DF afviser stramning af rygelov

RYGELOV: Dansk Folkeparti vil kun være med til at stramme rygeloven, hvis de nuværende regler ikke bliver håndhævet. Arbejdstilsynet vurderer, at reglerne stort set bliver overholdt.
Med mindre regeringen vil bryde forliget om rygeloven, har Dansk Folkeparti veto-ret i forhold stramninger af loven.
Med mindre regeringen vil bryde forliget om rygeloven, har Dansk Folkeparti veto-ret i forhold stramninger af loven. Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Når Folketinget i 2012 skal revidere rygeloven, skal regeringen ikke regne med Dansk Folkepartis stemmer til eventuelle stramninger. 

"Loven er udmærket, som den er nu. Den har været med til at sikre, at man ikke ufrivilligt bliver udsat for røg," siger Dansk Folkepartis forebyggelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti er vigtigt i forhold til revisionen af rygeloven, fordi partiet er en del af forliget bag rygeloven, der består af alle Folketingets partier bortset fra Radikale og Liberal Alliance.

Partierne bag den nye regering ønskede nemlig en langt strammere rygelov, da den blev vedtaget i 2006.

Vi har stadig ubrugte sanktionsmuligheder.

Jakob Tamsmark
Arbejdstilsynet, pressechef

Men eneste grund til at ændre loven er ifølge Jens Henrik Thulesen Dahl, hvis de nuværende rygeregler ikke bliver overholdt.

"De nuværende regler skal naturligvis overholdes. Hvis ikke de gør det, så er vi da villige til at tale med de andre forligspartier om, hvordan vi kan sikre Arbejdstilsynet nogle stærkere sanktionsmuligheder," siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der selv har arbejdet som arbejdsmiljøkonsulent.

Loven overholdes stort set
Hos Arbejdstilsynet er meldingen, at rygeloven stort set bliver overholdt.

Det er eller kun få uger siden, at flere medier bragte artikler med følgende ordlyd: "Værtshuse blæser på rygeloven".

Artiklerne tog udgangspunkt i tal fra Arbejdstilsynet, der havde foretaget 1500 uanmeldte besøg i restaurationsbranchen. Det viste sig, at op mod hver femte beværtning brød rygeloven.

Tallene er korrekte, bekræfter Arbejdstilsynet. Men virkeligheden er, at langt de fleste værtshuse overholder rygeloven, lyder meldingen dog samtidig.

Ifølge pressechef i Arbejdstilsynet, Jakob Tamsmark, skyldes de høje tal, at Arbejdstilsynet målrettet besøger de steder, hvor der tidligere har været overtrædelser.

"Dermed ser det værre ud, end det i virkeligheden er. Lige efter reglerne blev indført, var der en del steder, hvor der var problemer med at overholde reglerne. Vores erfaring er nu, at langt de fleste overholder lovens krav. Der er så nogle få steder, hvor der stadig er problemer," siger Jakob Tamsmark.

Arbejdstilsynet giver første gang et påbud om at overholde reglerne. Næste overtrædelse koster 2.000 kroner i bøde, tredje overtrædelse koster 5.000, mens den fjerde koster 10.000. Bliver værtshuset endnu engang taget i at bryde loven, så bliver sagen sendt videre til domstolene.

Men så langt er Arbejdstilsynet endnu ikke kommet. Derfor tør Arbejdstilsynet ikke lægge hovedet på blokken i forhold til at give en håndfast vurdering af, om de har de rette sanktionsmuligheder.

"Vi er kun nået til at give 5.000 i bøde. Så vi har stadig ubrugte sanktionsmuligheder," siger Jakob Tamsmark.

Trods Dansk Folkepartis kontante melding om, at de kun vil ændre på rygeloven, hvis loven ikke bliver overholdt, vil især SF og Radikale gerne have rygeloven strammet.

Da loven blev vedtaget, var de modstandere af de dele af loven, som gjorde, at enkeltmandskontorer og små værtshuse blev undtaget fra rygeforbudet.

De er dog ikke meget for at skubbe Dansk Folkeparti ud af forliget, desuden hælder Venstre, Konservative og Liberal Allicance til ikke at stramme loven yderligere.

SF: Man plejer jo at finde en løsning
SF's sundhedsordfører Jonas Dahl peger på, at regeringen ikke endnu har en officiel holdning til, om rygeloven skal strammes. Men det har partiet.

"SF har en række ønsker i forhold til de regler, der gælder for værtshuse og enkeltmandskontorer," siger Jonas Dahl.

Han bekræfter, at Dansk Folkeparti er forligspartner i forliget bag rygeloven, og partiet hælder ikke til at bryde forliget med Dansk Folkeparti.

"Som regel plejer man af finde en løsning inden for forligskredsen," siger Jonas Dahl.

Radikale stod indtil valget som det eneste parti uden for forliget om rygeloven, fordi de fandt loven for slap. Men fordi de to andre regeringspartier er med i forliget, bliver Radikale lukket ind i forligskredsen, hvilket er parlamentarisk kutyme.

Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom, vil ikke udelukke muligheden for, at der bliver lavet lovgivning uden om Dansk Folkeparti eller andre partier.

Men hun anser det ikke for særligt sandsynligt.

"Vi bliver jo inviteret med i forliget efter at have stået udenfor. Samtidig så er rygning et område, der påvirker en stor del af befolkningen. Derfor er det virkeligt at foretrække, at eventuelle ændringer sker med et bredt flertal i Folketinget. Men det er ingen hemmelighed, at vi har kig på en række af undtagelserne i rygeloven," siger Camilla Hersom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Hersom

Vicedirektør, Danske Regioner, bestyrelsesleder, Kvinfo
m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00