Søvndal: Foghs sociale glansbillede krakelerer

ÅBNINGSTALE: Statsministeren talte om tryghed i sin åbningstale. Men sandheden er, at Fogh har gjort Danmark socialt utrygt, mener SF.
Dumpet! Sådan lyder dommen fra SF-formand Villy Søvndal om statsministerens åbningstale. Fogh er ude af trit med den almindelige dansker, mener Søvndal.
Dumpet! Sådan lyder dommen fra SF-formand Villy Søvndal om statsministerens åbningstale. Fogh er ude af trit med den almindelige dansker, mener Søvndal.Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Anders Agner Pedersen
Det går langtfra så godt, som det kunne i velfærdsstaten Danmark. Uligheden i samfundet vokser. Bureaukratiet stortrives, mens de ældre lades i stikken. Og regeringen foretager sig ingenting. Således lyder dommen fra SF-formand Villy Søvndal i kølvandet på statsministerens åbningstale, hvor tryghed var blandt nøgleordene.

"Det var en bemærkelsesværdig tale, hvor afstanden mellem Fogh og danskerne blev synliggjort. Hvis man skal forstå Fogh, så er han jo meget i udlandet, og derfor kan det godt være, at han simpelthen har mistet fornemmelsen med, hvad der sker herhjemme. Jeg tror ikke, at det er af ond vilje, jeg tror bare, at det er fordi han er for meget væk," siger Villy Søvndal, da Altinget.dk møder ham på kontoret morgenen efter åbningstalen. Fogh selv burde ifølge Søvndal blive længe i sin seng, da han virkede træt, da han holdt sin tale. Så træt, at han ifølge SF-formanden helt overså vigtige emner, som blandt andet forholdene for landets ældre.

Bemærkelsesværdigt, at Fogh ikke nævner de ældre
"Det er bemærkelsesværdigt, at Fogh slet ikke nævner de ældre. Især set i lyset af, at man er i gang med at skære på ældreområdet i hovedparten af kommunerne. Madpriserne stiger. Så man må virkelig sige, at de ældre oplever bagsiden af medaljen omkring skattestoppet. Så jeg synes det var en bemærkelsesværdig tale, ikke kun om de ældre, men om hele situationen i kommunerne, hvor man er i gang med at skære i hovedparten af kommunerne," lyder det fra Villy Søvndal, som bestemt ikke mener, at statsministerens tale var tryghedsskabende, hvilket der ifølge Fogh selv var blandt hovedformålene med talen.

"Jeg synes bestemt ikke, at hans tale var tryghedsskabende. Det er blevet mere socialt utrygt i Danmark i de syv år, som VK-regeringen har siddet. Og der var jo en undersøgelse for nylig, som viste, at 60 procent af danskerne synes, at regeringen svigter på velfærdsområdet. Og det fortæller mig, at ligegyldigt hvor meget spin, de laver på det her område, så har vi alle sammen en mor på plejehjem eller på sygehuset. Eller et barn i skole eller daginstitution. Det begynder, at man ikke kan spinne sig væk fra et emne, hvor folk har så mange dagligdagserfaringer. Det kan du med Afghanistan, Irak og den slags, fordi det er så langt væk, men det kan du ikke her, fordi det er så tæt på folks dagligdag. Og her fanger bordet. Og det er regeringens problem," siger Villy Søvndal, som derfor vil arbejde for, at oppositionen kan sætte sig tungt på den velfærdspolitiske dagsorden.

Regeringen har fejlet i de syv fede år
"Vi skal udnytte det paradoks, der hedder, at Danmark har gennemlevet syv fantastisk fede år, men at velfærden er blevet ringere. Regeringen har smidt en masse penge ud til skattelettelser i stedet for at tage hånd om de fundamentale problemer, som vi står over for. Man skulle have brugt de syv fede år på grundinvesteringer i den offentlige velfærd. Og det vil være noget af det første, vi tager fat på, når vi får flertallet," siger Villy Søvndal, der generelt har svært ved at skjule sin fortørnelse over, at statsministeren ikke forholdt sig til de ældre i sin tale.

Det var en bemærkelsesværdig tale, hvor afstanden mellem Fogh og danskerne blev synliggjort. Hvis man skal forstå Fogh, så er han jo meget i udlandet, og derfor kan det godt være, at han simpelthen har mistet fornemmelsen med, hvad der sker herhjemme.

Villy Søvndal
Partileder, SF

"Jeg mener ikke, at vi kan være det bekendt, som vi ser på ældreområdet. At de ældre ikke kan komme regelmæssigt i bad eller få gjort ordentlig rent," siger Søvndal, der for en uge siden deltog i en demonstration på Christiansborg Slotsplads, hvor pensionister demonstrerede imod forringede levevilkår.

Det sociale glansbillede er krakeleret
Og generelt er der problemer i det sociale Danmark. Og det er Fogh godt klar over, mener Villy Søvndal, som mener, at det var en væsentlig del af årsagen til, at statsministeren udskrev valg sidste efterår.

"Det er ikke tilfældigt, at Fogh tog valget sidste år. Der var jo kun gået to et halvt år, så han kunne jo sagtens have ventet helt frem til nu. Men han kunne godt se, at det sociale glansbillede var ved at krakelere. Og så tog han valget, inden han for alvor skulle stå til regnskab. Jeg tror ikke, at han har lyst til at stå ansigt til ansigt med vælgerne en gang til. Man kan snyde folk en gang. Fogh kunne så også to og tre gange. Men jeg tror ikke på, at han kan fjerde gang. Jeg tror, at kontoen er ved at være opbrugt," spår Villy Søvndal.

Flere S-SF-udspil på vej
En ting, som modsat Foghs internationale karriereplaner ligger noget mere fast, er, at der kommer flere fælles udspil fra S og SF. Ikke mindst på det sociale område.

"Der er flere udspil på vej, ikke mindst på det sociale område og på velfærdsområdet. Den fejl, som vi lavede op til sidste valg, var, at vi først til sidst gjorde det, som vi gør nu. Så der har vi simpelthen vendt processen rundt og startet med at bygge huset op med fælles byggesten, og det tror jeg er en rigtig god ide. Jeg vil dog helst gerne vente lidt med at fortælle, hvad udspillene indeholder, før vi har dem helt klar," siger Søvndal hemmelighedsfuldt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00