtier, og nu går vi ind i et årti med mindre ungdomsårgange."

"Det betyder, at uddannelsessted efter uddannelsessted vil lukke, hvis ikke vi gør noget," siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Det midlertidige fusionsstop gælder, indtil der er en aftale om bedre uddannelsesdækning i hele Danmark.

Socialdemokratiet trodser naturlov
Socialdemokratiet er i færd med at trodse en af samfundsvidenskabens naturlove.

Altingets Risbjergsnit for januar måned viser, at partiet står til en fremgang på tre mandater i forhold til dets resultat ved folketingsvalget i juni. Og det er et særsyn for et regeringsbærende parti, siger professor ved Københavns Universitet og valgforsker Kasper Møller Hansen til Altinget. 

"Man taler normalt om en cost of ruling, når man har magten, fordi man skal stå på mål for mange upopulære ting og stille sig forrest uanset hvad. Men det lader Mette Frederiksens regering til at være gået fri af. Deres fremgang strider imod de naturlove, vi normalt orienterer os efter."

Mens Socialdemokratiet ifølge Risbjergsnittet, der er baseret på 4.210 interview fra både analyseinstitutterne Voxmeter og Yougov, er gået frem med 1,9 procentpoint siden folketingsvalget i juni, er det største oppositionsparti Venstre faldet med tilsvarende 1,9 procentpoint.

Det betyder, at partiet i snittet står til et resultat på 21,5 procent, hvilket udløser 40 mandater.

Læs hele artiklen her. 

S-topfolk har presset kritiske eksperter
Topfolk i Socialdemokratiet har i flere tilfælde lagt pres på uafhængige eksperter og organisationer, der har været kritiske over for partiets politik. Det skriver Berlingske, der i alt har fire eksempler på situationer, hvor partiet både før og efter folketingsvalget har forsøgt at påvirke uafhængige eksperter.

I Berlingske kalder Roger Buch, der er centerleder og forsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, sagen langt over stregen.

"Det er problematisk, når et parti eller en regering kontakter kritikere, for i den store helhed kan det betyde, at for eksempel organisationer begynder at være bekymrede for konsekvensen, hvis de er kritiske over for magthaverne," siger Roger Buch til avisen.

Berlingske har konkrete eksempler på, at organisationerne Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp samt en professor på Aalborg Universitet og en uvildig forsker har oplevet pres fra topfolk i Socialdemokratiet. 

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) lancerer den nye kampagne ”Digitale krænkelser koster – du må ikke selv om, hvad du deler”, der skal informere unge om, hvor lovens grænser for deling af indhold på nettet går. Det sker klokken 9.00 på Herningsholm Erhvervsgymnasium i Herning.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00