Ny lov om sygedagpenge er populær

OPBAKNING: Alle partier i Folketinget bakker op om beskæftigelsesministerens forslag om at ændre loven om sygedagpenge. Eneste klagepunkt er, at reglerne for refusion til kommunerne fastholdes.
Inger Støjberg får stor ros for at have lyttet til kritikken af lovgivningen på sygedagpengeområdet.
Inger Støjberg får stor ros for at have lyttet til kritikken af lovgivningen på sygedagpengeområdet.Foto: flickr.com
Der er stor støtte til Inger Støjbergs (V) forslag om at ændre loven om sygedagpenge. Alle partier, med undtagelse af Enhedslisten, melder klart ud, at de vil stemme for forslaget, som var til førstebehandling i tirsdags.

"Det ser ud til, at vi omsider slipper af med nogle af de meget firkantede regler," siger SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Lennart Damsbo-Andersen (S) lægger heller ikke skjul på, at han er glad for forslaget.

"Jeg var lige ved at tro, at ministeren var argumentresistent, men der er åbenbart hul igennem," siger Lennart Damsbo-Andersen.

Lovforslaget kommer efter, at Inger Støjberg sidste sommer anerkendte, at der var behov for at ændre reglerne for sygedagpenge. Det skete efter, at en række dårlige sager om, at syge blev tvunget til samtaler og aktivering kom frem i medierne.

En torn i øjet
Men selvom alle partier er glade for, at ministeren har reageret på kritikken, er reglerne for refusion til kommunerne en torn i øjet på Enhedslisten og SF.

Fakta
Forslaget til loven om at ændre loven om sygedagpenge har til formål at gøre kontakten mellem den sygemeldte, kommunen og arbejdsgiveren mere fleksibel. Loven skal sikre, at kommunernes kun yder en aktiv indsats over for de sygemeldte, der har behov for en indsats. Samtidig bliver samtalerne med kommunen gjort mere fleksibel for alvorligt syge og syge, der snart vender tilbage til arbejdsmarkedet.

Kilde: ft.dk

"Vi har stadig et rigtig dårligt refusionssystem i forbindelse med aktivering af syge. Det er problematisk, fordi det rammer de ressourcesvage, der ikke er klar til aktivering," siger Eigil Andersen fra SF.

Kommunerne får i dag 50 procent af deres udgifter refunderet af staten, når en sygemeldt kommer i virksomhedsrettede aktiviteter, for eksempel gradvis tilbagevending til jobbet, løntilskud og virksomhedspraktik. Refusionen er kun på 30 procent, hvis den sygemeldte har brug for kurser, vejledning eller uddannelse.

LO: Meningsfulde tilbud forsvinder
LO er også bekymrede for refusionstaksterne. Michael Jacobsen er ledelseskonsulent for det arbejdsmarkedspolitiske område i LO, og han mener, at de differentierede takster har en indbygget politisk prioritering af, hvilke tilbud der er bedst. Michael Jacobsen er nervøs for, at kommunerne vil spekulere i at sætte de tilbud i gang, som de får den største refusion for, såkaldt kassetænkning.

"Vi er bekymrede for, at det kan betyde, at folk bliver sat i aktiveringstilbud, som ikke er egnede til dem, eller at de slet ikke får et tilbud. Det handler om at give det rette tilbud til det enkelte menneske," siger Michael Jacobsen.

Refusionen burde være lige uanset aktiveringsformen, forklarer han. Hans bekymring er, at taksterne på 50 og 30 procent refusion vil give færre aktiviteter for de sygemeldte, fordi der er mindre incitament for kommunerne til at gøre noget, end der var, da taksterne var 65 og 35.

"Ændringerne i loven kommer for at undgå meningsløse aktiveringstilbud, men besparelserne betyder, at også de meningsfulde tilbud, der trods alt har været, forsvinder," siger Michael Jacobsen.

Bekymring over lovens ordlyd
Hos LO er de også bekymrede over, at der med lovændringen fremover ikke vil blive givet tilbud til mennesker, der kan vende tilbage til arbejdet gradvist.

Michael Jacobsen frygter, at det vil betyde, at sygemeldte, der har brug for eksempelvis vejledning eller uddannelse, ikke får det. Det kan de have brug for, hvis de ikke kan vende tilbage til den samme stilling, men skal have en ny arbejdsfunktion, siger Michael Jacobsen. Men med det nye forslag får de ikke mulighed for det, fordi formuleringen lyder, at når de kan vende tilbage gradvist, må der ikke iværksættes andre tilbud, og det bekymrer Michael Jacobsen.

Jeg var lige ved at tro, at ministeren var argumentresistent, men der er åbenbart hul igennem.

Lennart Damsbo-Andersen
MF (S)

DA: Samme linje som den nuværende lov
Dansk Arbejdsgiverforening giver generelt opbakning til lovændringerne. Berit Toft Fihl er chefkonsulent i DA, og hun mener, at den nye lov lægger vægt på, at sygemeldte så hurtigt som muligt skal begynde at vende gradvist tilbage til arbejdet, og det falder i god jord hos DA.

Berit Toft Fihl er dog bekymret over, at en af ændringerne er, at kommunerne ikke længere behøver at være i kontakt med arbejdspladsen, hvis den sygemeldte kan vende tilbage til arbejdet inden for 13 uger, for eksempel hvis man har brækket en arm.

"Det er vigtigt at fastholde kontakten, fordi det giver mulighed for at finde løsninger på, hvordan folk stille og roligt kan vende tilbage til arbejdet. Vi er med på, at i mange situationen taler man ikke om, at folk kan komme tilbage på fuld tid. Men hvis man slet ikke har en dialog, kommer der heller ikke en gradvis tilbagevending ud af det," siger Berit Toft Fihl. Hun foreslår, at ordningen kan gælde for folk, der er syge i en kortere periode.

"13 uger er simpelthen for lang tid ikke at tale med arbejdsgiveren," siger Berit Toft Fihl.

"Som syg er det bedre at komme gradvist tilbage på arbejdet end at vente på, at man er helt fit for fight. Er du syg i for lang tid, er der nogle lygter, der begynder at blinke. Sandsynligheden for, at man vender tilbage, falder," siger Berit Toft Fihl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

0:000:00