Her er regeringens tilbud til Enhedslisten

FINANSLOV: Regeringen fremlægger nu den ramme for en kommende finanslov, som den forhandler med Enhedslisten. Se den her.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), finansminister Bjarne Corydon (S) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) fremlagde mandag en aftaleskitse til finanslov for 2014.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), finansminister Bjarne Corydon (S) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) fremlagde mandag en aftaleskitse til finanslov for 2014. Foto: Michael Hjøllund/Altinget.dk
Michael Hjøllund

Efter ugers forhandlinger om en ny finanslov med Enhedslisten valgte regeringen med finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen at fremlægge den ramme, som der lige nu forhandles om.

Skridtet kommer, fordi regeringen mener, at der er skabt et misvisende billede af, hvad der er og op og ned i forhandlingerne.

"Når vi hører, at man taler om tomme hensigtserklæringer, nøl, og at intet flytter sig, mener vi, at der er brug for en klarhed i den offentlige debat om, hvad der er på spil og inden for rækkevidde," sagde Bjarne Corydon på et pressemøde i Finansministeriet mandag eftermiddag.   

Få overblik over skitsen for finanslovsforslaget her:

Regeringen har fremlagt en skitse til en samlet finanslovsaftale inkl. hjælp til to ugentlige bade, der samlet set indebærer initiativer for i alt ca. 11 mia. kr. i perioden 2014-17, herunder bl.a.:

  • 1 mia. kr. årligt i 2014-17 til ældreområdet, hvilket muliggør 2 ugentlige bade til modtagere af hjemmehjælp.

  • I alt 1,7 mia. kr. yderligere i 2014-17 til øvrige forbedringer på velfærdsområdet, herunder til jobrotation, nedbringelse af brug af tvang i psykiatrien, bedre behandling af kræftramte børn, indsats for socialt udsatte børn og unge, socialøkonomiske virksomheder mv.

  • 1,5 mia. kr. i alt i 2014-17 til grøn omstilling, som sikrer oprettelsen af to nye fonde:
    Danmarks Grønne Investeringsfond med en udlånskapacitet på 5 mia. kr.
    Den Danske Naturfond med en kapital på 1 mia. kr.
    Dertil kommer en styrket klimaindsats samt investeringer i kollektiv trafik, herunder et statstilskud, der muliggør etablering af en letbane i Odense.
  • 2,1 mia. kr. i alt i 2014-17 til et velfungerende og organiseret arbejdsmarked gennem et højere fradrag for fagforeningskontingenter og en styrket indsats mod social dumping.

  • 500 mio. kr. i alt i 2014-17 til en indsats for unge med lave indkomster, herunder særlig støtte til unge i risiko for hjemløshed, højere satser for forsørgere og mere lempelig modregning af arbejdsindkomst for modtagere af kontanthjælp og uddannelseshjælp.

  • Besparelser som følge af effektiviseringer på regeringens finanslovsforslag på i alt 900 mio. kr. i 2014-17 annulleres.

 

Dokumentation

Aftaleskitse til finanslov for 2014
Enhedslisten har ønsket at prioritere et løft af ældreplejen i kommunerne. Regeringen er klar til at afsætte væsentlige midler til en styrkelse af området (fx hjælp til bad eller rengøring) og har derfor i forhandlingerne præsenteret en konkret model og et opfølgningsregime, der sikrer at løftet bliver reelt for ældre i alle kommuner.

 

Regeringen har lagt afgørende vægt på, at der findes en model, hvor løftet af ældreplejen sker på en ubureaukratisk og fleksibel måde. Vi skal ikke fra Christiansborg påbegynde en detail- og overstyring af ældreområdet med den oplagte konsekvens, at det vil føre til centralt fastsatte og generelle nationale retningslinjer i hver enkelt detalje og minuttyranni. Det er ikke den rigtige løsning.

 

Regeringen vil derimod sikre, at løftet realiseres på en måde, der respekterer de faktiske og praktiske forhold hos den enkelte ældre, i mødet mellem den ældre og den ansatte i hjemmeplejen, det socialfaglige skøn og lokale forhold i landets kommuner.

 

Derfor har vi præsenteret en løsning, der skal indføre konkrete minimumsstandarder i alle kommuners serviceniveauer (via de såkaldte kvalitetsstandarder). Det betyder konkret, at løftet af ældreområdet vil blive lokalt forankret og politisk besluttet i hver enkelt kommunalbestyrelse. Og samtidig vil de ældre borgere få klare retningslinjer for visitationen og for, hvad man som borger kan forvente – og klage over.

 

Med det udgangspunkt er vi klar til at indgå aftale om en styrkelse af ældreområdet med fokus på fx enten to ugentlige bade for modtagere af hjemmehjælp eller regelmæssig rengøring og årlig hovedrengøring.

 

Regeringen har fremlagt en skitse til en samlet finanslovsaftale inkl. hjælp til to ugentlige bade, der samlet set indebærer initiativer for i alt ca. 11 mia. kr. i perioden 2014-17, herunder bl.a.:

 

·        1 mia. kr. årligt i 2014-17 til ældreområdet, hvilket muliggør 2 ugentlige bade til modtagere af hjemmehjælp.

 

·        I alt 1,7 mia. kr. yderligere i 2014-17 til øvrige forbedringer på velfærdsområdet herunder til jobrotation, nedbringelse af brug af tvang i psykiatrien, bedre behandling af kræftramte børn, indsats for socialt udsatte børn og unge, socialøkonomiske virksomheder mv.  

 

·        1,5 mia. kr.  i alt i 2014-17 til grøn omstilling, som sikrer oprettelsen af to nye fonde:

o       Danmarks Grønne Investeringsfond med en udlånskapacitet på 5 mia. kr.

o       Den Danske Naturfond med en kapital på 1 mia. kr.

Dertil kommer en styrket klimaindsats samt investeringer i kollektiv trafik, herunder et statstilskud der muliggør etablering af en letbane i Odense.

 

·        2,1 mia. kr. i alt i 2014-17 til et velfungerende og organiseret arbejdsmarked gennem et højere fradrag for fagforeningskontingenter og en styrket indsats mod social dumping.

 

·        500 mio. kr. i alt i 2014-17 til en indsats for unge med lave indkomster, herunder særlig støtte til unge i risiko for hjemløshed, højere satser for forsørgere og mere lempelig modregning af arbejdsindkomst for modtagere af kontanthjælp og uddannelseshjælp.

 

·        Besparelser som følge af effektiviseringer på regeringens finanslovsforslag på i alt 900 mio. kr. i 2014-17 annulleres.


Kilde: Finansministeriet 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00