Flygtninge i Norden mangler beskyttelse

DOKUMENTATION: I hele Norden, og ikke kun i Danmark, oplever asylansøgere lang sagsbehandling og uforståelige afslag på asyl.
Henrik Theil

Mennesker, som flygter fra områder præget af vold og væbnet konflikt, kan ikke opnå effektiv beskyttelse i de nordiske lande. Problemet er, at asylansøgere skal påvise, at de i særlig grad er konkret og individuelt forfulgt. Uden den dokumentation kan en person ikke blive anerkendt som flygtning i Danmark.

Kim U. Kjær
Danske Institut for menneskerettigheder
20 humanitære organisationer i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige har lanceret en fælles nordisk kampagne "Keep Them Safe". Kampagnen sender en kraftig opfordring til de nordiske landes myndigheder om at følge anbefalingerne fra FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

"Mennesker, som flygter fra områder præget af vold og væbnet konflikt, kan ikke opnå effektiv beskyttelse i de nordiske lande. Problemet er, at asylansøgere skal påvise, at de i særlig grad er konkret og individuelt forfulgt. Uden den dokumentation kan en person ikke blive anerkendt som flygtning i Danmark. Personer, som ifølge UNHCR har behov for international beskyttelse, må derfor se sig selv henvist til meningsløs venten i årevis med begrænsede rettigheder og en uafklaret fremtid," siger asylretsekspert, Kim U. Kjær, Det Danske Institut for Menneskerettigheder.

Udover Det Danske Institut for Menneskerettigheder støtter også Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Amnesty International og FN-Forbundet op om den danske del af "Keep Them Safe"-kampagnen. Organisationerne sender dermed en direkte opfordring til de danske myndigheder om at give beskyttelse til personer, som kommer til Danmark fra konfliktramte lande, for eksempel Irak.

Ifølge UNHCR selv er der ingen tvivl om, at mennesker, som flygter fra vold og væbnede konflikter, ikke altid får den beskyttelse, de har behov for:

Dokumentation

Keep Them Safe

Oplysninger fra kampagnen "Keep Them safe" fra debatindlæg fra de svenske organisationer.

Sverige
Her har tre asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak fået afslag i strid med UNHCR's anbefalinger. De risikerer udvisning, da myndighederne ikke mente, at situationen i Irak kan beskrives som en "intern væbnet konflikt". Tilsvarende gør sig gældende for asylansøgere fra Eritrea.

Danmark
To ud af tre asylansøgere, flest irakere, lever i et juridisk tomrum, hvor de hverken bevilges asyl eller kan sendes tilbage. Det kan stå på i flere år, hvor de lever i uvished om egen og familiens skæbne i et asylcenter.

Finland
Her tolkes Dublinreglerne om afsender-/modtagerland meget strikt. Det betyder, at mindst en ud af tre asylansøgere, der flygter fra generel vold i hjemlandet, sendes tilbage til modtagerlandet i Europa. Der er eksempler på dårlig modtagelse, beskyttelse og hjemsendelse til oprindelseslandet, som asylansøgeren er flygtet fra.

Island
Her er der kun bevilget asyl til én asylansøger siden 1984. Også her tolkes Dublinregler meget strikt, og asylansøgere fra Afghanistan og Sri Lanka afvises rutinemæssigt.

Norge
Afvisning af asylansøgere fra Afghanistan og Somalia falder i antal. I stedet forlænges den midlertidige opholdstilladelse med et år ad gangen for asylansøgere, der er flygtet fra væbnede konflikter. Disse ansøgere lever i uvished om, hvad morgendagen vil bringe.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00