Debat

Aktivist: Handicap og psykisk sårbarhed bliver usynliggjort på Christiansborg

DEBAT: Støtten til handicappede og psykisk sårbare er blevet værre de sidste 15 år. Tusinder af danskere har brug for støtte og råber op om et system, der ikke virker, men politikerne opfører sig, som om de slet ikke findes. Det skriver græsrodsaktivist Monica Lylloff.

Over en million handicappede, psykisk sårbare og pårørende har brug for hjælp fra staten, men systemet virker ikke, skriver Monica Lylloff.
Over en million handicappede, psykisk sårbare og pårørende har brug for hjælp fra staten, men systemet virker ikke, skriver Monica Lylloff.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Monica Lylloff
Forfatter, græsrod og mor til tre børn med særlige behov

Under #enmillionstemmer har jeg de seneste dage kunnet følge med i skæbnefortællinger om mennesker med og pårørende til mennesker med handicap og psykisk sårbarhed, der nu står frem og fortæller om de kampe, de har måttet kæmpe for livsnødvendig hjælp. Fortællinger om den skjulte side af velfærdssamfundet.

Det er mennesker, som har brug for hjælp af systemet på grund af et handicap eller en psykisk sårbarhed, og det er alle deres pårørende. Tilsammen er vi mange. Rigtig mange.

Det er lige før, jeg vil påstå, at vi alle sammen kender nogen med et handicap eller psykisk sårbarhed, som har brug for hjælp i systemet, men som ikke får det. Hvis du er i tvivl, så prøv at spørge dig frem i din omgangskreds. Jeg er sikker på, du vil støde på nogen, som kan fortælle en sørgelig og chokerende historie om mødet med system-Danmark.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

En million mennesker med brug for hjælp
Men det er ikke bare en fornemmelse, jeg har. Det bakkes også op af tal. Således viser tal fra Vive, at omkring 30 procent af den danske befolkning mellem 16 og 64 år har et større eller mindre handicap – dertil kommer de 30-35.000 børn med handicap, som får hjælp og støtte efter serviceloven. Og læg så alle de pårørende til. Vi når ret hurtigt et stykke over en million mennesker.

Alligevel opfører politikerne på Borgen sig, som om vi er et mindretal. Det store flertal af politikerne taler ikke højt om mennesker med handicap og psykisk sårbarhed. I hvert fald står de ikke i kø for reelt at rette op på den del af velfærdssystemet, som kun er blevet værre og værre de seneste 10-15 år. De vasker hænder i syltekrukker og hænger tørresnore op. Og skynder sig videre.

Handicap og psykisk sårbarhed er på det nærmeste usynligt, og det er beskæmmende. Det vil man opdage, hvis man ulejliger sig hen på Facebook og søger på #enmillionstemmer.

Monica Lylloff
Forfatter og græsrodsaktivist

Hvad bygger jeg det på? Det gør jeg på den nærmest totale mangel på debat om dette emne i den verserende valgkamp. Handicap og psykisk sårbarhed er på det nærmeste usynligt, og det er beskæmmende. Det vil man opdage, hvis man ulejliger sig hen på Facebook og søger på #enmillionstemmer. Her vil man opdage alle de stemmer, som jeg har hørt på i årevis, og som jeg selv er en del af.

Læs også

Kan nogen forklare mig, hvordan politikerne med god samvittighed kan ignorere så mange mennesker med så mange enslydende historier om et system, der ikke virker?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00