Debat

Kommune sparer penge på hjælp til selvhjælp

DEBAT: Ved at tage udgangspunkt i borgerens egne ressourcer og evner i stedet for i kommunens tilbud kan der spares penge. Penge, som kan bruges på andre borgere, som har behovet, skriver Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørn Pedersen
Borgmester i Kolding Kommune (V)

Mennesker vil helst selv. Det tror vi på i Kolding, og derfor vil vi være bedre til at hjælpe borgerne med at kunne selv. Vi vil i mindre grad gøre det for dem og i højere grad gøre det muligt for dem.

Der er flere årsager, der fik os til at tænke udvikling af velfærd på en helt ny måde, så velfærd blev til selvværd. Der er knaphed på ressourcer og flere og flere borgere, der har behov for hjælp og støtte fra Social- og Sundhedsforvaltningen. Samtidig kunne vi se, at en ny tilgang til borgerne havde effekt på vores handicapområde.

Selvhjælp og frivillighed
Selvværdsstrategien bygger på fire bærende elementer:

  • Et menneskesyn, som indebærer, at vi i vores møde med borgeren i højere grad lægger vægt på tanken om hjælp til selvhjælp.
  • At vi understøtter den civile frivillighed og fremmer medborgerskabet og dermed frisætter civile ressourcer.
  • At vi understøtter og samarbejder med socialøkonomiske virksomheder, som frivilligt tager ansvar ved at fremme et socialt formål.
  • At vi sikrer forebyggelse, sundhed og trivsel ved at understøtte borgerens sunde valg.

Afsættet for selvværdsstrategien er, at en ny tilgang til borgerne i handicapafdelingen havde båret frugt - både fagligt, men også økonomisk. For selv om strategien ikke er udarbejdet som en spareøvelse, så er der penge at hente ved at gøre borgerne til eksperter i deres eget liv. Penge, som kan bruges på andre borgere, som har behovet.

Her er et konkret eksempel på, hvad en borger ordret skrev i en mail til en sagsbehandler efter et forløb med moderen til et handicappet barn:

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

”Kære Alice, Jeg vil først og fremmest sige dig tak for de mange afslag, der i den grad har forhindret mig i at dumpe ned i den offerrolle, der ellers ligger lige til højrebenet for os forældre til handicappede børn. Tak for en god og professionel sagsbehandling og for at have set mig som en ressourcestærk forælder, der godt kan klare det selv. Og for at have givet mig det, som jeg havde brug for, i stedet for det, som jeg bad om.”

Pointen er, at der er taget udgangspunkt i moderens egne ressourcer og evner i stedet for i kommunens tilbud og serviceydelser, og ikke mindst så er udgangspunktet, at der er respekt for det hele menneske, og for at mennesker vokser af at kunne selv.

Der er flere årsager, der fik os til at tænke udvikling af velfærd på en helt ny måde, så velfærd blev til selvværd. Der er knaphed på ressourcer og flere og flere borgere, der har behov for hjælp og støtte fra Social- og Sundhedsforvaltningen. Samtidig kunne vi se, at en ny tilgang til borgerne havde effekt på vores handicapområde.

Jørn Pedersen
Borgmester i Kolding Kommune (V)

Frivilligt arbejde som efteruddannelse
Vi er i fuld gang med at skabe nogle helt nye rammer for, at nye former for frivillighed kan udvikle sig. Virksomhederne i Kolding har vist sig overordentlig villige til at gå ind og tage et socialt ansvar og stille deres virksomheder og medarbejdere til rådighed for at udføre frivilligt arbejde.

Et af de store hoteller i byen, Scandic Kolding, har for nylig besluttet, at medarbejderne skal kompetenceudvikles ved at udføre frivilligt arbejde. På en konference i december blev der sat øget fokus på, hvordan man kan tænke alternativt i forhold til at inddrage virksomheder og deres ansatte i den frivillige verden.

Borgerstyrede budgetter
Strategien har også medvirket til, at der i et udvalgt boligområde nu indføres borgerstyrede budgetter – altså hvor en del af de kommunale midler lægges ud til en gruppe borgere, som skal være med til at bestemme, hvad skattekronerne skal bruges til.

Dette skal ske gennem god gammeldags demokratisk afstemning, og uden at politikerne skal være overdommere på valget, og igen er formålet at løse sociale udfordringer ved at få borgerne til at involvere sig i deres lokalområde ved at lade dem have indflydelse på, hvad kommunale midler skal bruges til.

Til at dokumentere effekten har vi valgt at have fokus på at producere historier og fortællinger. Det har vi gjort, fordi vi tror på, at netop den måde kan være med til at afdække allerede eksisterende succeser og ideer til fremtidige handlinger.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Pedersen

Udviklingsdirektør, Vision Estate, bestyrelsesformand, IBA Kolding, bestyrelsesformand, CCTV Nordic A/S, repræsentantskabsmedlem, Alm. Brand, repræsentantskabsmedlem, Middelfarts Sparekasse
handelsuddannelse (Kolding Købmandsskole), diplomuddannelse i ledelse

0:000:00